2007-07-05

Svensk "rättvisa"

"Bruksvärdessystemet, försvarat av vänstern och hyresgästföreningen, går ut på att bortse från läget vid hyressättningen. Hyrorna skiljer sig därför inte nämnvärt mellan olika städer, eller mellan innerstad och förort. För att innerstadsbor ska kunna bo till hyror under marknadsvärdet betalar förortsbor i mindre attraktiva lägen för hyror över marknadsvärdet. Man ”tar från de fattiga och ger till de rika” med andra ord."

Ur Expressens ledare om hyresmarknaden i dag.

Själv sitter jag just nu i min lilla trevliga etta i centrala Bryssel. Den ligger mitt i smeten, har nära till bra kommunikationer och är omgärdad av krogar och affärer. Priset är 340 € i månaden. Lägenheter som denna kan man, bokstavligt talat, få tag i på dagen här nere. Och här är hyresmarknaden fri och oreglerad.

Men i solidariska, hyresreglerade, sossiga Stockholm har jag ett elände att hitta någon ny hyreslägenhet alls. I vart fall för långsiktigt boende och till en någorlunda realistisk hyra. (Tips mottages gärna. ;-)

Någon har sagt att näst bombning, så är hyresreglering det mest effektiva sättet att förstöra en stad.

3 kommentarer:

  1. Se där. Ett tydligt exempel på Politiken/politiker som förstörare av goda förutsättningar. Antingen är vi svenskar dumma i huvvet som strutsar eller vad är det som får oss att stanna kvar i såna här ekonomiskt reglerade och korkade system? Vilka inbillar dom sig att vi är solidariska med? Hur som helst, det är inte lätt att analysera orsakerna till dylik dårskap.

    SvaraRadera
  2. Nej, det var en nordvietnamesisk tjänsteman som sa att hyresregleringar i Hanoi hade förstört staden mer än amerikanska bomber.

    SvaraRadera
  3. Bekymmret är att ingen vill driva frågan. Vänstern vill inte driva den för det är emot deras ideologi. Och högern vill inte driva den eftersom det är deras väljare som sitter med trevliga hyreskontrakt i centrala Stockholm. Och inget parti vill sparka på de kärnväljare.

    Däremot så är processen att fler och fler hyresrätter blir bostadsrätter ett steg i hemlighet mot marknadshyror eftersom när antalet bostadsrätter nått en kritiskt gräns så kommer det bli lättare att införa marknadshyror på det kvarvarande hyresbeståndet.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.