2009-03-09

Fifflande med telekompaketet


Nu görs nya, luriga försök att snäva in internets frihet i samband med behandlingen av EU:s så kallade telekompaketet.

Britterna vill lyfta bort en skrivning om att vi slutanvändare själva måste få bestämma över vår internetaccess, över den information vi vill sprida och över vilka applikationer vi vill använda.

Istället för den text som lyfts ut vill de ha in en skrivning om att... de förhållanden under vilka tjänster tillhandahålls skall vara transparenta. Kryptiskt. Transparens skall även råda för villkoren till access och/eller användandet av applikationer och tjänster samt för "traffic management policies".

Transparens? Vad betyder egentligen ordet i detta sammanhang? Att man skall ha rätt att känna till sina abonnemangsvillkor? Att de regelverk som sätts upp (och som kan innehålla vilka tokigheter som helst) skall vara tillgängliga för användarna? Att det är OK att förbjuda vissa tjänster och applikationer så länge man inte håller sitt förbud hemligt? Att censur är OK så länge man berättar vad man censurerar?

Skrivningen skulle kunna vara substanslös byråkratisk varm luft. Men någon har ju ändå med vett och vilje lagt ner tid och arbete på att ersätta den första, rätt klara och smått sympatiska skrivningen – med denna halvt ogenomträngliga skog av brasklappar. Och det råder ingen tvekan om att britterna lobbar för denna förändring. Det verkar till och med som om de hoppas på Sveriges stöd.

Frågan man måste ställa sig är – om man gör ändringar av detta slag, vilket är då syftet?

Svaret är det ingen som vill ge oss. Vi får som regel inte veta vem som gjort förändringar som denna eller varför. Ofta känner Europaparlamentets ledamöter – som i slutändan skall fatta besluten – inte heller till de verkliga skälen.

Allt ledamöterna vet är att det brukar vara säkrast att göra som de politiska ledarna och byråkraterna vill. (Då finns det ju i vart fall någon annan att skylla på om det skulle skita sig. Men om man ifrågasätter och gör motstånd, då får man själv ta ansvar för alla oförutsedda eller gillrade konsekvenser.)

Och du skall veta att sådana här brottningsmatcher om orden pågår på hundratals ställen, samtidigt, i texter som till exempel telekompaketet.

Men, den här gången har vi kanske tur! För en gångs skull finns det eventuellt en konkret ledtråd till varför britterna vill ändra i just denna text.

I vart fall ligger det nära till hands att se kopplingen till den brittiska regeringens rapport Digital Britain.

I den föreslås
obligatoriskt bredband för alla. Ja, du läste rätt. Obligatoriskt.

För hur skall staten kunna övervaka medborgarna om de inte är uppkopplade?

Och med obligatoriskt bredband kan myndigheterna även kontrollera medborgarnas användning av olika tjänster och applikationer – och deras möjlighet att ta del av eller att sprida information.

För att staten kan. För att funktionärerna tycker det är praktiskt. För att politikerna har makten och tar sig rätten. För att tillfälle bjuds samtidigt som verktygen finns.

Eller är det jag som börjar bli paranoid?

Läs mer (bland annat originalskrivningarna på engelska) hos Erik Josefsson

BBC och bloggen Kattkorg skriver om Digital Britain.

32 kommentarer:

  1. Tack för pushen HAX. Jag är inte i Strasbourg så jag kan dessvärre inte rapportera från disussionerna i IMCO och ITRE där idag.

    Det här nya begreppet "traffic management policies" finns fem gånger i rådets gemensamma ståndpunkt. Noll gånger i originaldirektiven.

    Så antagligen är det väl nån som i sista stund frågat "jamen vad är det då?" - och så har en tjänsteman hämtat (fel) svar från wikipedia...

    Vilken cirkus! Det är jäkligt svårt att ta det här på allvar, men dessvärre är deadline för ändringsförslag i utskotten nu på onsdag.

    SvaraRadera
  2. Jag vill flytta. Men vart?

    SvaraRadera
  3. Alltså, 1984 var en dystopi, inte en instruktionsbok.

    De tänker inte stanna upp frivilligt eller hur?

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  5. "I den föreslås obligatoriskt bredband för alla. Ja, du läste rätt. Obligatoriskt."

