2017-03-25

Sluta fippla med tiden!


Så var det dags igen, för sommartid. (Natten till söndag.) Av oklar anledning.

Det kommer att vara mörkare när vi tvingas gå upp och ljusare när vi borde gå och lägga oss. Vad är vitsen med det? Att djävlas med folk?

Det finns inget som hindrar den som vill gå upp en timma tidigare från att göra det. Varsågod. Men var så vänlig och lämna alla oss andra ifred.

Hur skall jag komma ihåg hur man ställer om ugnen och micron? Och så är det alltid något man glömmer att ställa om, vilket brukar straffa sig för eller senare.

Alla dessa cirklar som rubbas, helt i onödan.

Varför kan den klåfingriga klassen inte lämna i vart fall tiden ifred? Vad kommer härnäst? Åsikter om gravitationen?

Vi måste få ett stopp på det här. Säg ifrån.

Normaltid! Alltid! Överallt!

18 kommentarer:

 1. Vad spelar det för roll om en månad? Då har solen hunnit ikapp den timmen ändå.

  SvaraRadera
 2. Sommartid! Alltid! Överallt!

  http://www.svt.se/opinion/hannah-om-sommartid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej!! Det är tillräckligt lång tid då man måste stiga upp och ge sig ut i kolmörkret för att ta sig till arbetet. Varför måste den tiden förlängas ytterligare?

   /Eskil

   /Eskil

   Radera
  2. Det är BETYDLIGT fler som är vakna och aktiva kl. 17 än kl. 05. Därför är det mest rationellt, allmännyttigt och folkhälsofrämjande att ha dagsljus kl. 17 snarare än kl. 05. Andelen svenskar som behöver gå upp mitt i natten för att mjölka korna har minskat stadigt de senaste 100 åren, som du säkert känner till.

   Radera
  3. Med sommartid alltid kommer det att vara mörkt fram till 10:30-tiden på förmiddagarna, i december.

   Radera
  4. Det senaste solen stiger upp i Stockholm 2017 är 08:45. Med sommartid året runt skulle det bli 09:45.
   Med sommartid skulle den gå ner tidigast 15:45 istället för som nu 14:45.
   http://www.dinstartsida.se/solen-ort.asp?id=83

   De som envisas med att stiga upp okristligt tidigt förlorar inget dagsljus på att det förskjuts en timme. En försvinnande liten del av befolkningen lägger sig före solnedgången nämligen.

   Argumentet om att fler skulle tillgodogöra sig och dra nytta av dagsljuset med sommartid året runt står fortfarande. Det skulle spara samhället stora kostnader och mycket lidande.
   http://www.svt.se/opinion/infor-sommartid-for-evigt

   Radera
 3. Är denna post allvarlig? Har man samma tid alltid blir ju varje år en timme längre eller en timme kortare varje år...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skämtar va?

   Radera
  2. Eh, nej? Du lägger ju till en timme på våren och tar bort en timme på hösten så det skulle varken bli färre eller fler timmar varje år om man enbart har normaltid.

   Radera
 4. Precis, normaltid alltid. Detta fjantande med att ställa om klockan två gånger per år måste få ett slut. Det är på ren svenska ett jävla otyg. Så därför - vägra ställa om klockan! //tompas11

  SvaraRadera
 5. Socialdemokraterna har idag beslutat om att upphäva tyngdlagen för att få skiten att flyga

  SvaraRadera
 6. Var det inte Douglas Adams som myntade Institutet för Real Tid?

  SvaraRadera
 7. Det värsta tycker jag är att man går hela vintern och längtar efter sommaren och när den väl kommer så ställer man om klockan så att man antingen går upp tidigare och är trött hela dagen eller kompenserar genom att sova en timma längre. Inget av alternativen är optimalt om man vill utnyttja dom korta sommarmånaderna. Om det är helt nödvändigt med tudsomställning av något skäl borde man göra det på vintern istället.

  Elisabeth.

  SvaraRadera
 8. Håller fullständigt med!
  Låt klockan vara. Normaltid alltid.

  SvaraRadera
 9. Elizabeth Johansson27 mars, 2017 06:35

  Håller med dig Henrik!

  SvaraRadera
 10. Som förälder är sommartid helt och hållet onödigt. Barnenen vill inte lägga sig när det är ljust ute och vill inte gå upp när det är mörkt på morgonen. Och vi har så ljusa nätter på sommaren att vi har ca. 3-5 timmar då solen inte syns, så vad är syftet egentligen med sommartid??? Inget för barnfamiljer iaf.

  SvaraRadera
 11. Om du har ett snöre som är en meter långt, och klipper av en decimeter i ena änden och fäster den i andra änden, har du då förlängt snöret med en decimeter? Nej exakt, lite exakt så fungerar sommartiden. Ett fullständigt menlöst fiasko som dessutom står för ett antal personers död (!) varje år. Bara det är ju en ganska klar anledning att upphöra med det...

  SvaraRadera
 12. Känner själv av stressen varje år när det gäller att komma ihåg att ställa om klockor, och oroa sig för de digitala VERKLIGEN tar hand om det själva eller ej. Varje år är det även samma visa på jobbet; flertalet kommer för sent och nästan alla är trötta och stressade. Om inte annat måste samhället förlora stora summor pengar på minskad effektivitet och missade arbetstimmar! Personligen tycker jag att det känns som ett utdaterat koncept och hoppas att vi blir av med sommartid/vintertid snart... Tycker det är intressant med allas åsikter så har gjort en omröstning om man är för/emot sommartid, rösta gärna om du vill! (http://www.plusett.nu/omrostning-5514/tycker-du-att-det-ar-bra-med-vintertid-sommartid)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.