2005-09-24

Åsiktsmonopolets dödsryckningar

En och annan tidningsman, medarbetare i mainstreammedia och vänsterinriktad mediaforskare har ondgjort sig över den liberala dominansen i bloggosfären.

Det saknas inte konspirationsteorier. En del talar om "Timbrobloggarna" utan att kunna berätta vilka dessa egentligen anses vara. På något sätt tycks vänstern tro att en så här livlig och begåvad debatt inte kan växa fram spontant. De förutsätter att det finns organisation, direktiv, pengar och något slags sammansvärjning bakom.

Men de har naturligtvis fel. Liberaler är individualister som har mycket att säga. Därför dominerar vi bloggosfären.

(Och det kommer vi att göra även när valrörelsen tar fart. Då kommer vi att få se en störtflod av betalda, bloggande sosseombudsmän. Men - som vi alla vet - engagemang och idéer slår håglöst kampanjande, utfört av betalda tjänstemän.)

Den liberala dominansen bland bloggarna märks dock inte alls i SR Ekots nya Bloggkrönika. I denna existerar de liberala bloggarna i princip inte. Den politiskt korrekta ordningen är där återställd. Den politiska huvudfårans vänner kan andas ut när landets ledande nyhetsredaktion ger sin bild av det något anarkistiska debattforum som bloggarna är.

Med tanke på den liberala dominansen i bloggosfären måste de ansvariga för bloggkrönikan anstränga sig för att så konsekvent undvika de frihetliga rösterna - och bara fokusera på de förment "snälla" vänsterrösterna.

Ja, ja. Det finns ingen anledning att reta sig på detta. Det var liksom inte oväntat.

Dessutom kommer SR och andra jättarna snart att möta en störtflod av till exempel web-radio och IP-tv. Då kommer rösterna och de kvalificerade analyserna att bli ännu fler.

Ordet är numera fritt...

2 kommentarer:

  1. Skrev ett inlägg om detta i morse.

    8 av 8 blogger av politisk karaktär som tagits upp i bloggkrönikan är tydliga vänsterbloggar. Den mest "liberala" kan närmast betecknas som vänsterfalangen i Socialdemokraterna..

    SvaraRadera
  2. Har herr Redneck gått och blivit liberal på äldre dar?
    Baserat på tidigare kommentarer trodde jag du såg på liberaler med viss misstänksamhet och osäkrad bössa? :)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.