2007-04-13

Nu matar de trollen igen!

I går var det debatt hos Adaktusson i TV8. Folkpartiets partisekreterare, finliberalen Erik Ullenhag mötte sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson.

Ullenhag fick förvisso in en och annan retoriskt skojig smäll mot Åkesson, till glädje för oss som uppskattar sådant.

Åkesson rörde sig dock på ett annat plan. Han talade om sådant som folk kan, eller tror sig kunna relatera till.

Så i den mån några osäkra väljare tittade på TV8 – då tror jag tyvärr att de hamnade i Åkessons ficka.

Att det sedan var två mot en, Ullenhag och Adaktusson mot Åkesson gav dessutom den senare en stämpel av att vara underdog. Sådant noteras i stugorna. Och det driver folk till sverigedemokraterna.

Det verkar som om våra vanligaste politiker utgår från att sverigedemokraterna kommer att dyka upp till debatter iklädda brun skjorta, koppel och ivrigt heilande. Vilket de ju inte gör. Och sedan går det som i går.

Jag tror att problemet är att de politiker som går i debatt med (sd) har för dålig ideologisk klangbotten. Antingen har de ingen ideologisk ryggrad alls. Eller också är den så förädlad och förfiiinad (läs: socialliberalism) att den saknar både kraft och stadga.

För att klara debatter med (sd) krävs motdebattörer som är trygga med en stark, klassiskt liberal ideologi – och som samtidigt vet hur man handskas med lömsk populism.

Länkar: SvD | DN

4 kommentarer:

  1. Jag måste tillstå att jag inte upplevde Åkessons insats som vidare lyckad. Han viftade med händerna i tid och otid och gav därigenom intryck av att vara aningen svarslös. Dessutom verkade Åkesson irriterad på Ullenhags faktafel, vilka annars gav Åkesson en chans att undergräva Ullenhags trovärdighet. Åkesson hade uppenbara problem med att exemplifiera konkreta arbetsmarknadspolitiska förslag och återgick till diskutera invandringspolitik. Sverigedemokraterna framstod som ett enfrågeparti även om Åkesson avslutningsvis fick tillfälle att kritisera Sveriges abortpolitik.

    http://artikel19.blogspot.com/

    SvaraRadera
  2. Ullenhag är inte en tillgång för Folkpartiet, än mindre för Alliansen. Det visade han återigen igår.

    SvaraRadera
  3. I dagens SvD rostades SD in som nummer 2 i storlek efter moderaterna, sossarna var nummer 3 med 15.5% SD ar nu storre an sossarna med 16.5% av valjarna in en av de storsta undersokninar som gjorts sedan valet, runt 10.000 rostande. M hade 40.5%.

    SvaraRadera
  4. SvD
    Dagens fråga
    Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?

    v

    4,1% (396 röster)

    s

    15,5% (1489 röster)

    mp

    5% (483 röster)

    c

    4,7% (454 röster)

    fp

    5,5% (527 röster)

    m

    40,5% (3883 röster)

    kd

    5,5% (530 röster)

    sd

    16,5% (1579 röster)

    annat

    2,5% (240 röster)

    Totalt har 9581 personer röstat.

    Röstningen startade den den 15 april 2007 08:06

    * Uppdatera
    * Stäng fönstret

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.