2009-02-02

EU: Förlängd upphovsrätt? Sätt press! Kräv svar!

EU-förslaget om att förlänga upphovsrätten från 50 till 95 år ligger fortfarande på bordet.

Sverige har sagt nej till detta på nationell nivå. De flesta borgerliga EU-parlamentariker, liksom (v) och (mp) är mer eller mindre öppet skeptiska. Men från sossarna hörs ännu inte ett ljud.

Det brukar vara ett dåligt tecken när (s) inte vill berätta vad de tycker...

För visst vore det fint om vi kunde få en enad front – Sverige säger nej! – i denna fråga. Det skulle ha stor betydelse för behandlingen av ärendet. Och det vore en markering mot upphovsrättslobbyn, att den får ta och lugna ner slig lite nu.

Skriv till Europaparlamentets ledamöter och be dem säga nej till förlängningen. Svenskarna» Alla»

Några länkar i ämnet: 1 | 2 | 3

6 kommentarer:

 1. Sossarna är sveriges mest principlösa parti.

  SvaraRadera
 2. Säger som HAX...

  -Nu får dom väl börja ta och ge sig lite. Verkar som om dom får ett finger, så tar dom hela handen.

  Blir det 95 år så kommer kommande unga generationer i princip ha blivit bestulna på sin kultur. Kan man äga kultur förresten? Kultur tillhör väl alla!?

  SvaraRadera
 3. S borde egentligen inte heta socialdemokraterna längre, det är inte samma parti. Ideologin är helt satt åt sidan. Pajas partiet vore ett mer lämpligt namn.

  SvaraRadera
 4. Ibland undrar man hur en del personer tänker... Man ska nu stimulera nyskapande av musik genom att spä ut ersättningen med ytterligare 45 år av musikspande. det komemr alltså bli många fler personer som ska dela på samma mängd pengar. Dessutom ska de fyra stora gynnas eftersom många artister dör innan de hinner fylla 95 år.

  Musikindustrin är inte intresserad av att utvecklas och skapa ny musik. den är endast ute efter att tjäna pengar. Jag förstår inte hur man kan locka personer till att skapa ny musik med försämrade ersättningar till dem som producerar _ny_ musik då dem pengarna går tll döda personer i stället.

  SvaraRadera
 5. Nuvarande copyright lag är ju livet ut+70 år. Skillnaden mellan 70 och 95 år är väldigt försumbar för en vanlig konsument som mig... Men för musik branschen kan det ju omöjligen vara stimulerande i något av fallen...

  SvaraRadera
 6. Upphovsrätten är 70 år efter döden för text och musik. För inspelningar, dvs skivbolagen och sångaren samt studiomusikerna är det 50 år efter släppet. De stora skivbolagen vill nu ha förlängt. de lever fortfarande.

  50 år har ju inte hindrat Stones, Beatles med flera att bidra till den kulturella mångfalden.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.