2024-06-06

Är M, KD & L för eller emotChat Control 2?


Det är nästan Kafka-artat...

Riksdagens EU-nämnd kommer inte att tycka något om Chat Control 2 utan verkar acceptera att detta är en till synes evig informationspunkt.

Vid gårdagens möte informerades under denna punkt om att regeringen står fast vid sin ståndpunkt i frågan och har den som utgångspunkt i diskussionen.

Således har regeringen en ståndpunkt. Som aldrig riktigt diskuterats igenom eller fastställts i EU-nämnden. Det ursprungliga underlaget är från förra regeringens tid, med en annan riksdag och lämnar mycket i övrigt att önska.

Alltså lutar sig EU-nämnden och regeringen mot en svensk ståndpunkt som har sina rötter i hur frågan hanterades av sossarna, innan Chat Control 2 blev det mest utskällda EU-förslaget i modern tid.

Denna ståndpunkt kommer knappast att ändras eftersom Chat Control 2 aldrig tycks bli mer än en informationspunkt i EU-nämnden. Cirkeln är sluten.

Det skall tilläggas att det faktiskt knorrades lite från V och SD på onsdagens möte. Men vad hjälper det när regeringen och sossarna kan kontrollera processen? 

Detta sker sannolikt för att regeringspartierna (M+KD+L) vill dölja att de är för Chat Control 2 (i modifierad form) i EU:s ministerråd - och samtidigt säger sig vara emot Chat Control 2 i Europaparlamentet.

Att släppa lös frågan i EU-nämnden kan skapa osäkerhet om vad de egentligen tycker om Chat Control 2. Vilket man vill undvika, så här i EU-valrörelsens slutspurt.

Väljarna skulle ju kunna få för sig att regeringspartiernas motstånd mot Chat Control 2 inte är att lita på.

Samtidigt utvecklas Chat Control 2 till något ständigt allt värre i EU:s ministerråd. Det senaste förslaget är att endast användare som godkänt övervakning av sina meddelanden skall få sända bilder, video och dela länkar.

Alla medlemsstater är inne och petar i frågan. Det finns ständigt konkreta förslag att ta ställning till.

Men vad regeringen gör vill, kan eller får EU-nämnden inte lägga sig i. Trots att det är dess uttryckliga uppgift.

I Finland instruerade parlamentet regeringen att säga nej till Chat Control 2 - då förslaget strider mot de grundläggande mänskliga rättigheterna.

Om du tycker att yttrandefrihet och rätten till privat kommunikation är viktiga frågor kan jag rekommendera dig att rösta på Medborgerlig Samling i EU-valet. Vi säger bestämt nej till Chat Control 2.

Kryssa gärna mig (kandidat nr 6). Jag kan frågan. Jag kan EU-apparaten. Och jag har en viss talang när det gäller att stoppa tokiga EU-förslag.

Jag är beredd att satsa allt för att fälla Chat Control 2.

Allt du behöver göra är att rösta på mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.