2008-11-11

Speciallagar är en dålig idé

IPRED1 / piratjägarlagen är en lag som är till för att en viss bransch skall få nästan polisiära befogenheter.

Man kan undra varför just nöjes- och programvaruindustrin skall få speciell lagstiftning för att kunna bevaka sina intressen mot människor som de anser "stjäl" från dem på nätet.

Postorderföretag, resebyråer, banker och porrindustrin är andra exempel på branscher som kan råka ut för stöld och bedrägerier på internet. Varför skall då inte de få samma befogenheter – om det nu är så smart att upphäva den personliga integriteten?

Men politikerna och upphovsrättsinnehavarna insisterar. Nöjes- och programvaruindustrin har till stora delar en affärsmodell som sprungits ifrån av utvecklingen. Därför krävs lagstiftning, säger de. Med den logiken skulle vi fortfarande använda häst och vagn, ha hemkörning av is istället för kylskåp och förbud mot e-post eftersom den riskerar att göra brevbärare arbetslösa.

Så långt en rad praktiska invändningar. Låt oss nu se till principerna:

Lagarna skall gälla lika för alla. Och alla skall ha lika rättigheter.

Börjar man särbehandla vissa grupper av människor eller företag – då lämnar man med nödvändighet dessa principer.

Då blir vissa mer "värda" än andra. Då skapas förmåner för vissa på bekostnad av andras frihet och rättigheter.

Om inte annat så borde historien ha lärt oss att detta är väldigt, väldigt farligt. Därför skall den dörren hållas stängd.

I en demokratisk rättsstat skall olika särintressen inte kunna beställa fram speciallagstiftning från politikerna.

12 kommentarer:

  1. Av historien lär vi oss att vi inget lär av historien. Det vill säga att om man börjar titta på historien så ser man snabbt att vi uppreper samma misstag gång på gång på gång. Tänk om folk vetat hur repressiva lagar alltid har drivits igenom med hjälp av fabricerade hot som till exempel kommunister. Fram för bättre historieundervisning!

    SvaraRadera
  2. Programvaruföretag ja...
    Är väl lite som musikindustrin, dvs de vilar på gamla strukturer och affäremodeller. Open Source håller på att slå igenom på de flesta tillämpningar, där man i framtiden inte kommer att ta betalt för själva programvaran. Det blir istället tjänster, service som blir affärsmodellerna som man kommer att tjäna pengar på. Ungefär som idag, där webhotell har webservrar i Linux, vilket är gratis att lägga in. Istället tar man betalt själva webhostningen, där då kunderna kan lägga sina websidor, databaser mm.

    Undrar om det inte skulle gå att applicera Open Source även på musik...?

    SvaraRadera
  3. Ja, fram för undervisning i kritiskt tänkande oxå!

    "Det finns bara två saker som ter sig oändliga; Universum och människans Idioti"...

    Citat av A. Einstein

    SvaraRadera
  4. Det är rätt opportunt att stödja denna industri oxå eftersom den befolkas av folkkära artister av varierande art som har en förankring hos folket och som maktkåta politiker har som enbart en röm att försöka uppnå.

    Sveriges makthavare drog sig ju inte för att lägga armen om dess axlar när det gick att påvisa Svensk pops enorma exportframgångar. Var det inte världens kortaste minister som hängde som en koalabjörn på artisterna när vågen var som hetast?

    /LD

    SvaraRadera
  5. Om IPRED1 är en dålig idé så är väl IPRED2 ungefär dubbelt så dålig?

    SvaraRadera
  6. Att särintressen beställer lagstiftning är väl tyvärr det gängse? LO & LRF upplever jag som de mest framgångsrika på området.
    Likhet inför (och i) lagen som grundläggande princip skulle vara en enormt radikal omställning om det infördes.

    SvaraRadera
  7. Musik- och filmbranschen har varit duktiga på att anamma ny teknik vad det gäller att Producera, men inte att Distribuera. Deras lösning på deras egen oförmåga har blivit att ropa på polis.

    När lingonsyltstillverkarnas ekonomiska intresseförening inser hur slipstenen skall dras, så kommer vi få se allemansrättens avskaffande.

    För övrigt är inte Sverigen någon demokrati. Om man har ett politiskt system där de folkvalda på fullaste allvar anser att de i första hand representerar Partiet och i andra hand Väljarna, då har man inte ett demokratiskt system.

