2008-04-14

En stunds kufande om mobilt bredband


(...och en lattjo bild för er som tycker att ämnet är tråkigt. ;-)

Det här med mobilt bredband börjar ju bli populärt. Och väldigt billigt på abonnemangsbasis nu för tiden i Sverige. Men snordyrt om man använder sitt svenska abonnemang utomlands.

Och även snordyrt i Sverige – för utlänningar och andra som kör med kontantkort. 5.000 spänn per Gb (5 kr Mb) är priset med Telenors svenska 3G-data-kontantkort! Vid användning i Sverige! Vilket känns smått kriminellt.

Telenor är vad jag kan förstå den enda operatör som erbjuder mobil bredbandsuppkoppling med kontantkort i Sverige. Hallå alla andra bolag! Här finns en marknadsnisch! Det kan inte vara ovanligt att till exempel affärsmän, turister och utlandssvenskar på tillfälligt besök i Sverige vill ha ett alternativ till Wifi på McDonalds.

I England har T-Mobile ett kontantkort som ger höghastighetsuppkoppling på data för 4 £ per dag. Inga andra kostnader. (Max 3 Gb per månad.) Kan köpas av alla som kan uppvisa någon form av identitetshandling.

Här i Belgien handlar det visserligen om ett just lanserat abonnemang. Men det kan lösas hos Mobistar av vem som helst och kostar bara 5 € per månad. Därefter kostar det 1 € per dag som man är uppkopplad. Således kostar en dag 6 € och tio dagar 15 €. Priset för en hel månads uppkoppling blir 35 €. Och använder du det inte alls under en månad blir maxkostnaden alltså bara 5 €. Klart prisvärt för tillfälliga belgare. Kostnaden dras från ditt kreditkort. (Tyvärr får man än så länge bara 1 Gb per månad. Men de flaggar redan för att detta snart kommer att höjas.)

(Trafik över 1 Gb hos Mobistar kostar 8 cent per Mb, vilket ger 80 € per Gb. Det vill säga mindre än en sjättedel av vad Telenor tar för kontanttrafik inom Sverige...)

Jag skaffade just ett Mobistar-kort till min lilla PC-laptop som jag använder på fältet. Till Macen hemma har jag en 3G-uppkoppling från Proximus som kostar knappt 60 € per månad (max 2 Gb). När Mobistar höjer taket skall jag fimpa statliga Proximus – som för övrigt har skrattretande dålig service.

Kom gärna med tips i kommentarerna om du känner till andra bra uppkopplingsalternativ på prepaid-basis i olika länder. Ryktet talar till exempel om att det finns bredband på kontantkort i Tyskland, men än så länge har jag inte lyckats hitta någon mer specifik information om detta.

10 kommentarer:

  1. Sprint har 1.4Mbps abonnemang (unlimited data) för $59.99/mån här i USA. Hur bra som helst. Finns i USB, PC Card och AirCard varianter. Perfekt när man reser och kräks på dyra wifi-lösningar på hotell och flygplatser.

    SvaraRadera
  2. Jag var i Sverige några veckor i höstas och kollade just efter mobilt bredband på kontantkort. Ingenting.
    Borttappade pengar för mobiloperatörerna - rimligtvis borde behovet av tillfälligt mobilt bredband vara en massiv nisch: de flesta stadigvarande boende har ju bredband hemma och behöver inte mobilt bredband, men folk på genomresa? absolut.

    SvaraRadera
  3. Telenors (snordyra) kort beskrivs på deras hemsida, men går inte att hitta i deras web-shop. Däremot kan man efter visst tjat få köpa det i deras butiker.

    Glöm sedan inte bort att det finns 600.000 svenskar med betalningsanmärkningar, som inte kan få ett abonnemang. En del av dessa är visserligen slarvers - men det kan räcka med en missad p-bot, felaktig trängselskatt (Fuglesang), skattetvist eller annat trams för att folk skall få en prick och därmed svartlistas.

    Det är 7% av svenska folket, som varken kan få fast eller trådlöst bredband. (Om inte någon annan fixar det åt dem.)

    Så här finns en *jättemarknad* för kontantkortslösningar, precis som när det gäller mobiltelefoner.

    SvaraRadera
  4. Paul: Är Sprint ett abonnemang eller förbetalt?

    Om man är turist eller på affärsbesök kan det ju vara onödigt eller svårt att sätta upp ett abonnemang.

    SvaraRadera
  5. The Cloud är också ett alternativ.

    För övrigt finns det (nästan) inget så konservativt och teknikfientligt som mobiloperatörer. Vi skulle kunna ha enormt intressanta och spännande tjänster om de bara vågade satsa på alternativa affärsmodeller.

    SvaraRadera
  6. Är faktiskt själv på jakt efter en lösning för Spanien/Sverige.
    Måste genast undersöka möjligheten till ett kontantkort i Spanien. Är de här dosorna man får operatörslåsta?

    SvaraRadera
  7. Jag har själv en Huawie-dosa som jag köpte på Macoteket. Funkar utmärkt för både PC och Mac. Med all slags SIM-kort.

    SvaraRadera
  8. Det enda som kan sänka priser och öka konkurrensen är en fri marknad. För att marknaden skall kunna fungera måste det vara attraktivt att starta nya företag. Det är inte speciellt lockande att starta företag i Sverige eller Europa. Staten stjäl stora andelar av vinsten och lägger krokben med tiotusentals regleringar.

    Lösningen på problemet är att befria marknaden. Avskaffa alla regleringar. Avskaffa alla skatter.

    SvaraRadera
  9. "Glöm sedan inte bort att det finns 600.000 svenskar med betalningsanmärkningar, som inte kan få ett abonnemang."

    Hörde dock någon gång om en kille med anmärkning som fått betala ett abonnemang från Bredbandsbolaget i förskott.

    Vilket ju faktiskt är en väldigt smart och naturlig lösning när kundens betalningsförmåga är ifrågasatt.

    SvaraRadera
  10. Jag tycker vi skall pressa våra mobila bredbands leverantörer att ta fram bättre samarbets avtal så om jag använder mitt 3 resonemang i ett anat land så skall kostnaden aldrig kunna överstiga vad ett månads/dag abonnemang kostar i det landet. (och givet vis så erbjuder dom motsvarande till den operatören) Och givetvis när man loggar in till ett nät utanför din operatör så skall du först automatiskt koma till en sida som beskriver kostnaderna och du skall godtjäna för att gå vidare.
    Och det skulle även kunna fungera liknande inom operatörer i samma land

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.