2009-02-02
Medina-rapporten: Nu får de väl ändå ge sig!
Man upphör aldrig att förvånas över vad som sker i EU. Men nu är frågan om de inte håller på att slå något slags rekord i politisk fick-pingis.
Förra året beslutade Europaparlamentet, i samband med den så kallade Bono-rapporten, att det inte är önskvärt, lämpligt eller proportionellt att stänga av fildelare från internet.
Så lobbyisterna och fransmännen gjorde ett nytt försök – och bakade in frågan i det så kallade telekompaketet. Ännu en gång beslutade parlamentet att det inte är önskvärt, lämpligt eller proportionellt att stänga av fildelare från internet.
Sedan gick telekompaketet till ministerrådet för kommunikation och infrastruktur den 27 november. Där lobbade bland andra fransmännen på nytt förslaget om avstängning. Den svenska regeringen vägrade, inför mötet, att tro att någon kan vara så jäklig och menade att det är nog ingen fara på taket.
Exakt var detta landade vet vi ännu inte. Byråkraterna duckar och sitter på pappren. Frågan kommer nu upp på ministerrådsmötet för kultur den 16 februari. Där är ärendet en så kallad A-punkt. Det vill säga ett beslut som man planerar att ta utan ytterligare föredragning eller debatt. Den svenska regeringen förväntas då säga "ja tack" till... vad det nu är som står i pappren.
När ministerrådet så har fattat sitt beslut – om sådant vi ännu inte får veta – utan debatt, då måste pappren i vart fall bli offentliga i och med att de överlämnas till Europaparlamentet den 19 mars, för en andra läsning senare under våren.
Än så länge vet vi alltså inte vad telekompaketet kommer att landa i, när det gäller avstängning av fildelare från nätet. Men jag har mina misstankar...
Och så, entré: Medina-rapporten!
Detta är en helt ny rapport, som är en formlig önskelista från upphovsrättslobbyn.
Och – surprise! – rapporten innehåller ett krav på avstängning av fildelare från internet!
Varje gång parlamentet säger nej, så gör upphovsrättslobbyn och fransmännen alltså ett nytt försök. De ger sig aldrig!
Det är inte svårt att räkna ut vad de håller på med. Om Medina-rapporten antas innan parlamentet officellt påbörjat andraläsningen av telekompaketet – då blir det fritt fram för avstängning av fildelare från nätet i det senare.
Hänger du med? Medina-rapporten är alltså ett försök att köra över två tidgare parlamentsbeslut – för att bana väg för att avstängningskravet skall kunna läggas fram i telekompaketet.
Därför bör Medina-rapporten inte behandlas av parlamentet innan telekompaketet.
Det bör vara den linje som Europaparlamentet redan har slagit fast – två gånger – som gäller. Om parlamentet har någon stolthet, så vägrar det att låta sig behandlas som en dörrmatta av särintressen. Och vi får väl ändå anta att parlamentet visste vad det gjorde förra och förrförra gången frågan var på tapeten. Båda besluten är ju fattade under det senaste året.
Och det finns ytterligare ett skäl till att Medina-rapporten inte bör behandlas ännu. Den klassar uttryckligen Pirate Bays verksamhet som olaglig. Men Pirate Bay-rättegången har inte hållits ännu. Det vore hårresande om Europaparlamentet föregriper den rättsliga prövningen och fattar ett politiskt beslut om vad svenska domstolar bör komma fram till.
Här hoppas jag att Gunnar Hökmark (m) kommer att använda sitt inflytande som vice gruppledare i EPP-ED för att skjuta fram behandlingen av Media-rapporten. Så att besluten fattas i rätt, vederbörlig ordning och så att parlamentet inte ger sig in i att försöka styra utfallet i en svensk rättgång.
Fulspel och spänning. Följ utvecklingen här och hos bland andra Erik Josefsson och Copyriot.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
"Gör om, gör rätt" verkar vara devisen i EU.
SvaraRaderaDet börjar kännas som att vissa saker ska gå igenom, oavsett vad resten av medlemsländerna tycker om det...
Jag blir så trött.
Från socialdemokraten Eva Rundkvist kommer frågan, vem betalar HAX?
SvaraRaderaJag upprepar, kan man klaga på överheten. Vem betalar?
I Cuba vet man besked, all opposition beror på bidrag från den store satan. Och sanktioner följer pronto på övertrampet.
Varför har inte Eva frågat om bidragen till HAX kommer från USA?
Varför känns det väsentligt att veta vem som betalar HAX när han faktiskt ställer de rätta frågorna?
SvaraRaderaJag har skickat frågeställningen om Medina-Rapporten till IND/DEM-gruppen och EUD.
SvaraRaderaJag tror det blir ett (för oss) positivt svar, men jag tänker inte gå händelserna i förväg.
Jag verkligen hatar hur EU-staten fungerar. Det är ju helt åt helvete komplicerat. Jämför med t.ex USA's regering, där det finns ett enkelt system med att någon från representanthuset eller senaten lägger fram ett förslag, man röstar, the end.
SvaraRaderaJa, man undrar verkligen vem som betalar dig Hax för att tycka som du gör.
SvaraRaderaFör du kan väl inte vara idealist? Sånna är väl för länge sedan utdöda?
Men vem som betalar Eva Rundkvist och hennes gelikar, det vet vi ju.
SvaraRaderaDet gör vi skattebetalare.
Tyvärr.
EU börjar faktiskt kännas mer och mer som USA, och tyvärr är vi med i denna soppa. Så i framtiden blir det väl mer och mer stora företagen som styr. Man kommer prata om demokrati, mänskliga rättigheter, integritet, men det är bara tomma ord.
SvaraRaderaDe stora företagen är i det långa loppet lika farliga som den stora staten för invånarna. Det är, som alltid, upp till invånarna själva att stoppa att staten blir för stor eller att företagen blir för stora.
SvaraRaderaAccountability är väl ledordet jag vill trycka på. Det finns inte på samma sätt om organisationen blir för stor och jobbig att hantera (speciellt i ett utifrånperspektiv).
Upphovsrättslobbyn = fransmän...?
SvaraRaderaVarför i hela världen är frankrikes representanter så enormt k*ta på att få igenom det här med avstängning? I fråga om kultur och media, så borde väl britterna vara mer intresserade av detta i så fall, eftersom dessa har ett större utbud ab musik, film och även programvaror än vad fransmännen har!?
Eller... Är det så att det handlar om korrupta uppmutade franska poltiker som därmed är uppköpta av upphovsrättslobbyn? I så fall är det illa. Kan också bli en indikator på hur korrupt det framtida europa riskerar att bli, med president och allt.
Någon som har spelat nätverksspelet "Eve Online"?
SvaraRaderaDet är egentligen mer en simulator än ett spel. Handlar om att männsikor har gjort uppror mot de giriga jätteföretagen som hade greppet om människorna precis som i diktaturstater. En större mängd människor gjorde då uppror och flyttade till andra delar i universum, för att börja om på nytt.
Varför känns detta inte helt obekant på nåt sätt, när man tänker på Corporate America och hur upphovsrättslobbyn härjar i EU?
www.eve-online.com