2008-09-06

Och den här föreläsningen borde alla politiker och lagstiftare se...



I kommentarerna till bloggposten nedan tipsar Stefan om denna föreläsning av Larry Lessig, som är professor vid Stanford.

Mycket intressant och tänkvärt om äganderätt, upphovsrätt, internet, kreativitet, lagstiftning, informationssamhället och om en generation som riskerar att bli laglös.

12 kommentarer:

  1. Inget "n" i namnet: Lessing ---> Lessig

    /johan

    SvaraRadera
  2. En annan aspekt är att teknologin snart finns i nästan alla världens länder. Om väst förbjuder remix av copyrightskyddat material, kommer det ske nån annanstans.

    Och då kommer förmodligen världens högkultur att flytta dit. (Och det är iofs inget fel med det.)

    SvaraRadera
  3. Liknelsen med flygplanen som måste ha licens för att flyga över olika markägares landområden är mitt i prick. Läs artikeln "Håller TV-tittande på att bli upphovsrättsligt förkastligt - rentav kriminaliserat?" av jur. dr Joachim Enkvist i NIR (1/2008). Just att kopiering sker överallt och hela tiden gör att upphovrättens grundantagande om att allt detta behöver upphovsmannens tillstånd blir allt mer absurdt. Hans avslutande ord lyder som följer:

    "Framtidens television kommer med all säkerhet att radikalt förändra det vi förknippar med TV i dag. Förhoppningsvis är utgångspunkten även i framtiden att TV-tittaren kan titta på och banda in olika typer av TV-program, utan rädsla att ha begått upphovsrättsintrång."(min fetskrift)

    Det hoppet riskerar gå om intet med omröstningen om telekompacken om två veckor.

    SvaraRadera
  4. Man ska också se dokuentären Good Copy Bad Copy tycker jag. Den är ett bra komplement till TED-föreläsningen. Lessigär en spännande person.

    SvaraRadera
  5. http://www.sciencedaily.com/releases/2008/09/080904220346.htm

    SvaraRadera
  6. Det är ett väldigt märkligt synsätt att se det som att ny teknik inkräktar på sig själv och attackera tekniken och de som nyttjar den.

    Tycker t ex FRA att det är ett säkerhetsproblem att folk kan se deras anläggningar från ovan? Varför har de inte åtgärdat det i så fall?

    Trodde någon att CD-skivor skulle vara för evigt? Hur tänker tänker de? Tänker de?

    SvaraRadera
  7. FRA "blurrar" väl sin del på kartan då - så att man inte kan se dem men ändå räkna ut att här finns något spännande. Var det inte så man gjorde?

    SvaraRadera
  8. FRA har lyckats få sina anläggningar "blurrade" på Eniro, men hos Google syns de ganska tydligt. :S

    http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=59.332188,17.855787&spn=0.003524,0.008411&t=h&z=17

    SvaraRadera
  9. Den som vill fördjupa sig rekommenderas att läsa Lessigs bok från 2004 "Free Culture" som tar upp dessa frågor.

    Den är kort, lättläst och faktaspäckad. Borde var obligatorisk för alla politiker.

    SvaraRadera
  10. Bra och balanserad syn på coyrighten. Väl värd att föra fram som kompromiss mellan de två extremerna som han talar om. Fråga: Han vill skilja mellan amatör-utnyttjande av upphovsrättsligt material och kommersiellt. Varför skulle t.ex. inte en reklamfirma få använda filmsnuttar och låtar, mixa ihop dem på ett kul sätt för att göra reklam för en vara eller tjänst?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.