2016-03-26

Sluta fippla med tiden!

Natten som kommer lämnar vi normaltid – för att ställa om klockorna till sommartid. Igen.

I ett drygt halvår framöver kommer alla att tvingas upp en timma tidigare på mornarna. För oss som inte är morgonmänniskor är detta en pina.

Det finns inget som hindrar den som vill från att gå upp en timma tidigare på mornarna. Varsågod. Men tvinga för den sakens skull inte alla andra.

Sommartid är ett uttryck för att medborgarna förväntas underordna sig makten och dess moraliserande ordningsmän. Gör si. Gör inte så. Händerna på täcket. Upp och hoppa i svinottan.

Vad vi ser är hur själva tiden relativiseras. Normaltid bygger på en enkel och begriplig princip – att klockan är tolv på dagen när solen står som högst på himlen. Detta gör man nu avsteg från, på grund av vad våra makthavare tycker att klockan bör vara. Det känns närmast sovjetiskt.

Sommartid är bara ett sätt att djävlas med folk. Sluta fippla med tiden!

6 kommentarer:

 1. Vi bör dessutom lämna den gregorianska kalendern och införa en kalender med 28 dagar i varje månad, efter månens faser. Ordet månad, var kommer det ifrån tror ni? M.a.o. blir det 13 månader + en extra dag - en nyårsdag, en festdag t.ex. 28dagar är dessutom en kvinnas menstruationscykel.

  Om vi nu menar allvar med att inte fippla med tiden, som vi gör med den gregorianksa kalendern, där månaderna juli och augusti båda har 31 dagar - då kejsar Augustus inte ville vara sämre än Julius med sina 31 dagar...

  ;)

  SvaraRadera
 2. Avskaffa även tidszonerna, som ställer till med en jäkla elände för t ex oss programmerare. Vad är det som säger att klockan måste vara 12 mitt på dagen jorden runt? Kör med UTC överallt! Sommartiden är bara pricken över i:et i galenskapen, eftersom den är olika för olika tidszoner.

  SvaraRadera
 3. Nej, Amnexis. Sommartid är att fippla med tiden, och det vore en återgånc till en mindre exakt kalender än den gregorianska också. Du blandad ihop ett civilisatoriskt framsteg (gregorianska kalendern) med ett civilisatoriskt bakslag (avsteget från normaltid).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utveckla gärna hur den gregorianska kalendern inneburit ett civilisatoriskt framsteg?

   13-månaders + extra festdag/dayout of time månkalender: 28 x 13 + 1 = 365. 28 / 7 = 4. Skottåret behöver man inte ta bort, vi kör 2 festdagar/day out of time istället. Så synkroniserat med planetens och månens rörelser det kan bli.

   Plus, man slipper hålla reda på om det är 31 dagar eller 30 i månaderna. 28 dagar varje månad, exakt 4 veckor varje månad. Fortfarande 7 dagar per vecka.

   Radera
 4. De enda tillfällen när jag bryr mig om tid är:
  - när jag måste lämna in deklarationen
  - räkningars sista betalningsdatum
  - när jag är på resande fot och måste passa flygtider


  SvaraRadera
 5. På Island är sommartiden avskaffat, och så vitt jag vet klarar sig folk bra ändå.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.