2007-05-21

Öppna gränser!

I kväll tittade jag in på Timbro för att lyssna till Philippe Legrain som talade utifrån sin bok Imigrants - Your Country Needs Them.

Uppfriskande! Här är några lösa tankegångar från hans anförande, fritt ur minnet...

  • En grupp med medelmåttor som är olika sinsemellan åstadkommer ofta mer än en homogen grupp genier.
  • Förutsätter inte uttrycket lönedumpning att någon svensk vill göra skitjobben?
  • Att stänga ute folk som kan göra saker billigare är som att stänga internet, för att det gjort fastighetsmäklare, bokaffärsbiträden och tryckare arbetslösa.
  • En baltisk byggjobbare skapar massor med svenska jobb - för till exempel inredningsarkitekter, på IKEA och i vitvarubutiken.
  • Gnällspikarna får bestämma sig. De kan inte både hävda att invandrare är arbetslösa dagdrivare och att de tar våra jobb.
  • Irland och Spanien är exempel på länder som både har ökat sin invandring radikalt och samtidigt ökat sysselsättningsgraden i landet.
  • Invandrare bidrar med fem till tio gånger mer pengar, som de sänder hem till fattiga länder, än vad vi i västvärlden ger dessa länder i bistånd.
  • Om människor inte får röra sig fritt över gränserna, då får vi istället folk som måste stanna permanent - eftersom de aldrig vet om de får komma tillbaka.
  • "Jag är en expat. Du är en invandrare."
  • Skall bara rika och välutbildade få röra sig fritt i vår värld?

Legrains bok kan du beställa här.

Till sist, en egen fundering: Om vi mer tydligt värnade om liberala värden som äganderätt, skydd mot övergrepp, respekt för individen, medborgerliga fri- och rättigheter, frihet från hot och tvång, mångfald och lika rättigheter - skulle inte folk då vara mer benägna att acceptera nyheter, olikheter och öppna gränser?

Och, å andra sidan, är det inte vänsterns postmoderna relativism - där inget är rätt, inget fel och inget är bättre eller sämre än något annat - som skapar en osäkerhet bland människor och som får dem att känna sig hotade av sådant som kommer "utifrån"?

Kul, för övrigt, att Timbro matchar fram en kille som så konsekvent står för öppna gränser.

2 kommentarer:

  1. "Om människor inte får röra sig fritt över gränserna, då får vi istället folk som måste stanna permanent - eftersom de aldrig vet om de får komma tillbaka."

    Tycker den passar rätt bra när det gäller relationer också.

    SvaraRadera
  2. De kan inte både hävda att invandrare är arbetslösa dagdrivare och att de tar våra jobb.

    Jo, det kan de, så länge de håller sig borta från allkvantifierarna. Invandrare är individer, och det kan vara så att vissa av dem är arbetslösa dagdrivare och andra är ambitiösa strebrar. (Att "ta någons jobb" är förstås bara dumheter. Men din tes här verkade vara att gruppen invandrare inte kunde omfatta två ömsesidigt uteslutande egenskaper.)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.