2009-03-08

Bör FRA verkligen lägga ut sina ritningar på nätet?


Man upphör fan aldrig att förvånas!

Försvarets Radioanstalt, FRA, är en hemlighetsfull organisation. Medborgarna och media får veta väldigt lite om vad som sker innanför dess väggar.

Och FRA:s anläggningar omgärdas också av hemlighetsmakeri. De är så hemliga att vissa av dem till och med har ett hemligt fotoförbud. (För om fotoförbudet vore offentligt, typ anslaget på skyltar och så, då skulle ju folk kunna räkna ut att det finns något intressant bakom stängslen.)

Därför är det lite anmärkningsvärt att FRA publicerar ritningarna på något som kallas Mottagningsstation 93 på internet. Och inte bara ritningarna. Här finns till och med installationsscheman m.m. Vilket möjligen skulle kunna hjälpa den lede fi eller de där terroristerna att räkna ut vilken utrustning som kan rymmas i Mottagningsstation 93 och vad den är tänkt att användas till.

Mottagningsstation 93 är ett nybygge på FRA:s anläggning på Lovön utanför Stockholm. Den är inte uppförd ännu. Upphandling av entreprenaden pågår. Därför har FRA och Fortifikationsförvaltningen lagt ut handlingar för denna upphandling på nätet.

Sidan där dessa handlingar kan hämtas hem heter Opic.com och samlar upphandlingstjänster. Sidan är i och för sig lösenordsskyddad. Men i princip vem som helst kan skaffa sig ett lösenord. Till och med utan kostnad, på prov i 14 dagar.

Så mycket var FRA:s säkerhetsmedvetande alltså värt. Och detta är organisationen som riksdagen vill låta tjulyssna på våra telefonsamtal, smygläsa vår e-post och bygga sociogram över vilka medborgare som har kontakt med varandra. Detta är myndigheten som påstår att den är kompetent och att den aldrig skulle låta känslig information komma på avvägar.

Prosit!

(Bilden ovan visar upphandlingsnotisen och förminskade kopior av ritningar och kopplingsscheman. Tillräckligt förminskade för att inte vara läsbara och kunna ställa till med skada. Till skillnad från FRA tycker jag att det kanske inte är helt lyckat att lägga ut sådana saker på nätet.)

32 kommentarer:

 1. Det är väl så att FRA vill underlätta för sina kollegor i andra länder. De samarbetar ju...

  SvaraRadera
 2. Jag skall kanske tillägga att jag nu raderat dokumenten från min dator, med säker radering. Just in case, så jag slipper få dörren insparkad av hemliga polisen. Ifall de skulle få för sig att det vore ett bra kvällsnöje...

  (F.ö. kan jag inte se att dokumenten bär någon hemligstämpel.)

  SvaraRadera
 3. Nooooo.. Jag kan inte hämta hem dokumenten. Opic.com verkar ha täppt till problemet genom att lobotomera bort informationen från sin databas (det blir databasfel när man hämtar.)

  SvaraRadera
 4. Oj. Sånt här ska ju liksom inte läcka ut. Även om jag varit kritisk till signalspaningslagen så önskar jag att sådan här information var lite bättre skyddad.

  SvaraRadera
 5. xor, jo de går fortfarande att hämta. Jag gjorde det precis.

  SvaraRadera
 6. Jag får den där trygga, varma känslan av att vara i goda händer...

  Fan vad skönt att underrättelseverksamheten i världen sköts av kompetenta, duktiga människor. Jag förstår faktiskt inte vad ni oroar er för, alla ni frihetsivrare?

  Det ser väl vem som helst, att här är det minsann ordning på torpet.

  Mwahahaa...

  SvaraRadera
 7. Det här är ju lite gaaalet.

  SvaraRadera
 8. Offentliga upphandlingar är just offentliga.

  SvaraRadera
 9. Om nagon hamtat dem far ni garna lagga upp dem pa
  http://www.wikileaks.org

  SvaraRadera
 10. "Offentliga upphandlingar är just offentliga."

  Naturligtvis. Men det behöver inte ske genom att man lägger ut kronjuvelerna på nätet.

  Eftersom den personal som skall jobba med bygget måste vara säkerhetsklassad, så skulle det till exempel kunna vara så att det krävs säkerhetsklassning för att få se alla dokument. Vem som helst skall få lägga anbud. Men de måste vara säkerhetsklassade.

  Det vore liksom ett alternativ.

  SvaraRadera
 11. HAX är en fegis!!!!!

  http://www.easy-share.com/1903950839/2128592_2009-03-05_1456_FRA,_Lovön_-_ny_mottagningsstation.zip

  PB

  SvaraRadera
 12. Nu har jag last igenom dem och 'tyvarr' sa innehaller de inget alls som vore av intresse for ryssen. Det ar en helt vanlig station for hogspanningsmatning. Om man tar bort 'FRA' och 'sakerhetsklassning' sa hade resten sett exakt likadant ut for precis vilken stor elkonsument som helst.
  Jag tvivlar starkt pa att ryssen ar speciellt intresserade av att FRA ska byta till 24kV-matning. Mojligtvis kan man spekulera i att det innebar att de snart ska inforskaffa massa elslukande utrustning, t.ex. serverkluster for att sniffa folks Internettrafik...

