2008-06-25

Fjellner om EU och bloggarna

Detta pressmeddelande dök just upp i min mailbox...

Pressmeddelande

EU ska inte reglera och avgiftsbelägga bloggar

- Förslaget om att reglera och att avgiftsbelägga bloggar måste stoppas. Det är för mig obegripligt att Europaparlamentets kulturutskott föreslagit sådan galenskap. Medborgarjournalistiken är en fantastik möjlighet, inte ett hot. Om EU nu skulle börja reglera bloggar bryter det inte bara mot subsidiaritetsprincipen, det är ren idioti!

Det säger Christofer Fjellner, moderat ledamot av Europaparlamentet. I Europaparlametets kulturutskott antogs en rapport om mediernas koncentration och mångfald i EU. Parlamentets socialdemokratiska rapportör fick där stöd för att avgiftsbelägga alla Europas bloggar, i ett försök att skydda traditionell media från konkurrens. Utskottet kräver även att bloggar regleras och klassificeras.

- Bloggar är inte ett problem. Tvärtom. Bloggar är de senaste årens viktigaste bidrag till att vitalisera demokratin. Behandlingen av detta ärende är i sig ett tydligt exempel på detta. Jag sitter själv inte i europaparlamentets kulturutskott och uppmärksammades på att denna galenskap gått igenom just av bloggosfären. Som enskild ledamot kan man inte bevaka allt, men tack vare en aktiv medborgarjounalistik fick jag den förvarning jag behöver för att vi förhoppningsvis ska kunna stoppa denna idioti.

- Rapportören Marianne Mikkos syn på journalistik påminner mig om George Orwells bok 1984. Men man borde kanske inte förvånas, hon har en sovjetisk journalistexamen från just 1984. Att hon buntar ihop bloggar och spam visar med all tydlighet att hon inte förstått något om den verklighet hon försöker reglera.

För att få lägga ändringsförslag till plenum som stoppar henne behöver jag nu samla 39 kollegor bakom mina ändringsförslag. Förhoppningsvis kan bloggosfären hjälpa mig även i detta. Det vore ett symboliskt sätt att visa Marrianne Mikko att bloggarna är här för att stanna och inte låter sig tystas, säger Christofer Fjellner.

Frågan är alltså uppe på banan. Yes!

Se även Fjellners blogg»

12 kommentarer:

 1. Ja, och det fanns en gång också några riksdagsledamöter som påstod sig vara emot FRA-lagen.

  Varmluft.

  SvaraRadera
 2. Well, Fjellner erbjuder sig ju faktiskt att trumma ihop folk nog för ett ändringsförslag.

  SvaraRadera
 3. Om Fjellner inte får stöd för sina ändringsförslag kommer han naturligtvis att rösta mot hela rapporten. Det vore bra om alla andra svenskar i Europaparlamentet röstade likadant, men det finns säkert flera svenska ledamöter som vill reglera massmedia i alla dess former.

  SvaraRadera
 4. Förbjud paraboler, vem sa det?
  Förbjud fildelning, vem sa det?
  Förbjud bloggar, och/eller åtminstone avgiftsbelägg dem.
  Körkort för en blogg, Vad kostar det?

  Får jag skriva dagbok?
  I hemmet?
  Som grafitti?
  Annat?

  Kan den nya polislagen om buggning i folks bostäder höra om jag skriver dagbok?

  Bo Bengtsson/johanneshov

  SvaraRadera
 5. Fjellner är klok, det är väl han som kämpade för att på EU-nivå förhindra avstängning av Internet-användare.

  SvaraRadera
 6. Har följt Fjellner ett tag nu och än så länge har mannen gjort sitt :) Han är väl lite av en rebell som svamp sa kämpade för att på EU-nivå förhindra avstängning av Internet-användare och som säljer snus från sitt arbetsrum :)

  SvaraRadera
 7. Ni ser, en politikers skattekreativitet har inga gränser.

  Ett riktigt sjukt förslag.

  Beskattning av bloggar för att rädda jobb/existensen hos redan etablerade. Allt i det godas namn.

  Jag finner liksom inte ord för hur j-la korkat det låter.

  Föreställ dig rapportören M. Mikko som en mogen rund frukt i min hand vars fingrar hårt knyter sig kring hela dess form tills saften sakta sipprar utmed min hand och ner på golvet.  /LD

  SvaraRadera
 8. Nu har jag bidragit... för skans bästa. Plötsligt blev jag en väldigt glad moderat...

  SvaraRadera
 9. "Parlamentets socialdemokratiska rapportör fick där stöd för att avgiftsbelägga alla Europas bloggar"
  Det var ju det jag lite skämtsamt siade om i ett tidigare inlägg.
  Folk verkar inte taq mig på allvar när jag är satirisk och ignorerar ofta mina inlägg men jag brukar tyvärr ofta få mer rätt än jag vill.
  Samt att jag misstänkte att förslagsställaren var en gammal övervintrad kommunist broiler som var van attt det är tyst i klassen.
  Kalle Strokirk

  SvaraRadera
 10. Kul nog fick jag med vändande post ett svar från folkpartisten Olle Schmitt som säger att han tänker ställa sig bakom Christofer alternativ rösta ner förslaget ;-)

  HAX - du måste fix anågonstans i Blogger inställningarna så att man kan göra permalänkar från dina bloggposter. Jag vill ofta länka till dig men det blir så rörigt om man inte hamnar på rätt post.

  SvaraRadera
 11. Mary (m.fl.):

  Det är www.henrik-alexandersson.se som lägger sig ovanpå Blogger. Lite jobbigt. Gör så här:

  1) Klicka på klockslaget i bloggpostens fot och öppna i nytt fönster. Då kommer rätt adress upp.

  2) Gå in på http://henrikalexandersson.blogspot.com
  Då funkar alla länkar direkt.

  SvaraRadera
 12. OK - tack HAX - ska kolla upp den grejen.

  Nu har också Gunnar Hökmark sällat sig till dem som kommer att ställa sig bakom Fjellner. Plötsligt blev jag en glad moderat igen ;-) Läs hans motivering hos mig. Riktiga takter - YES!

  Folkpartisten som jag kallar för Smitt heter alltså Olle Schmidt (förlpt för felstavningen)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.