2016-09-11

15 år sedan 9-11 - slutet för det fria USA


15 år sedan 9-11. Den overkliga känslan. Sorgen. Vreden. Sedan gick allt över styr.

Jag gillar Amerika. En gång i min ungdom hyste jag till och med viss sympati för Richard Nixon, vilket möjligen kan ha varit lite over the top.

Jag är tacksam för att vi i princip är på samma sida som USA. Det är dess förtjänst att större delen av Europa i dag är liberala demokratier, om än med vissa skavanker. Även om det finns massor av skit som den amerikanska administrationen ägnar sig åt (inte sällan i hemlighet) så är alternativet värre. I vart fall än så länge.

Jag blir ledsen när jag ser vad man gör med USA. Hela paketet med Homeland Security undergräver människors medborgerliga fri- och rättigheter och därmed demokratins grundläggande värden. Massövervakningen. Militariseringen av en allt mer trigger happy polis. Kriget mot narkotikan. Inspärrningspolitiken. Korporativismen. Svågerkapitalismen, som ger en fri ekonomi och en fri marknad dåligt rykte. (Så väl Tea Party-rörelsen som Occupy-rörelsen hade faktiskt en del poänger, men saknade tyvärr all förmåga att ge realistiska och hanterbara svar.)

Kriget mot terrorismen står i hård kontrast mot allt jag gillar med USA. I Amerika skall den enskilda individen ha okränkbara rättigheter, garanterade i konstitutionen. I Amerika skall saker och ting gå rätt till och man skall spela efter regelboken. Land of the free home of the brave. Men så är det ju inte längre.

Och nu... Skall skurken eller galningen bli president?

Jag vill ha tillbaka mitt USA. Det jag växte upp med. Även om det möjligen delvis kan ha varit en illusion.Youtube »

1 kommentar:

  1. Med det gamla USA, menar du McCarthy eller Jim Crow? Vietnamkrig, stöd till militärdiktaturer och kupper runt om i världen? USA har alltid haften mörk baksida, Internet har bara gjort det lättare att skriva och läsa om den.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.