2008-07-08

FRA: Hur skall Tolgfors ha det egentligen?


I Visby har försvarsminister Sten Tolgfors i dag haft en pressträff om FRA-avlyssningen.

Med sig hade han ett antal punkter, avsedda att lugna kritikerna. Den första lyder "förtydligande av att lagen bara ger rätt till signalspaning för försvarsunderrättelseändamål".

Då måste vi till att börja med fråga oss vad som menas med detta. Det borde, i rimlighetens namn, betyda att man bara skall få signalspana på sådant som försvaret behöver veta.

Hur rimmar det i så fall med att regeringen och UD är FRA:s dominerande kunder?

Och hur går försvarsministerns försäkran ihop med FRA-propositionen? I den kan man läsa att spaningen till exempel skall omfatta information som rör "försörjningskriser, ekologiska obalanser, miljöhot, etniska och religiösa konflikter, stora flykting- och migrationsrörelser samt ekonomiska utmaningar i form av valuta- och räntespekulationer".

Och så har vi statsministerns ord om att spaningen gäller "utriksrelaterade företeelser av mer diffus art".

Man behöver inte vara raketforskare för att inse att dagens lugnande ord från försvarsministern inte har täckning i verkligheten.

Och hur kan regeringen vänta sig att man skall tro på den och lita på den – om den hela tiden lämnar besked som pekar åt helt olika håll?

Länkar:
Johanna Melén | SR | SvD | DN | Expressen 1 | Expressen 2

7 kommentarer:

  1. Hej HAX!

    Upptäckte din blogg för något år sedan, som vänster har jag inte hållit med dig många gånger.

    Men måste säga att ditt bloggande om FRA har varit fullkomligt fenomenalt. Du signalerade FRA tidigare än de flesta, varit först med de flesta "nyheterna", men framförallt har du lyckats förmedla kritiken både med känslor och saklighet.

    Jag vill påstå att ditt bloggande i FRA-frågan nog kommer ses som lite stilbildande i den svenska blogosfären!

    /Robert, från och med nu trogen läsare.

    SvaraRadera
  2. Hur skall Tolgfors ha det egentligen?

    Det finns förtydligat här:

    SvaraRadera
  3. Jag ogillar starkt nazi.referenser i internetdebatter. Men jag läste nyss på Calle Bildts sida om FRA-spaningen och bilden som dök upp i mitt huvud var 30-talets Tyskland. Vaga hotbilder, luddiga formuleringar för kraftiga frihetsinskränkningar, uppdiktade skräckscenarios, slirig vi-och-dom-retorik, sätta-exempel-för-andra-argument. etc.

    SvaraRadera
  4. Rolig bild på Halvan!

    Han är påfallande lik Tolgfors.

    SvaraRadera
  5. Återigen visar FRA-frågan att modern politik nästa bara handlar om opinionsbildning - inte om knapptryckning. Det är extremt hög tid på ffa liberaler inom bloggosfären att ta in detta.

    FÖRE omröstningen i riksdagen saknades nästan opinionsbildningen - och alltså kunde alliansens partiledningar röstpiska in sitt stöd. Men ett ihållande opininsstöd från bl.a. bloggvärlden under året innan hade dock saken blivit en annan.

    Nu EFTER omröstningen så lider ju alliansen svåra kval, trots att beslutet är fattat redan. Detta förstås tack vare hård opinionsbildning både i blogg och media.

    Tipset till alla libereler där ute är givetvis att fortsätta ligga på - men framför allt att lära sig av detta inom nästa brännande fråga:
    - För upp debatten i god tid!
    - Inge kommer att göra det åt er

    Do it yourself - and do it properly.

    SvaraRadera
  6. Johan har en bra poäng. Och han pekar på ett allmänt problem.

    När jag skrev säsongens första bloggpost om FRA, den 10 januari tror jag det var, så tog det ett bra tag innan andra hakade på.

    Vi måste bli bättre på omvärldsbevaknng, för att i god tid få veta vad som är på gång i t.ex. riksdag, regering och EU.

    Jag har lekt med tanken på att sätta upp ett omvärldskalendarium på nätet. Men just nu saknas tid och resurser för det.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.