2020-03-19

Visst kan vi rädda både gamlingarna och ekonomin


Utan att vara expert och utan att ha några direkta fakta på min sida - så har jag plötsligt fått en känsla av att den här krisen går att vända.

Hur kan jag skriva något så djävla dumt? Pandemin har ju inte toppat ännu. Inte ens i närheten. Detta är bara toppen på ett isberg. Massor av människor kommer att dö.

Man kan samtidigt fundera över om kuren inte är värre än sjukdomen. Om den pågående krisen drar ut på tiden, då kommer vi att få en ekonomisk härdsmälta bortom vad de flesta kan föreställa sig. Vilket med största sannolikhet kommer att kräva ännu fler människoliv på lite sikt. Samt orsaka social oro, kaos och panik.

Problemet i ekvationen är de gamla och svaga. Det är de som kommer att drabbas hårdast. (Även om unga människor förvisso också kan dö av viruset.)

Därför kan det vara värt att fundera över följande: Går det att häva det nu rådande undantagsliknande tillståndet utan att offra de gamla och svaga?

Naturligtvis är det möjligt.

Våra åldringar har byggt vårt samhälle med sina skattepengar. Nu är det vår tur att ta hand om dem. Av omsorg om både dem och oss.

För en bråkdel av vad krisen just nu kostar oss kan vi hålla alla åldringar (och andra i riskgrupperna) isolerade. I lyx. Till dess det finns ett fungerande vaccin.

Låt dem som vill flytta in i isolerade, nya gruppboenden. (Någon påpekade att det finns gott om ledig hotellkapacitet just nu.) Vårda dem, mata dem med god mat, underhåll dem, ge dem en sup, trösta dem och låt dem få lite guldkant på tillvaron i en besvärlig stund.

Och vad gäller dem som inte vill lämna sina hem - så får vi försöka ordna något motsvarande för dem. Om viljan finns, då går det att ordna.

För något måste göras. Som det är nu är vi på väg mot konkurser, massarbetslöshet, en kollapsande bostadsmarknad, urgröpta framtida pensioner, samhälleliga konflikter och i förlängningen möjligen även våld.

Om vi då plockar ut de gamla och svaga ur ekvationen kan resten av oss nog leva med en ovanligt elak influensaliknande smitta. Då finns det till och med förutsättningar för att sjukvården kan stå pall när smittotalen ökar.

Extraordinära omständigheter kräver extraordinära åtgärder. Normala spelregler gäller inte just nu.

Men jag kan naturligtvis ha fel.

Till vidare: Tvätta händerna. Armlängds avstånd. Håll kontakt med och hjälp era åldriga vänner och släktingar - utan att utsätta dem för smitta.

2 kommentarer:

 1. Det här är ju ett fullständigt uppenbart 9/11 igen. Finns ingenting som tyder på att det där viruset är dödligare än nåt annat influensavirus från tidigare år.
  Upp till 55.000 dog i USA mellan 1 oktober o 7 mars av vanlig influensa. Stängde de ned samhället för det?
  1.6 milj döda av tuberkulos 2017.
  Detta var ju exakt planen! Att införa NWO genom o få folken att själva be om det. Det har ju förutspåtts i +50 år nu! O folk står o gapar på staten att låsa in dem mer eller mindre.. helt enligt plan. Beklämmande o se.
  Känner nån någon som dött av detta? Eller iaf känner nån som känner nån? O då menar jag inte att "media sa". Eller att en 105 årig cancerpatient dog..
  Det borde cirkulera massor av videofilmer o annat på youtube på folk som lider svåra kval o dör o allmänt kaos om detta är sant.. som det alltid gör när minsta lilla grej händer alltid annars..

  SvaraRadera
 2. Henrik, jag tror du missar poängen med att försöka sakta ned spridningen. Även friska, unga folk som får COVID-19 har haft behov av andningshjälp i respirator. Utan det så dör dem också.
  Kolla på dödligheten i italien där spridningen var så snabb att vården kunde inte hjälpa alla med andningsvårigheter. Istället för 1 till 2 procents dödligheten är det närmare 10 procent där.
  Vad din förslag ger är många, många fler dödsfall.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.