    Inte som kritik, men är du säker på översättningen från originaltext? För Sverige har ju som mål att alla ska ha tillgång till bredband.

    Och obligatorisk verkar överdrivet, vem kan tvinga tant Agda 90 att köpa en dator för några tusen spänn som hon inte använder? Känns som om det blivit fel i översättningen i nått led...

    SvaraRadera
  6. Vart tog moderaten Olof Nånting vägen, han som sa att FRA-avlyssning undviks enklast genom att fimpa sin internetuppkopplingen.
    Kommer han nu att utlämnas till Britterna, med uppkörda stolpiller, handfängsel och vidare transport till Egypten?

    Bodström rules forever!

    SvaraRadera
  7. Jag tror faktiskt att du börjar bli paranoid HAX. Traffic management policies betyder inget annat än att operatörer skall ha rätt att ge förtur till trafik av högre prioritet - tex videostreaming eller VoIP-samtal - gentemot traffik av lägre prioritet (såsom tex fildelning där ett par sekunders latens inte gör speciellt stor skillnad). Vi som har lite erfarenhet av telekombranschen vet att detta är nödvändigt för att kunna hålla QoS (quality of service) uppe, till en vettig kostnad, när det är som högst belastning på nätet (och för att kunna lansera nya produkter som tex IPTV).

    Att de som äger infrastrukturen skall få lov att ta sådana beslut är inte konstigare än att de som äger restauranger skall få lov att reservera bord åt gäster.

    Däremot kan jag hålla med om att det är sjukt att det behövs EU-beslut för sådant. Dock har vissa överdrivet idealistiska aktivister nog en stor del av skulden i att det behövs då de har protesterat högljutt mot denna typ av frågor. Detta har även den mindre behagliga effekten med sig att det leder till en misskreditering av viktigare frågor där verkliga övertramp görs av lagstiftarna. Uppmaningen måste därför bli: "Choose your battles"

    SvaraRadera
  8. kd35a: Om du följer BBC-länken, så ser du att de har samma farhågor.

    Men naturligtvis så presenteras förslaget bakom massor av lulllul om att alla skall kunna få del av nätets gåvor.

    Man kan säkert inte tvinga tant Agda. Men hon är ett övergående... problem.

    Det uttalade målet är bredband till alla.

    Och detta mål uttalas av den regering som gått längst i Europa i sin övervakning av medborgarna. Som bygger upp en teledatalagring där man i princip kan följa medborgarnas kommunikationer i realtid.

    En regering som nu lobbar i EU för att få bort skrivningar om att makten över uppkoppling, tjänster och applikationer ligger i medborgarnas händer. Som vill ersätta den med luddiga skrivningar som inte berättar *vad* man vill göra istället - bara att det skall ske med transparens.

    Jag *hoppas* verkligen att det bara är jag som är paranoid. Alternativet är nämligen att vi alla håller på att bli rökta.

    SvaraRadera
  9. Jag tror att vi ska tolka "transparens" som att staten ska kunna se vad slutanvändarna gör. Passar in perfekt med IPRED, ACTA och alla andra övervakningspåhitt.

    Det handlar inte om transparens från folket sida. Det har ju EU aldrig varit mycket för.

    SvaraRadera
  10. Den här utvecklingen har sedan länge gått från löjlig till skrämmande...men detta är riktigt illa...

    Men oavsett om syftet med tex. den obligatoriska bredbandsuppkopplingen och den eskalerande övervakningen på internet, så kvarstår en liten detalj; vilken terrorist skulle i så fall skicka viktig info med email eller liknande? Vilket brottsyndikat? De är förvisso extremister, men inte dumma.
    I vilket fall som helst kommer den info som FRA extraherar förmodligen vara rätt värdelös för polis och säpoutredninger, ty den kommer att beröra sådant som Svennebanan gör, den kan möjligen vara av intresse för reklam och PRfolk, men knappast säpo...

    -Hela idén havererar mer och mer...

    SvaraRadera
  11. Emil "Att de som äger infrastrukturen skall få lov att ta sådana beslut är inte konstigare än att de som äger restauranger skall få lov att reservera bord åt gäster."

    Naturligtvis.

    Men varför plocka bort en rätt OK skrivning som "end-users should be able to [access] and distribute information or run [applications] of their choice"?

