2015-07-03

Finns det intelligent liv inom Moderaterna?


I dag är det Moderaternas dag i Almedalen.

De Nya Moderaterna. De som drivs av fokusgrupper och opinionsmätningar istället för idéer och principer. De som ser sig själva som pragmatiska förvaltare istället för visionärer. De som gått mot mitten och därmed flyttat hela det svenska politiska spektrat åt vänster. De som ödelagt årtionden av borgerlig och frihetlig opinionsbildning.

Jag saknar de gamla Moderaterna. Och det är inte bara idéerna, principerna och visionen jag saknar. Det handlar minst lika mycket om intellektuell skärpa, bildning och den arena för intelligent debatt partiet en gång var.

I dag kommer Moderaterna att få paddla för att ta sig runt Decemberöverenskommelsens blindskär. Vilket i sig är en debatt som gör mig dyster. För de flesta kritiker är inte så strålande, de heller. Problemet med DÖk är att den är demokratiskt oacceptabel. Men det mesta av kritiken kommer från debattörer vars främsta drivkraft tycks vara att släppa in SD i stugvärmen.

I just invandrings- och flyktingfrågorna har Moderaterna bara sig själva att skylla. De hade en i vart fall balanserad politik fram till ungefär 2008. Sedan överreagerade de på SD:s inträde på den politiska scenen. Resultatet blev en ny politik som håller på att kollapsa under sin egen tyngd. Tänk om de istället hade slagit fast en princip att hålla sig till. Till exempel att människor har rätt att bo var de vill – men inte på andras bekostnad (eller på andras egendom).

Men icke. Så nu befinner man sig i en situation där även arbetskraftsinvandringen och den fria rörligheten inom EU är under tung beskjutning. Barnet riskerar att åka ut med badvattnet. Det är deprimerande och oskickligt hanterat.

Det återstår att se vad dagen bär i sitt sköte. Almedalen vore en perfekt scen för Anna Kinberg Batra att hålla ett smart, intressant och frihetligt linjetal. Det skulle inte bara ge nytt liv åt Moderaterna, det skulle även ge henne kontroll över sin roll som partiledare.

Men det är nog att hoppas på för mycket. Moderaterna tycks helt enkelt ha passerat sitt bäst-före-datum.

8 kommentarer:

 1. Jämför med Konservative i Danmark. De ligger numera på drygt 3% efter att i många år ha varit Danmarks näst största parti. När det går utför kan det gå snabbt utför.

  SvaraRadera
 2. De nya moderaterna under AKB är enastående intelligenta!
  Nu åker välfärden, skolan, allemansrätt och kollektivavtal all världens väg.
  Den nyanlända underklassen kommer att äta upp herr Löfven och hans vänner.
  Allt hänger på om väljarna köper den moderata eliten en gång till.

  SvaraRadera
 3. Det är sällan man får en så klart och koncist svar på en politsk fråga. AKB visade med all önskvärd tydlighet att om det finns intelligens bland ny-moderaterna så är den i så fall inte till för beskådande av allmänheten.

  Se http://ledarsidorna.se/2015/07/go-go-go/

  SvaraRadera
 4. Var det nån som tyckte AKB skötte sitt tal bra? Hon stod och läste innantill bland sina papper. Det känns inte som att hon själv tror på sin politik ens en gång.

  SvaraRadera
 5. Det absolut bästa vore om AKB återgick till att vända hamburgare och Stefan till att svetsa fogar.
  Ingen av dem skulle vara farlig för Sverige om de återgick till det de kan bäst!

  SvaraRadera
 6. Måste du skriva om det där stackars partiet? Det känns olustigt på något vis. Som att tala om en tidigare briljant forskares förehavanden och göra orättvisa jämförelser mellan dem och vad personen i alzheimersdimman på senilhemmet tar sig för. Det känns inte rätt!

  SvaraRadera
 7. Briljanta forskare, skulle det vara Reinfeldt och Borg det?
  Som i det sociala experimentets fäder?
  Alltså de ansvariga för Sveriges förfall?

  SvaraRadera
 8. Gemensamt för politrukerna hos moderater och sossar är är viljan att begå harakiri genom att såga av den gren man satt sig på tillsammans.Under idogt idisslande som ska föreställa sakpolitik lyckas man sakta men säkert stöta bort väljare i en takt som aldrig skådats förr.
  På nyspråk heter det strategi och utvecklingsarbete.
  I verkligheten återstår bara euthanasi för att slippa se eländet fortgå.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.