2006-12-27

En riktig ämbetsman

Grälet mellan justitiekansler Göran Lambertz och förre justitieministern Thomas Bodström (s) fortsätter, i dag på SvD Brännpunkt.

Och naturligtvis bråkar det. JK är mycket engagerad i rättssäkerhetsfrågor – medan socialdemokrater aldrig sett dessa som prioriterade. Genom åren har (s) till och med, med vett och vilje, fört fram förslag som försämrar rättssäkerheten.

Så det är inte så konstigt att Bodström inte lyssnat och inte brytt sig när JK pekat på brister i systemet.

Bodströms irritation försträrks naturligtvis också av att Lambertz anser att JK skall gå statens och folkets ärenden – inte regeringens eller Partiets.

Nu återstår att se hur den nya regeringen kommer att ställa sig till Lambertz som JK. Kommer justitieminister Ask & Co att ta rättssäkerhtsfrågorna på allvar och lyssna till hans kritik? Eller kommer "batongpartiet" hellre att samla billiga poäng hos lynchmobben?

Risken är att den som pekar på brister, som kräver kraft och kompetens att åtgärda, blir impopulär. Det är alltid lättare att hugga huvudet av budbäraren än att göra något åt de verkliga problemen.

Vi får väl se. Men regeringen bör nog vara medveten om att det är betydligt bättre att Lambertz står inne i tältet och pissar ut, än tvärt om.

Till JK:s Brännpunktare...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.