    Varför ersätta den med "there should be transparency of conditions under which services are provided, including information on the conditions of access to and/or use of applications and services, and of any traffic management policies"?

    Att opertörerna, precis som du skriver, försöker bedriva sin verksamhet rationellt är inget problem.

    Däremot osar det katt när text ett ovan skall ersättas med text två.

    Sedan skriver du "Traffic management policies betyder inget annat än att operatörer skall ha rätt att ge förtur till trafik av högre prioritet..."

    Är du helt säker på det? Telekompaketet innehåller nämligen även glidningar om filtrering av internet, saker som öppnar för deep packet inspection och - inte minst - graduated response.

    Graduated response är alltså när upphovsrättsinnehavare kan kommendera internetoperatörerna att (efter två varningar) stänga av folk från internet utan vare sig rättslig prövning eller möjlighet att överklaga.

    Det tror jag att lagstiftaren mycket väl kan betrakta som frågor som är av traffic management-karaktär.

    Men det blir väl som vanligt:

    Va fan är det här?

    Äh, det är nog inte så farligt.

    Men de skriver ju faktiskt X.

    Äh, de menar nog inte så.

    Sedan sker X och all kritik avfärdas med att det är vad man har skrivit och att beslutet har fattats under sedvanliga former och dessutom fått en demokrati-stämpel på sig av Europaparlamentet.

    Det vore liksom inte första gången.

    SvaraRadera
  12. Socialliberal:

    Terrorister och brottsyndikat?

    Nja, i England har uppgifter från teledatalagringen redan använts hundratusentals gånger. (Jag såg någon siffra på närmare en halv miljon utdrag.)

    Denna information har dels rört brottslighet av sådan ringa art att tvångsmedel inte alls är motiverade.

    Dessutom har icke-polisiära myndigheter i UK visat stor entusiasm över vad de kan få ut.

    SvaraRadera
  13. Information = makt

    SvaraRadera
  14. Hax:

    "Varför ersätta den med "there should be transparency of conditions under which services are provided, including information on the conditions of access to and/or use of applications and services, and of any traffic management policies"?"

    För att det har varit en stor debatt, i bland annat UK och USA, om de försök till införande av traffic management policies som har gjorts från operatörers sida med ramaskri om hur detta är emot Internets principer.

    "Sedan skriver du "Traffic management policies betyder inget annat än att operatörer skall ha rätt att ge förtur till trafik av högre prioritet..."

    Är du helt säker på det? Telekompaketet innehåller nämligen även glidningar om filtrering av internet, saker som öppnar för deep packet inspection och - inte minst - graduated response."

    Ja, traffic management policies betyder just vad jag har sagt att det betyder. Att det sedan försöks införas annat som är mindre bra är naturligtvis beklagligt men då är det dessa saker ni (vi) bör klaga på och inte traffic management policies. Genom att klaga på traffic management policies (som vitt begrepp) riskerar ni (bloggosfären, liberalerna, aktivisterna, etc) dessutom att komma på kollissionskurs med operatörerna som behöver sådana verktyg för att kunna fortsätta utveckla sina nätverk. Är det inte bättre att behålla dessa som lierade (åtminstonde i det tysta)?

    SvaraRadera
  15. Den brittiska regeringen har redan extrema möjligheter till övervakning och avlyssning. Nu vill de ha bort skrivningar som ger medborgarna makt över sina kommunikationer. Istället vill de ha in luddiga formuleringar som inte alls beskriver vad de vill.

    Detta är helt logiskt ur politikernas och byråkraternas perspektiv. men farligt för alla andra.

    SvaraRadera
  16. Emil: Så du menar att det är fel att protestera mot att de försöker *ta bort* skrivningen "end-users should be able to [access] and distribute information or run [applications] of their choice"?

    Som jag ser det så är det motiverat att leva jävul om att detta *tas bort* - oavsett om det ersätts med traffic management eller med en Ming-vas.

    SvaraRadera
  17. Emil "Genom att klaga på traffic management policies (som vitt begrepp) riskerar ni (bloggosfären, liberalerna, aktivisterna, etc) dessutom att komma på kollissionskurs med operatörerna som behöver sådana verktyg för att kunna fortsätta utveckla sina nätverk."

