2008-04-14

Politik som dödar

"I Sverige har vi till vissa delar en narkotikapolitik som är lika fjärran vetenskap och förnuft som häxjakten på 1500-talet och ungefär lika effektiv. (...)

Den stigmatiserande synen på människor har haft en djup påverkan på vårt samhälle. Den har effektivt motverkat en förnuftig och medmänsklig politik under många år. För att kunna hålla fast vid visionen om det narkotikafria samhället måste "knarkaren" både demoniseras och omyndigförklaras på en och samma gång."

Detta skriver Berne Stålenkrantz och Louise Persson på Expressen Sidan 4 i dag.

Det är en läsvärd artikel om hur den svenska narkotikapolitiken bygger på dogmer som skördar fler offer än narkotikan.

Till artikeln»

9 kommentarer:

  1. Tyvärr är jag rädd att lagstiftarna får gräva jävligt djup i sig själva för att hitta sina ödmjuka sidor och medmänskliga egenskaper när det gäller den här frågan.

    Detta är en så kraftig vattendelare i samhället vad det gäller åsikter och förhållningssätt att det tycks mig oöverstigligt inom en överskådlig framtid.

    Förnuft borde gå att åberopa men det är säkert omöjligt att hitta igen då det slängdes överbord redan i den här frågans politiska barndom och dess plats togs över av moralens väktare och politiska prussiluskor.



    /LD

    SvaraRadera
  2. Tyvärr följer sverige USA tätt i fotspåren vad gäller narkotikapolitik. Amerikanernas "war on drugs" legitimerar hela klabbet här hemma - oavsett var resten av världen och allt sanns och förnuft säger i frågan.

    Så tyvärr tror jag inte det kommer någon ändring till stånd innan USA har förändrats.

    Låt oss hoppas att det sker inom en inte alltför avlägsen framtid.

    SvaraRadera
  3. Alkoholens faror är också grovt överdrivna.

    SvaraRadera
  4. Se bara på alla som blir slagna sönder och samman av folk som har druckit alkohol. Och dem som har förstörd lever. Och dem som är alkoholister.

    Naturligtvis är få saker farliga om de hanteras ansvarsfullt men faran ligger ju i att så långt ifrån alltid är fallet.

    SvaraRadera
  5. USA bör även lastas för svenskars fetma, färgseende, dyslexi, simkunnighet, inredningssmak. Kan säkert komma på hundratals exempel till men tyvärr har jag lite dålig fantasi pga USA.

    SvaraRadera
  6. "Se bara på alla som blir slagna sönder och samman av folk som har druckit alkohol. Och dem som har förstörd lever. Och dem som är alkoholister."

    Av alla som dricker alkohol är de extremt få som slår folk sönder och samman.

    Känner du nån som har förstörd lever? Känner du nån som känner nån som har förstörd lever? Känner du till begreppet Klintbergare?

    Hur stor del av sveriges befolkning är alkolister och är det verkligen alkoholen som är boven? Skulle de missbruka nåt annat om inte alkohol fanns. Medicin, lim, mat, rent syre eller vad som helst?

    SvaraRadera
  7. Sven:

    Jag tycker mest att du vevar - och inte har så mycket sakligt att komma med.

    Läs, begrunda, tänk ...

    Och berätta sedan för mig:

    1) Vilka delar av svensk narkotikapolitik är det som vi inte har importerat rakt av från USA - vilka delar är det som vi har varit "först" med?

    2) Fungerar eller fungerar inte USA'a narkotikapolitik som ett enda stort rationalitets-substitut för den svenska - legitimeras vår häxjakt på allt som har med knark att göra av den amerikanska narkotikapolitiken eller ej?

    SvaraRadera
  8. Känner du nån som har förstörd lever? Känner du nån som känner nån som har förstörd lever? Känner du till begreppet Klintbergare?

    Ja
    Ja
    Nej, men jag ska kolla.

    Alkohol är en svår nöt för liberaler enligt mig. Minskad skatt skulle leda till föer våldsbrott mm.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.