2008-06-25

Några ord om FRA...

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) kommenterar FRA-debatten för Expressen. Han säger bland annat att "Alla tjänar på om debatten lägger sig." Jo, tjena! Länk»

Ryktet säger för övrigt att statministern är en smula kinkig nu. Det mullrar, lite som när Persson var statsminister, säger en källa.

Och Reinfeldt har all anledning att vara kinkig. I DN skriver Hanne Kjöller om hur FRA-frågan kommer att förfölja de borgerliga partierna långt in i nästa valrörelse. Länk»

Frågan är om Reinfeldt över huvud taget fattar vad han ställt till med, vad som hänt och vad det kommer att betyda. Och han förstår bevisligen inte dramaturgin i allt det som nu sker.

13 kommentarer:

  1. För övrigt skulle man kunna gissa att Reinfeldts nu allt snabbare humörfall beror på att (m) gjort egna, hemliga opinionsmätningar - som får paniken att börja sprida sig.

    SvaraRadera
  2. Antagligen inte. Han fattar allra minst att han lagt sig i krig med varenda förstagångsväljare 2010 (och många förstagångsväljare från 2006), eftersom ungdomar är de flitigaste teknikanvändarna och därför de som blir mest kränkta av FRA-lagen.

    Jag vet inte hur Reinfeldt lyckas, men ända sedan regeringen tillträtt har det bara blåst kring den i olika frågor.

    Cecilia Stegö Chilò -> Maria Borrelius -> Tobias Billström (m. fl?) -> Carl Bildt (Lundin Petroleum) -> A-kassan -> Schenström -> Försvaret -> FRA -> To be continued...?

    Och i samtliga fall har Reinfeldt gjort sig osynlig och vägrat att motivera sin ställningstaganden. Vilken statsminister vi har....

    SvaraRadera
  3. Reinfeldt har uppenbarligen tillgång till ett annat lagförslag än oss andra, annars kan det omöjligt handla om ett missförstånd.

    SvaraRadera
  4. Det är intressant det som händer nu. Inte minst eftersom man, i egenskap av nyliberal, för bara några månader sedan kände sig färdig för att ställas in på museum. Helt plötsligt går liberala chockvågor genom det etablerade Sverige på ett sätt som inte skett i mannaminne.

    Jag tror att detta har flera orsaker. En är att nya media (framför allt bloggarna) och gamla media har haft gemensamma intressen. Det är när ny- och gammelmedia samverkar som det händer grejer. Och det gjorde det här! En viktig läxa för alla spin doctors, pr-konsulter och andra som livnär sig på medierna.

    Det andra, som jag själv tycker är det intressantaste, är att det nu är dags att Sverige får en borgerlig regering. Sedan moderaternas omorientering och valsegern 2006 har liberalt/borgerligt sinnade svenskar svälja ett antal beska piller i form av politiska kursändringar vänsterut. I allt från bibehållen LAS till värnskatt och omsorgsfull demontering av försvaret har borgerliga väljare fått finna sig i att regeringens agenda verkar vara att marginaljustera i en i allt väsentligt socialdemokratisk samhällsmodell.

    Jag tror att man svalt de beska pillren i tron att dessa är led i en kyligt kalkylerad strategi att för alltid vrida makten ur händerna på vänstern. Sales forgives a lot, säger vi i affärslivet. Röstsiffror forgives a lot i politiken.

    FRA-debatten är något annat. Detta är inte pragmatism för att vinna val. Vad som har blottlagts är närmast ett förakt mot liberala principer och värderingar, inte minst från Fredrik Reinfeldts sida. Då ser man tidigare reträtter från liberala ståndpunkter i ett nytt ljus. För regeringen, eller i alla fall statsministern, står ökad frihet för individerna inte högst på agendan.

    Det är därför Niklas Wykman gör det för en MUF-ordförande unika utspelet att hota med att lämna partiet. Hade FRA-lagen varit ett undantag från en för övrigt liberal regeringspolitik är jag säker på att sådana ultimata krav knappast ställts.

    Därför är det bra med en borgerlig revolt från de egna leden. Regeringen behöver skyddas från sig själv, FRA-propositionen blev den tändande gnistan.