    För övrigt har jag väl bara skrivit att:

    a) Det är dåligt att man stryker en text som ger medborgarna / konsumenterna makt över sina kommunikationer.

    b) Det man stoppar in istället är extremt luddigt och att det inte ens står i direkt relevans till det man plockar bort.

    Nu har jag fått din tolkning av traffic management. Tack. Vi kollar av om det är samma sak som politikerna menar.

    Då återstår för dig att förklara vad transparensen innebär och mot vem den riktar sig.

    Förklara gärna också vad britterna menar med "transparency of conditions under which services are provided". Och varför det är nödvändigt att ersätta en skrivning om användarnas inflytande över sin kommunikation med denna skrivning.

    Förklara gärna också varför "use of applications and services" inte skall ligga i användarnas händer. Att man stoppar in ordet "transparens" svarar varken på frågorna Vad, Hur eller Varför?

    SvaraRadera
  18. Skulle EU försöka föra någon bakom ljuset?

    SvaraRadera
  19. "För att det har varit en stor debatt, i bland annat UK och USA, om de försök till införande av traffic management policies som har gjorts från operatörers sida med ramaskri om hur detta är emot Internets principer."


    Så därför menar Emil att denna omdebatterade traffic management som sägs strida mot internets principer ska kunna införas EU, bara den kallas transparent?

    Eller att den inte kommer att införas här om vi har tranparens?

    SvaraRadera
  20. Hax:

    "Då återstår för dig att förklara vad transparensen innebär och mot vem den riktar sig."

    och Anonym:

    "Så därför menar Emil att denna omdebatterade traffic management som sägs strida mot internets principer ska kunna införas EU, bara den kallas transparent?

    Eller att den inte kommer att införas här om vi har tranparens?"



    Bredbandstillgång är en tjänst. Att tillgången till denna skall få villkoras (under transparens) av den operatör som erbjuder den känns inte helt överdrivet. Framförallt om detta tex innebär att man inför traffic shaping eller tak på användande. Detta gäller speciellt mobilt bredband (eller över WiMAX eller liknande) där fair usage policies helt plötsligt blir nödvändiga för att få någon typ av ekonomi och QoS i det hela.

    De fair usage och traffic shaping policies som operatörer väljer att använda blir då en del av deras erbjudande - man kan profilera sig antingen på att tex erbjuda IPTV men shapa trafiken eller på att inte shapa trafiken men inte erbjuda några andra tjänster.

    Kort sagt: jag tycker att det skall vara fritt för OPERATÖRER att använda sig av denna typ av verktyg som en del av sin strategi (det är trots allt deras nätverk). Sedan bör det vara upp till marknaden att bestämma om det är rätt strategi eller inte. Däremot tycker jag inte att det är Ok för stater att lägga sig i vad medborgare sprider för information på nätet.

    Min poäng är att det ibland känns som om du slänger nätet lite för vitt och är lite för paranoid. Men utöver det: keep up the good work

    SvaraRadera
  21. Jag har fortfarande inga som helst invändningar mot att operatörerna utarbetar tjänster efter eget huvud - och försöker skaffa kunder till sin modell.

    Vad jag invänder emot är - fortfarande - att man tar bort en rätt bra text om att människor skall få vara herrar över sin egen kommunikation, sina val av tjänster och vilka applikationer de använder.

    Men det skall jag kanske inte ställa Emil till svars för.

    Frågan är väl – har någon pejl på exakt vad hela den nya texten egentligen innebär? Och vad politikerna i EP anser att den innebär? Behövs den? Och om den behövs - skall den då in just här? Och vad är det för fel på den text som den ersätter, som ju många tycker är bra? Varför skall den bort?

    SvaraRadera
  22. Och det finns fler ändringsförslag och glidningar i behandlingen av telekompaketet än vad någon människa hinner gå igenom innan beslut.

    Ledamöterna fattar beslut i stort sett i blindo.

    Allt de kan göra är kanske att hänga på ett eller annat övergripande principbeslut. (Som till exempel att för tredje gången på raken säga nej till avstängning av fildelare från internet.)

    SvaraRadera
  23. Emil, Det finns noll (0) förekomster av "traffic management" i originaldirektiven 2002/19/EC, 2002/20/EC, 2002/21/EC, 2002/22/EC, 1999/5/EC, 2000/31/EC,
    2007/65/EC, 2006/24/EC, 98/84/EC och Regulation (EC) No 460/200.

