2020-12-09

Vem gav EU rätt att granska dina bankaffärer?


Mer kontroll och övervakning var EU-kommissionens budskap när Ylva Johansson presenterade dess nya Counter-Terrorism Agenda.

Bland all övervakning (läs mer här) dök det upp ett par intressanta nyheter.

2021 kommer man att uppdatera EU:s Code of Conduct on countering illegal hate speech online.

Vilken med säkerhet kommer att innebära nya inskränkningar av yttrandefriheten. Det tycks vara ett enkelriktat flöde. Och risken är att det hela svävar iväg ut i identitetspolitikens tunna luftlager. Uppmärksamhet anbefalles.

2021 kommer kommissionen även att lägga fram ett förslag om »interconnected bank account registers«.

Enkelt uttryckt ger man myndigheterna direkt tillgång till data om alla bankkonton och banktransaktioner i unionen. Vad kan väl möjligen gå fel?

Denna utveckling har varit helt förutsägbar. Under lång tid har EU överfört europeisk bankdata i bulk till USA för analys, i jakt på terrorister. Detta har skötts illa och fått hård kritik. EU-kommissionär Malmström lovade på sin tid att påbörja processen med att ta hem denna analys till EU. 

Det är förmodligen detta vi ser hända just nu. Tanken är alltså inte bara att ge myndigheterna tillgång till vår bankdata - utan att de även har en uttrycklig order om att snoka i den. Som om det inte räckte med det kränkande penningtvättsdirektivet?

Med datalagring och övervakning kan staten ta reda på vilka du talar med, vilka du träffar och var du har varit. Nu tar man sig dessutom rätten att genomlysa din ekonomi, dina transaktioner och dina inköp.

Vill vi verkligen ha det så här?

1 kommentar:

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.