2008-12-12

Teledatalagringen är på väg nu

Då så – teledatalagringen är på väg. I regeringen håller man nu på att förhandla om detaljerna. Räkna med en proposition under våren.

Kortfattat handlar det om att uppgifter om alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelanden, all internettelefoni och alla internetuppkopplingar i Sverige skall lagras och hållas tillgängliga för myndigheterna. Även positionen på din mobiltelefon skall lagras, så att staten kan ta reda på var du har befunnit dig vid olika tidpunkter.

Man blir alldeles matt. Men jag är inte förvånad. Jag har skrivit massor om detta tidigare, och kanske mest ingående i denna bloggpost från i somras. Men det känns ändå så sanslöst att regeringen nu tar detta steg – efter FRA och IPRED.

Vid sidan av står Thomas Bodström (s) och ler i mjugg. Räkna inte med något annat än att sossarna vill gå minst lika långt som regeringen i denna fråga. Teledatalagringen är deras idé och Bodströms skötebarn från början.

Jag är för irriterad för att skriva mer om detta nu. Jag går på lunch istället – och lämnar ordet till: Klamberg | Falkvinge | Engström | Copyriot | Motpol | Nylander

16 kommentarer:

  1. Självklart skrattar Thomas Bodström åt Alliansen. Thomas Bodström är vår tids Olof Palme. Orädd och synlig. Åt helvet med libertianer, liberaler och Piratpartister. Den 16:e september är er dödsdag. Nu vågar ni inte ut på gatorna. För kallt som Piratpartistledningen säger.

    SvaraRadera
  2. Även Svenska Dagbladet tar upp det i dagens upplaga. Om än lite lamt enligt mitt tycke. Ledarsidorna är rätt tomma vad gäller den kommande inskränkningen, eller har jag missat något. Om inte, varför är det så j*a tyst om det förutom i bloggarna??

    Det här tyder bara på en sak ... politikerna, röda såsom blåa, är alldeles tvärsäkra på att de blir framröstade som vanligt 2010.
    Det är dags att ändra på det nu, dags att tänka nytt. Min uppmaning är alltså att rösta på något annat än de sittande riksdagspartierna eller inte rösta alls/rösta blankt nästa gång.

    /JohanH

    SvaraRadera
  3. Det låter inte trevligt det där. Är det verkligen så det blir?
    Eller kanske det alltid har varit så men tekniken förbättrats.

    Svårt att sia om, men det är klart att man inte vill bli kollad varje steg man tar.

    SvaraRadera
  4. Alltså finns det inget som medborgarna kan göra ur laglig väg för att stoppa ngt politiker gör som de inte har folkligt stöd för?
    Kan man inte begära att riksåklagaren arresterar statsministern och dess ministrar för att begå bedrägeri. Väljarna har ju tydligt valt dem på en premiss som dem nu helt kastar överbord. Blir så rasande förbannad när jag ser att dem för 3:e gången tänkar driva igenom ngt som dem inte alls har ngt som helst stöd eller förankring för i dess väljarkår.
    Det dem driver igenom måste på ngt sätt krocka med vår grundlagsrättigheter. Dem ska ju inte kunna kränkas hur som helst.

    Finns det ingen jurist som kan gräva och se om det inte finns ngn paragraf som möjliggör för oss att sätta stopp för dessa galenskaper.

    SvaraRadera
  5. När det gäller brottslingar
    så måste man i alla fall spännafast fotbojan...

    Men på fårskocken som staten kallar allmänheten så har man tydligen listat ut att navelsträngen till mobilen nu är så stark att man har fått en "frivillig fotboja" på varje svensk...tom betald av de presumptiva dilinkventerna.....

    toppen!

    enda som man kommer att behöva göra är att sätta upp skyltarna vid in- samt utgångarna:

    "välkommen till fängelset Sverige"
    .....eller kommer det stå något om dårhus kanske...?

    Dan

    Släpp fångarna loss det är vår!

    SvaraRadera
  6. ... Bumpar en gammal kommentar så den bättre passar in i vad som händer.

    Katten kom just in och berättade att han fått veta av sina småkusiner att Gun Hellsvik numera tagits till nåder igen och samarbetar med bl.a. journalisten Ewonne Winblad i den förhållandevis nya svenska myndigheten:

    Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden

    Konstigt att man inte hört något om dem under året sedan de bildades i jan -08. Deras lokaler med adress Norr Mälarstrand 6 i Stockholm invigdes i alla fall av Beatrice Ask den 3 juni. Hur det ser ut på adressen kan ses här. (F.ö finfina navigerbara foton).

    Häromveckan var det stor träff för EU's underrättelsefolk i Regeringskansliets nya lokaler i Centralposthuset.