    I originaldirektivet 2002/58/EC finns 2 stycken "traffic management", i recital 22 och artikel 5. Betydelsen där är inte annat än teknisk, ungefär som du skriver.

    Det finns alltså noll (0) "traffic management policies" i originalen, och nu finns det 5 förekomster i rådets gemensamma ståndpunkt.

    Vad betyder då "traffic management policies"? Jo, nån i rådet slänger in en definition de hämtat från wikipedia på bandwith management!!

    Man kan inte ta detta seriöst.

    Du känner säkert till vad FCC gjorde med Comcast när dom plockade p2p-trafik. Vill du att Comcast ska få göra som dom vill i EU, eller vill du att FCC's principer ska gälla även här?

    Eller är du nöjd med att cut'n pejsta lagstiftning för 500 miljoner människor ur wikipedia?

    SvaraRadera
  24. Synd att alla teknikmänniskor tycks vara så politiskt naiva. Det är deras internet som ett litet fåtal människor som Erik och HAX försöker försvara och freda från statlig styrning.

    SvaraRadera
  25. Som Eriks länk visar så är det ännu värre än vad HAX skriver.

    I den senaste varianten av the Telecoms Package är ALLA referenser till användarreättigheter strukna och ersatta med oprecist snömos.

    Men det är inte mer oprecist än att det öppnar för en fragmentering av internet med gated nets som frivilligt eller påvtvingat följer nya statliga påbud, till exempel vad gäller filtrering och policing mot upphovsrättsbrott.

    SvaraRadera
  26. Är det möjligt att förändringen från

    "end-users should be able to [access] and distribute information or run [applications] of their choice"

    till

    "there should be transparency of conditions under which services are provided, including information on the conditions of access to and/or of applications and services"

    helt enkelt finns där för att möjliggöra ett förbud mot program som krypterar Internetkommunikation?

    SvaraRadera
  27. Torbjörn Stridh, där tror jag du är något på spåret även om engelsmännen redan nu behandlar en lag om att du ska kunna få upp till 5 års fängelse för vägran att lämna ut dina ev. krypteringsnycklar.

    Transparens kan även innebära att allt vad heter anonyma bredbandstjänster via t.ex kontantkort eller andra pre-paid lösningar ska omöjliggöras.

    Liksom i FRA-lagen utgör den här typen av text endast en grund för fri tolkning i efterhand och vi vet ju vem som har tolkningsföreträdet......
    Hur man tänkt sig att sådana skrivningar ska gå ihop med europakonventionens krav på tydlighet och förutsebarhet förstår jag inte.

    SvaraRadera
  28. Det är helt sjukt att EU håller på att bli lika jävligt som USA. Jag hade aldrig trott att USA's pest skulle spridas ända hit.

    Bolagen styr allt för mycket, staten är totalt maktgalen, politikerna vet inte ens vad de röstar om. Precis så känns de som att det är inom EU nu med.

    SvaraRadera
  29. Vore det inte enklare för en liberal att konstatera att EU inte behöver ett "telekompaket" överhuvudtaget?

    I stället för att gräva ner sig i detaljerna alltså...

    SvaraRadera
  30. Jo.

    Men det är tyvärr inte där vi är just nu.

    Lämnar vi walk over här, så är internets frihet hotad rätt så omgående.

    SvaraRadera
  31. Erik Josefsson:

    Det råder lite skilda åsikter om vad Comcast egentligen gjorde med P2P traffik. Om de försenade den för att ge företräde åt annan trafik när nätverket var under högt tryck så tycker jag att de bör få lov att göra det. Dock under villkor att de berättar detta tydlig för sina kunder (detta bristande transparens var ju också citerad av FCC i deras utslag)

    Om de däremot blockerade P2P IP-traffik så tycker jag inte att det är ok.

    Som jag har sagt tidigare:
    1) de som äger ett nätverk (eller en restaurang, eller en nattklubb, eller en butik) bör få ha ett visst inflytande på vad som händer där.
    2) Om trafiken på Internet fortsätter att öka som de senaste åren så kommer traffic management policies (enligt min definition) att bli viktigt för att kunna garantera vettig QoS för applikationer såsom VoIP, IPTV, streaming, etc som är beroende av låg latens för att fungera.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.