2007-03-15

Men först en rejäl strafftull!

EU vill gärna framstå som miljömedvetet.

Men viktigare – i verkligheten – är protektionismen.

EU har lagt en strafftull (eller antidumpingsavgift, som man föredrar att kalla det – när andra gör saker billigare och bättre) på lågenergilampor från Kina. Tullen är på 66 procent och dess syfte är att skydda tyska Siemens från konkurrens.

Siemens står för 25 procent av den europeiska tillverkningen av lågenergilampor. De företag som står för de resterande 75 procenten vill enligt uppgift inte ha dessa strafftullar.

Låt se...

EU stryper tillgången på billiga lågenergiglödlampor på marknaden – vilket rimligen leder till att färre sådana säljs. Detta leder till onödigt hög elförbrukning, vilket i slutändan resulterar i en onödig miljöbelastning.

EU:s protektionism är i detta fall inte ens till för att paternalistiskt skydda en bransch – utan på beställning från det största och mäktigaste företaget på området.

De som trots allt köper lågenergilampor får betala onödigt mycket pengar – som antingen hamnar hos Siemens eller hos EU (strafftullarna för utländska lampor).

Gah!

Man trashar frihandeln och sabbar miljön på beställning av Big Business. Sedan klår man medborgarna på pengar för det.

Den Europeiska Unionen är emellanåt en parodi på sig själv!

[Via Fjellner]

Komplettering: Som flera läsare påpekat vill EU-Parlamentet också förbjuda vanliga glödlampor.

4 kommentarer:

  1. Man måste ändå tillstå att det är listigt av Tyska politiker att göra EU till en stödfond för sina företag genom att först lägga strafftullar på lågenergilampor, och sedan förbjuda vandliga glödlampor (vilket man har talat om att göra).

    SvaraRadera
  2. Du har helt rätt och trots detta fortsätter dina kompisar Fjellner och Hökmark att försvara EU-medlemskapet.

    Sverige hade i det närmaste infört unilateral frihandel på industrisidan innan vi gick med i EU och vi hade dessutom ett EES-avtal som garanterade oss alla EU-medlemskapets fördelar.

    Sverige borde lämna EU och ju förr dess bättre!

    Eventuellt kommer jag att skriva något om detta på min egen blogg och jag hoppas att du inte uppfattar det som idéstöld.

    SvaraRadera
  3. sånna här nyheter som borde nå medborgarna på löpsedlerna varje morgon! GJ HAX!

    SvaraRadera
  4. http://www.ft.com/cms/s/8a5956d4-d03e-11db-94cb-000b5df10621.html

    Gah!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.