    SvaraRadera
  8. Det paradoxal, tragikomiska, och ironiska är ju att högerhanden tillsynes inte verkar samarbeta med vänsterhanden.

    Å ena sidan springer västerhandens representanterna omkring och agerar veritabla rättshaverister. Försöker konstant driva igenom nya lagar, och lagändringar, som prompt måste till ty annars tynar nöjesindustrin bort för ingen vill längre vill _procudera_ det som skapas, och sånt tjafs.

    Å andra sidan jobbar västerhanden febrilt med att ta igen förlorad mark, eller snarare hinna i kapp de 10 års teknikutveckling dom tydligen blundade för. Och nu när snigeln fått lite fotfäste med uppenbarligen lyckade satsningar, så kommer takten att öka.

    När väl satsningar som reklamfinansierad (och pay-per, månads och års abonnemang) streamad musik, tv-serier, och film (och spel), kommit igång på allvar och konsumenterna kan konsumera i tid och otid efter deras egna val, så kommer antalet "hemska pirater" minska avsevärt i antal. Allt på naturlig väg s.a.s.

    Andra problem kommer sannolikt som ett brev på posten, i o m att mentaliteten och konsumentkulturen sakteligen förändras. T ex kommer mellanhänder i form av radio- och tv-stationer antagligen minska. "Fysiska" skiv- och filmbutiker kommer att fortsätta minska, ju enklare, och framförallt, ju bättre kvalitén blir på de lagliga satsningarnas utbud.


    Högerhanden hävdar, med snarlik demagogisk propaganda hämtad från gamla dagars häxjägare, kopieringsskydd, kontroll och beskyddarmentalitet av innehållet, och gärna bålbränning. Samtidigt som vänsterhanden kommit ur sitt vettskrämda apatiska tillstånd och plockar bort kopieringsskydd, minskar både direkt och indirekt på kontrollen, minskar skyddet på innehållet (öppnar upp för nya säljkanaler), dvs istället, tillsynes, lyssnat på det konsumenterna vill ha och på det sätt dom vill ha innehållet levererat. Heh, bara en sån sak som att ta bort incitamentet för majoriteten av konsumenterna att spara innehållet lokalt kommer nog öka deras inkomster ordentligt.

    Så det vänsterhanden gör nu och dom konkreta positiva resultat som kommer, kommer sannolikt högerhanden säga var deras förtjänst (speciellt om ännu fler "speciallagar/lagändringar" går igenom) ... representanterna, även juristerna, har nog en självbevarelsedrift dom med, ty dom tjänar trots allt bra på att "representera".

    "Piratproblemet" kommer att bli mer hanterbart helt utan nya "speciallagar/lagändringar" på en helt naturlig väg.

    Fast det kommer ju som sagt inte den representerande högerhanden tycka.


    ***

    Det representanterna borde göra är att, för film och tv-sidan, se till att PG systemet införs globalt, eller åtminstone i "västvärldens" alla länder som inte har problem med att se filmer på originalspråket. Det skulle avsevärt underlätta de representerade att tjäna mer. Förenklas processen för släpp i så många länder som möjligt samtidigt ...



    //ST

    SvaraRadera
  9. Jag har inte granska lagen i detalj, men från det jag läst i media så tycker jag den verkar ok på det stora hela, dvs att bredbandsbolag ska kunna tvingas lämna ut uppgifter om de sprider material mot upphovsägarens vilja.

    SvaraRadera
  10. @Skatt är Stöld:

    ISP:erna "sprider" inte ditten och datten...

    PirateBay "har" inga filer"

    Posten kan inte ställas till ansvar för vad som står i brev som skickas?!?

    SvaraRadera
  11. Det blev fel. med "de" menade jag filspridarna.

    Nej, jag menar inte att bredbandsbolagen ska vara ansvariga, men jag har inga problem med att de ska tvingas lämna ut uppgifter om de personer som polisen har misstankar mot.

    SvaraRadera
  12. @Skatt är stöld:

    Nyckelordet är till polisen och helst efter domstolsbeslut. Nu är det ju inte till polisen som de ska lämna ut uppgifterna utan till någon som säger sig vara ena parten i målet.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.