    SvaraRadera
  5. Regeringen har nu klubbat igenom sitt fina FRA-förslag.
    Hur kan man motverka det?
    Det vore kul om alla som inte gillar förslaget gör lite motstånd.

    Om alla blir lite duktigare på att maila regeringen gärna på många olika språk(även krypterade meddelanden går bra), så kan vi visa att om man inte gillar ett fritt internet så ska man ha stora problem att använda det.(Minst 500 extra mail om dan kan Reinfeldt, Borg och även resten av gänget njuta av.)

    Maila på!

    SvaraRadera
  6. En reflektion efter Carl Elfgrens kommentar:

    När det rådde storm inom det socialdemokratiska partiet i mitten av 1980-talet talade man om ett "Rosornas krig". Finns det instiftat ett liknande begrepp å de borgerligas strid som uppstått i konflikten mellan partiledningarnas vänstervridning och kärnväljarnas kvarstående position till höger?

    "Hökarnas kamp"...? ;-) Förslag mottages tacksamt.

    (Se! Jag börjar få självdistans, så gammelmoderat som jag är...!)

    SvaraRadera
  7. Carl Elfgren: Din analys är väldigt intressant. Det skulle inte förvåna mig om en svängning i politiken i borgerlig riktning kommer nu. Mats Odells utspel om värnskatt i dag. Fredrik Reinfelds dissande av EU-bidrag till jordbruket i går. Ett fönster kanske står öppet en stund innan medierna nyktrar till från sitt liberala problemfokusperspektiv och återgår till sin vanliga socialistiska synvinkel.

    SvaraRadera
  8. Carl E:

    Hej! Du är precis lika klok som jag minns dig.

    Till er andra:

    Om inte Reinfeldt hade ägnat sig åt årtionden av rensning inom moderaterna, då skulle det vara människor som Carl E som rattade (m) i dag.

    SvaraRadera
  9. Jag skrev ockå i morse om statsministern och expressenintervjun och kände att nu får det fan vara nog här. Men sen blev jag lugnad av luttrad moderat. (jag är det själv sen -73). Nåväl Paggans krönika i Göteborgsposten är rätt intressant faktiskt. När det slutar handla om politik och hamnar i ledarskap.

    Här är länken till den

    http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=122&a=429139

    Självär jag övertygad om att symbiosen mellan bloggnare och traditionell media hade stor betydelse, nu harvi fått ett nytt skarpladdat kampanjverktyg... Om det inte stängs av nu då förstås...

    SvaraRadera
  10. Tack, Henrik... Det är lättare att verka klok om man sitter på läktaren.

    En bra sak med bloggosfären är att man kan testa och vädra åsikter utan att behöva filtrera dem genom journaliststyrda medier. Eftersom jag är alltför lat, girig och upptagen för att ha en egen blogg tjuvåker jag här i HAX komentarsfält.

    Tyvärr kommer inte FRA-kollapsen som en överraskning för den som följt moderaterna de senaste åren. Det man möjligen kan förvånas över är oskickligheten i hanteringen.

    Reinfeldt vann valet 2006 på att han inte var Göran Persson. Ska Mona Sahlin vinna valet 2010 på att hon inte är Fredrik Reinfeldt?

    SvaraRadera
  11. Hänger det inte ett "annars..!" i luften efter Reinfeldts uttalande? ;-)

    SvaraRadera
  12. STASI-minister Reinfeldt har drivit de nya moderaterna och STASI-regeringen så långt till vänster att de är mer frihetsinskränkande än kommunisterna i Vänsterpartiet.

    Det finns inte en liberalt sinnand människa i Sverige som kommer att rösta på något av de kommunistpartier som ingår i STASI-regeringen idag.

    STASI-minister Reinfeldt har förlorat allt förtroende bland liberala väljare och förhoppningsvis försvinner samtliga partier i nuvarande kommunist regering ut ur riksdagen för alltid.

    Jag föraktar vår STASI-minister och
    hans kommunist regering, vilket pack.

    SvaraRadera
  13. Akta! Det kan bli olagligt att maila regeringen!!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.