2005-09-21

Vet hut, skäms och avgå!

Den så kallade Egypten-affären rullar vidare.

Det har konstaterats att regeringen har ljugit för riksdagen, FN, media och svenska folket. Vilket kanske inte är att undra på... Att sända ut människor till tortyr och skenrätt i Egypten är nämligen skamligt så väl som fullständigt oacceptabelt.

I dag har riksdagens konstitutionsutskott - enhälligt - konstaterat att regeringen aldrig borde ha avvisat de två männen. Regeringen borde också ha begripit att den egyptiska försäkran om att de inte skulle utsättas för tortyr var fullständigt värdelös.

Så - vad händer nu? Detta får inte rinna ut i sanden!

Regeringen har, under vidriga former, utvisat två män. De har utsatts för tortyr. En av dem har fått ett långt fängelsestraff, efter en skenrättegång i en militärdomstol. De hade sökt skydd i Sverige eftersom de var förföljda i Egypten - på grund av sina oppositionella åsikter.

Vad - exakt vad - tänker regeringen göra för att ställa allt till rätta?

Och vad drar regeringen för slutsatser av sitt handlande? Kan man över huvud taget lita på att Sveriges socialdemokratiska regering respekterar de mänskliga rättigheterna?

Svaret är nog tyvärr att regeringen rätt så mycket skiter så väl i situationen som kritiken. Hade den haft någon anständighet hade den avgått - eller i vart fall gjort en ansats till att ta någon som helst form av ansvar!

Och vad kommer att hända i framtiden? Utrikesminister Freivalds påstår att det hela inte kommer att upprepas. Migrationsminister Holmberg, däremot, ser inga problem med att fortsätta denna hantering.

Så länge regeringen inte erkänner sitt misstag - och så länge de två männen inte är åter i Sverige - så länge är denna historia ett öppet sår.

Detta får inte falla i glömska eller rinna ut i sanden! Detta är en historia som bör, måste och kommer att förfölja regeringen Persson fram till dess att situationen är hanterad på ett acceptabelt sätt.

Detta är inte en fråga om partipolitik - utan om anständighet, människorätt och rättssäkerhet.

Länkar:

Ekot om dagens KU-beslut

Ekots samlade rapportering i frågan

En liten film om (s)kam

1 kommentar:

  1. Bra info och att detta inte bara "sopas under mattan".

    På tal om vad som verkar vara utrikespolitisk inkompetens så skrev Mothugg just om en liten skandal i skandalen beträffande första direkta regeringskontakten(?) med eritreanska myndigheter sen svenske journalisten Dawit Isaac sattes i fängelse...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.