2009-01-29

Är det verkligen lagligt?

Jag tänker återvända lite till artikeln i Journalisten (#1, 2009, ej online) om hur staten efterforskar medias och bloggarnas källor.

Till tidningen säger åklagare Ronnie Jacobsson att "utredningen pågår för fullt" vad gäller min publicering av material som är jobbigt för FRA.

Att de efterforskar mina källor är kanske en sak. Och det skulle förvåna mig om åklagaren kan etablera de sista länkarna. Men det finns andra aspekter på frågan...

För det första är det helt klart att andra, riktiga, medieredaktioner haft tillgång till samma material som jag. Det innebär att åklagaren med vett och vilje efterforskar bland andra SR Ekots och SVT Rapports grundlagsskyddade källor.

För det andra är ju det aktuella materialet kopior av en anonym anmälan som lämnats in till Datainspektionen. Det innebär alltså att när åklagarkammaren nu jagar mina och medias källor – då jagar man, förmodligen, samtidigt också den som anmält ett missförhållande till Datainspektionen.

Åklagare i vårt land efterforskar alltså medias källor – och de medborgare som anmäler vad de uppfattar som missförhållanden till aktuella tillsynsmyndigheter.

Kan det verkligen vara lagligt? Det är i vart fall rätt märkligt och obehagligt.

13 kommentarer:

  1. HAX, det är klart att det är olagligt för vem det än vara må, att efterforska journalisters källor. Det är de facto olagligt att ens ställa frågan! Uppenbarligen har det hänt en hel del sedan jag fick lära mig detta på Journalisthögskolan (JHS) för sisådär 40 år sedan. Jag är grymt besviken på att Journalistförbundet, Advokatsamfundet, Tidningsutgiveföreningen och naturligtvis alla som individer valt att lägga sig platt för enfaldiga politiker och maktkorruperade, mutade tjänstemän och byråkrater. Sista chansen innan det kommar att ta hus i helvete - Piratpartiet!

    SvaraRadera
  2. Det finns ett undantag från förbudet om att efterforska källor och det är när rikets säkerhet står på spel.

    SvaraRadera
  3. Ja jösses vad hotat Riket är av den lista som HAX publicerat!

    Landet skälver - känner ni inte det?

    SvaraRadera
  4. "HAX, det är klart att det är olagligt för vem det än vara må, att efterforska journalisters källor. Det är de facto olagligt att ens ställa frågan! "
    Det stämmer inte. Lagen gäller myndigheter.
    Som privatperson får jag ex. efterforska källor även om rikets säkerhet inte är inblandad.

    SvaraRadera
  5. Precis. Henrik är ute och cyklar. Det är klart att Säpo har rätt att ta reda på vem som läcker konfidentiell information (olovlig befattning med hemlig handling - grovt brott).

    SvaraRadera
  6. Sverige och världen behöver fler modiga "whistleblowers" som törs säga ifrån vid oegentligheter i våra samhällen.

    Det våra säkerhetstjänster skall hålla koll på är de moderna versionerna av "Stig Berling", "Stig Wennerström" med flera.

    De lagar som har införts och planeras att införas är rena rama himmelriket för allsköns moderna "Stig Berling".

    SvaraRadera
  7. Bifogar denna länk till artikel i Newsweek, som kan vara av intresse för eventuella whistleblowers och rättskaffens personer, som behöver samla mod och göra det som är rätt:

    http://www.msnbc.msn.com/id/11079547/site/newsweek/page/5/print/1/displaymode/1098/

    "A NEWSWEEK investigation, Feb. 6, 2006 issue - James Comey, a lanky, 6-foot-8 former prosecutor who looks a little like Jimmy Stewart, resigned as deputy attorney general in the summer of 2005. The press and public hardly noticed.

    Comey's farewell speech, delivered in the Great Hall of the Justice Department, contained all the predictable, if heartfelt, appreciations. But mixed in among the platitudes was an unusual passage. Comey thanked "people who came to my office, or my home, or called my cell phone late at night, to quietly tell me when I was about to make a mistake; they were the people committed to getting it right—and to doing the right thing—whatever the price.

    These people," said Comey, "know who they are. Some of them did pay a price for their commitment to right, but they wouldn't have it any other way."

    SvaraRadera
  8. Att efterforska denna bloggs källor är knappast olagligt, eftersom den varken är en tryckt skrift eller omfattas av något utgivningsbevis enligt YGL (att det är olämpligt är en annan sak, men det lär inte bekomma FRA). Detta synsätt har JK ställt sig bakom genom att överlämna saken till vanlig åklagare.

    Även om den som har lämnat de aktuella handlingarna till Alexandersson också har haft kontakter med SR och SVT, så utesluter inte det att efterforskning sker, så länge man begränsar frågan till vem som har läckt hit. Meddelarskyddet är så konstruerat att det gagnar den som enbart meddelar massmedia och inte någon annan.

    Jag känner inte till huruvida den som lämnar sekretessbelagda handlingar till en i annat fall oinformerad myndighet (Datainspektionen) åtnjuter något extraordinärt anonymitetsskydd. Jag tror inte det, och något sådant skydd följer åtminstone inte inte av TF eller YGL. Datainspektionen är inte någon nyhetsbyrå.

    Man kan jämföra med Aftonbladsmålet för tio år sedan, då några nynazister friades i HD från ansvar för olaga hot med hänvisning till att de åtnjöt meddelarskydd när de fotograferade sig själva med vapen i hand utanför kända personers lägenhetsdörrar och lämnade bilderna till Aftonbladet för publicering. En sak som inte beaktades i brottsutredningen var att de själva samtidigt hade spritt samma bilder via sin egen webbplats, som inte åtnjöt motsvarande grundlagsskydd. Det var nog ett misstag av åklagaren. Turerna kring målet och dess följder för svensk lagstiftning redovisas i boken Tryckfrihet på villovägar av Gunnar Persson.

    SvaraRadera
  9. Hax borde ha funderat en runda till över vad som stod i lagen när han publicerade.

    SvaraRadera
  10. Kanske det vore idé att börja med att dubbelkolla om uppgifterna stämmer; d v s är det verkligen så att åklagaren jobbar för fullt med saken?

    SvaraRadera
  11. Den som förutsätter att meddelarskyddet alltid gäller när någonting publiceras i tryck kan väl fundera över huruvida någon efterforskning får ske med anledning av den här annonsen. Jämför sedan med det aktuella fallet.

    SvaraRadera
  12. AA:

    Det var en riktigt rolig liten notis - och annons.

    Månne hur det ärendet slutade?

    SvaraRadera
  13. Är det bara jag som tycker att det är sjukt när google börjar fildela? Kolla länken:
    http://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/127751-google-fildelar-svenska-bocker

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.