2021-12-01

Energiministern svamlar


Ur SR Studio Ett, tisdag 30 november 2021. Intervju med vår nye energiminister Khashayar Farmanbar (S).

- Vad tycker du är de mest akuta frågorna?

- I min portfölj är de mest akuta frågorna att se till att vi har lönsam energiproduktion. Och där ligger till exempel vindkraften som ger ganska mycket el till ett mycket lågt pris ganska högt i kurs.

- Hur mycket kan man planera vindkraften?

- Ja, man kan väl planera den lika mycket som all annan energislag. Så det är klart att det kan finnas utmaningar med detaljplaner eller var den skall ligga, men den utmaningen har man oavsett vilket energislag man tittar på.

Ingen uppföljningsfråga. Så han kom undan med att svara på en annan fråga. Och vindkraftens elproduktion är fortfarande inte planerbar. Den kräver fortfarande back-up-kraft, till exempel olja.

Sedan blev det kärnkraft.

- Borde Sverige satsa på kärnkraften, tycker du?

- Kärnkraften har en viktig del i Sveriges energiproduktion idag och det kommer att ha det även i framtiden. Mer energi, mer kärnkraft måste först bevisa att den har någon som helst förutsättning att vara i närheten av ekonomiskt lönsam. Hittills har den ju inte visat sig det.

- Vi hörde ingenting om kärnkraften i regeringsförklaringen idag.

- Eh, nää. Men det är för att det är en viktig del av vår nuvarande energiproduktion och kommer att vara det även framöver. Däremot, talar vi om helt ny kärnkraft, då skulle jag vilja säga show me the money. Hade det funnits någon som helst ekonomisk lönsamhet i det, då hade Finland byggt det för länge sen.

Tidskriften Energi kan i sammanhanget tillföra relevant information. "Efter många års förseningar beräknas Olkiluoto 3 (1 600 MW) startas under 2022. 2028 väntas ytterligare ett verk, Hanhikivi 1 (1 200 MW) tas i drift, vilket dubblerar den finska elproduktionen från kärnkraft till 45 TWh."

Förhoppningsvis kommer vår nye energiminister att intervjuas igen, av lite mer pålästa journalister.

Klicka på bilden för en större variant.

2 kommentarer:

  1. Det är svårt - kanske omöjligt - att vara mer fyndig än energimisitern him self och därtill mindre påläst.

    SvaraRadera
  2. Borde inte kärnkraften ersättas för att den sitter barnvakt åt vindkraften?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.