2008-12-01

FRA-skatten

Sverige har länge varit känt som landet där politikerna mutar väljarna med deras egna pengar.

Men nu vänder man på steken. Nu blir Sverige landet där folket skall avlyssnas – och får en räkning för det.

FRA-avlyssningen kommer att kosta varje hushåll med internetanslutning mellan 2.500 och 3.700 kronor enligt IT- och telekomföretagen. Därtill kommer fler kostnader för internetoperatörerna, som naturligtvis i slutändan kommer att drabba deras kunder.

På detta sätt "smygbeskattar" politikerna svenska folket för en lag och en verksamhet som vi inte vill ha.

På något sätt kommer man att tänka på den gamla kommunistiska ovanan att sända en räkning på kulan till de anhöriga när någon hade avrättats.

SvD | DN | Expressen

12 kommentarer:

  1. Dags att kräva att partistödet för de partier som röstar ja går till detta, samt avdrag på lönen för riksdagsmännen inte räcker till.

    Sedan Polisen får väl inte volvo bilar gratis de betalar väl för dem, så hur kan det krävas att telekombolagen skall göras dessa ändringar och tjänster gratis åt staten!?

    SvaraRadera
  2. Ja, om det fanns något kvar av "jobbskatteavdraget" så är det ju tillbakataget med råge nu.

    Föresten är det där med räkningen på kulan en myt.

    SvaraRadera
  3. Är inte delar av FRA's verksamhet redan uppdragsfinansierat? T.ex så måste polisen betala för att nyttja deras tjänster. Ingenting är gratis.

    SvaraRadera
  4. Steg 1 (för operatörerna) är att räkna ut vad kalaset kostar. När nu det är klart, så blir steg 2 att fördela kostnaden mellan abonnenterna. Enligt min mening bör alla kostnader i möjligaste mån belasta den verksamhet som förorsakat dem, för då reglerar den sig själv.

    I detta fall hänger det på vilken trafik som skall avlyssnas. Om det verkligen bara gäller utlandstrafik, då är det förstås den som drabbas av påslaget. Utlandssamtalstaxorna (fast eller mobil telefoni) kommer att skjuta i höjden, medan vi som bara ringer inrikes slipper betala. Internet är svårt att använda utan att gå utrikes, och eftersom man där normalt bara betalar fasta avgifter slås kostnaden rimligen ut jämnt på alla abonnenter, men operatörerna lär se över sina inbördes samtrafikavtal.

    Därmed kan det bli ekonomiskt intressant för vissa operatörer att erbjuda nya tjänster, såsom garanterad inrikestelefoni, fri från både avlyssning och därmed förknippade avgifter. Om någon operatör erbjuder detta flyttar jag mitt abonnemang till denne omgående, även om där inledningsvis inte finns någon annan abonnent att prata med.

    SvaraRadera
  5. Njae, Anders A; glöm inte bort att EU reglerar våra Utlandssamtalstaxor och att de sannolikt kommer hindra företagen från att höja dem allt för mycket. Att det sedan beror på vad Svenska staten har beslutat bryr sig nog EU mindre om...

    SvaraRadera
  6. Skulle staten ha behövt stå för dessa kostnader hade sannolikt Anders Borg stoppat FRA-lagen för länge sedan.,

    SvaraRadera
  7. Gör de inte någonting i den stilen i filmen Brazil?

    SvaraRadera
  8. ja, vad hade ni förväntat er?
    CFR vill inte ha en tvåvägskommunikation.
    Sätt på tv'n, släng ut datorn och håll käften!

    SvaraRadera
  9. Men vänta nu. Ska vi verkligen understödja en affärsidé som inte bär sig själv? Låter inte riktigt borgerligt. Antingen får terroristerna och ryssarna betala, eller så får vi lägga ner FRA. Det förtar liksom tanken med det hela ifall jag med mitt rena mjöl i påsen ska vara tvungen att vara med och betala. Då kan jag ju lika bra smita undan betalning och smutsa ner mitt mjöl. Det var då ingen vidare morotspolitik som alliansen sysslar med.

    /Smen

    SvaraRadera
  10. Egentligen är det väl inte så konstigt att man lägger fram det som så att operatörerna/trådägarna ska betala kalaset direkt, då FRA budgeteras under Försvarsbudgeten, vars administratörer självklart tror sig ha hittat ett sätt att spara pengar på när dom inte behöver betala initialkostnaden eller de flyttande kostnaderna per år.

    Att använda polisen jämförelse är nog helt korrekt, då både polisen och FRA utgör varsin del av statens auktoritära skydd mot samhällets fiender.

    Vi kanske ska införa dyrare sjukvårdsundersökningar av misstänkta våldtäktsoffer också, så det inte faller under varken polisen eller sjukvårdens budgetar. :/

    Egentligen väldigt konstigt att landets första försvars linje inte ska bekostas av försvarsbudgeten. Försvaret kan ju skrota våra 120 tank, som ändå inte skulle göra någon praktiskt nytta i händelse av en invasion, sälja dessa, och lägga underhållspengarna på ett avsevärt mer praktiskt försvars dvs lägg pengarna på dagens frontlinje, och inte på en bunt redan vid inköpet förlegade klent bepansrade och tekniska undermåliga rullande plåtburkar.

    //ST

    SvaraRadera
  11. Halvt off-topic men nog visste vi att en del riksdagspolitiker är snurriga och okunniga i framförallt frågor som rör telekommunikation. Eller vad sägs om det här?

    Protester mot att riksdagen lämnar Telia

    LULEÅ. Riksdagen byter mobil-operatör från Telia till Telenor - trots att Telenor saknar täckning i en stor del av Norrlands inland.
    - Men vi har ett specialabonnemang som gör att vi kan använda Telias nät. Jag hoppas det fungerar. Annars blir jag irriterad, säger Krister Hammarbergh (m). Citat NSD

    Upplysningsvis: Jag är varken politiker eller har något specialabonnemang för min mobil, men trots det fungerar den i hela Europa. Befinner jag mig utanför min operatörs täckning och inne på någon annans "område" överförs telesamtalen automatiskt via roaming (dvs genom annan operatör). Givetvis kan det därför bli dyrt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.