2016-07-11

Theresa May, britternas nya premiärminister

Då är det klart. Inrikesminister Theresa May blir Storbritanniens nya premiärminister.

Hon tillträder redan nu på onsdag kväll, efter att David Cameron lämnat in hos drottningen.

Någon medlemsomröstning bland Tories medlemmar blir inte av, eftersom alla motkandidater antingen röstats bort av parlamentsgruppen eller hoppat av på slutrakan.

Som inrikesminister har May gjort sig känd som en stark förespråkare för mer övervakning. Och hon lär utse en efterträdare som minister som driver samma linje. Det blir helt klart fyra år av mer kontrollpolitik. (Vilket det för övrigt hade blivit även med en Labour-regering.)

May är känd för sina hårda nypor och sin fokuserade arbetskapacitet. Men det är knappast troligt att hon blir en ny Thatcher. Hon tycks inte ha samma ideologiska glöd. Men sådant kan ibland ändras när människor når det högsta ämbetet. Underskatta aldrig engelska tanter.

I Brexit-omröstningen stod May på stanna-sidan, även om hennes engagemang var svalt. Senast i dag har hon dock understrukit att en Brexit är en Brexit – och att den skall bli en succé.

Samtidigt fortsätter kaoset inom Labour.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.