2016-09-01

Ygeman vill in i din dator, telefon och platta


Inrikesminister Anders Ygeman (S) flaggar för att ett förslag snart är på gång om hemlig dataavläsning. [Länk»]

Det verkar som att han har bestämt sig utan att först invänta de utredningar som jobbar med bl.a. denna fråga. Men det är ingen överraskning. Det finns redan en överenskommelse mellan regeringen och Alliansen om att driva igenom den hemliga dataavläsningen.

Detta är ett ogenomtänkt och farligt förslag.

Frågan är hur det skall gå till.

Tänker man be NSA om hjälp med tekniken? Det är i så fall allvarligt – eftersom en stor mängd av NSA:s avlyssningsverktyg har läckt och på så sätt blivit tillgängliga för främmande stater, kriminella och terrorister. [Länk»]

Eller tänker man köpa någon av de lösningar som redan finns ute på marknaden? Även dessa är tillgängliga för andra, som inte alltid har vårt bästa för ögonen.

I båda fallen gör man nätet och vår teknik mindre säker. I sin iver att kunna avlyssna folk kommer Ygeman att öppna våra datorer och IT-system för attacker från ondsinta krafter. Det vore väldigt vårdslöst.

Inte är detta speciellt effektivt heller. Terrorister och brottslingar som verkligen vill kommer ändå alltid att kunna kommunicera på sätt som myndigheterna inte kommer åt. Vad gäller ensamma galningar är problemet att det ofta inte finns några tecken i förväg som visar vem som bör övervakas. Och vid attackerna i Paris använde terroristerna nyköpta kontanttelefoner och kommunicerade helt öppet med SMS, som myndigheterna redan kan övervaka.

Vi måste säga nej till att släppa in Ygeman och staten i våra datorer, smartphones och surfplattor. Dels är förslaget om hemlig dataavläsning ogenomtänkt och farligt. Dels vet vi sedan tidigare att ändamålsglidning sker och att de verktyg som finns för övervakning kommer att användas av fler myndigheter, för andra syften.Youtube »

Tidigare bloggpost: Vad är "hemlig dataavläsning"? »

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.