    "... Nämndens kontroller på begäran av enskilda

    Nämnden är skyldig att på begäran av en enskild person kontrollera om denne har utsatts för ett hemligt tvångsmedel eller, i fråga om Säkerhetspolisen, personuppgiftsbehandling i strid med författningar. En sådan begäran kan framställas av envar, oavsett dennes medborgarskap eller hemvist. Även juridiska personer kan framställa en sådan begäran, med en förfrågan om huruvida hemligt tvångsmedel har riktats mot en teleadress eller en plats som den juridiska personen innehar.

    Nämndens utredning utmynnar normalt i ett besked till den enskilde om huruvida det har förekommit någon olaglig tvångsmedelsanvändning eller personuppgiftsbehandling som berört honom eller henne.

    Om nämnden efter sin utredning kan konstatera att ingen tvångsmedelsanvändning eller personuppgiftsbehandling har förekommit eller att sådan användning eller behandling visserligen förekommit men skett lagenligt, får den enskilde normalt besked av nämnden att inget otillbörligt har skett."

    - Jaha, vad med ifall alla i EU mejlar till den nya myndigheten och begär de kontrollerar vad som pågår enligt de regler som gäller? Kanske i så fall den Littorinska huvudvärken minskar?

    Det är inget längre något snack om att avlyssning rent tekniskt måste ske innanför landets gränser, inte ens innanför EU. Det är fullt möjligt att t.ex ryssarna kan sitta på andra sidan Östersjön och lyssna på vad som sägs i Rosenbad, Sagerska palatset eller precist följa vart regeringens mobiltelefoner rent fysiskt befinner sig. Det finns ingenting som säger att det inte redan skulle pågå.

    SvaraRadera
  7. Nu får det fan i mig snart vara nog!

    Vi får göra som grekerna, gå ut och leva jävel på stan!

    SvaraRadera
  8. Absolut inte. Våldsamheter skulle bara göra att etablissemanget kan avfärda protesterna som extremister. Vanligt folk skulle inte fatta utan fortsätta att sitta hemma och titta på Rapport.

    SvaraRadera
  9. Jag säger som paf: teledatalagringen drevs varken av Bodström eller alliansen utan av tjänstemännen på justitiedepartementet, och det är samma tjänstemän nu som då. Tjänstemännen är ju partipolitiskt neutrala, de kan tänka sig panoptikon i valfritt färgschema.

    SvaraRadera
  10. Enligt denna artikel (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3981237.ab) i Aftonbladet så hävdar "konstapel" Ahlqvist:

    – Att syssla med anonymesringstjänster kommer inte att vara tillåtet eftersom det bryter mot lagen.

    Hmm, men vad är det jag har missat? Eller är det bara någonting han hoppas på?


    //ST

    SvaraRadera
  11. Det är ett smygfascistiskt samhälle som håller på att byggas upp för att få alla att hålla käften när ekonomin slår i backen. Men det finns ett sätt att stoppa makteliten (glöm politikerna, de är bara "talking heads) - för nu måste vi hitta verkningsfulla sätt att rädda demokratin på.
    Kolla min blogg:
    http://blogg.aftonbladet.se/11316/perma/1049161

    SvaraRadera
  12. Om våra politiker inte lyssnar på kritik och sruntar i vad alla andra säger finns bara ett sätt kvar att visa sitt missnöje! Vi kan blogga hur mycket som helst, om våra politiker inte läser och lyssnar vad spelar det för roll?

    Vi kan inte vänta tills nästa val, hur mycket skit hinner de inte genomdriva innan dess?

    Varför ska vi svenskar vara så jävla korrekta? Då får vi vad vi förtjänar!

    SvaraRadera
  13. Vi får helt enkelt vänta tills teledatalagringen är på plats. Då lämnar vi mobilerna hemma och går och knäpper politikerna en efter en. Ingen kommer ju kunna misstänka att vi sitter både hemma och åker runt och dödar folk på samma gång!!!111one. Eller gjorde jag samma tankefel som de som tror på politikerna nu?! O.o

    SvaraRadera
  14. Det måste vara tröstlöst att tillhöra ett borgerligt ungdomsförbund nu. Sitta och se hur moderpartiet i rask takt raserar allt förtroede de en gång haft.
    Jag menar:

    -"Nå Frida Metso, vad ska du bli när du blir stor?"

    _"Oppositionspolitiker!"

    (Obs, valde Fridas namn för att det var det enda jag hade i huvudet, inget ont om henne.)

    /Smen

    SvaraRadera
  15. Alliansen mobbar bort sina väljare.
    Tappade ideologin i kampen för makten.

    Har jag sagt det förut?

    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/12/om-ej-det-gr-att-f-dialog-vad-gra.html

    SvaraRadera
  16. Får hålla med andra här, en röst på etablissemanget är en röst för bodströmsamhället.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.