  Inte sa mycket att hetsa upp sig over, faktiskt.

  SvaraRadera
 13. Funderade just över att byggnaden verkade så liten. Men man skall ändå inte underskatta att FRA slarvar med sina papper. Någon kanske skulle vilja stänga av strömmen till dem eller så. Nu vet Ivan och Usama med sina granatgevär vilken byggnad de skall slå ut på för att släcka ner i vart fall delar av FRA. Så här får en säkerhetsklassad anläggning inte bete sig.

  SvaraRadera
 14. Är det här någonting nytt?
  känns skumt.
  Dödsstraff i EU.

  (The Death Penalty will be applicable for the crimes of RIOTING, CIVIL UPHEAVAL and DURING WAR. (When are we not at war and who will define riot and upheaval?)

  http://www.redicecreations.com/article.php?id=5932

  SvaraRadera
 15. Vad i hela friden säger du!!!???

  Hade dom lösenord......?

  SvaraRadera
 16. Användarnamn: Sigge

  Lösenord: Sigge

  Eller var det sossarnas datamaskin?

  SvaraRadera
 17. Man upphör aldrig att förvånas...

  Hittade en intressant länk i sammanhanget. Många har säkert läst den tidigare men inte jag:

  http://kattk.org/dodsstoten-for-internet/

  Ha det!

  SvaraRadera
 18. EmpfangStation dreiundneunzig ist ein geheime sache nicht für dem Volk sich zu kümmern.


  /LD

  SvaraRadera
 19. FRA läcker aldrig information som inte skall ut. Åkesson har lovat det

  SvaraRadera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 21. Per Gottfrid borde läsa pappren. Även om det bara är en elstation så kan man läsa sig till en del annat om detta projekt där byggnadsarbetarna inte får röra sig fritt och inte ens kommer att få ha mobiltelefon med sig på grund av rädslan för spionage och terrorism. Enligt upphandlingen får entreprenören inte ens uttala sig om arbetsplatsolyckor, utan det skall gå genom FRA. Av ritningarna framgår en del övriga byggnader på området. Så ett helt vanligt upphandlingsärende av en helt vanlig kraftstation är att tänja på begreppen.

  SvaraRadera
 22. OK, en elstation.

  Det var kanske inte så sexigt.

  Men faktum kvarstår – om jag fotograferar byggnaden (när den är klar) kan jag bli åtalad.

  Ritningen ligger på nätet.

  FRA har inkontinensbesvär. Vilket blir obehagligt i ett lite större perspektiv.

  SvaraRadera
 23. Eh, alltså, nej det är ingen missilbas späckad med bondprylar, men det där med elförsörjning är ju rätt viktiga saker, även för genomteknologiska hypermyndigheter som FRA, så helt taktiskt asbra är det väl inte att lägga ut ritningar på webben?

  SvaraRadera
 24. ...Det där med 'Bondprylar' kan läsas på fler sätt. Funkar liksom i båda lägena på något sätt, nu när jag tittar på det.

  SvaraRadera
 25. Alltsa, dokumenten ar i princip
  -En helt vanlig matningsstation for hogspanning
  -Lite arkitektonisk data som Ivan likaval kan hitta pa Google Earth
  -Standardkrav som finns i alla projektbeskrivningar som har det minsta att gora med sakerhetsklassade arbeten.

  Information som faktiskt ar kanslig lacker givetvis i floder, men via andra kanaler. T.ex. helt vanligt oldrickande med sakerhetsklassade personer... *host*

  SvaraRadera
 26. Google Earth...?

  Щ00Т!

  SvaraRadera
 27. Menade nog Google Maps... Lite jetlaggad...

  SvaraRadera
 28. Men, är inte sånt där alltid en slags fejksaker som ska hjälpa till för projektering och kostnadsberäkningar?
  Dvs det där är inte hur det kommer att se ut sen nån gång när det är byggt.

  SvaraRadera
 29. De var i alla fall attans snabba att ta bort den efter att Hax avslöjat att ritningarna fanns på nätet

  SvaraRadera
 30. Gott exempel på ritningar på avvägar: Isländska företaget Snertill råkade lägga ut kompletta ritningar inklusive kopplingsscheman för el och larm för minst en isländsk bank öppet för nedladdning på nätet. Företaget sköter scanning, digital arkivering och visning av bygglovsdokument, vattenledningsnär etc åt i princip hela Island. Bankritningarna råkade finnas med i högen de fick från stadsbyggnadskontoret.

  SvaraRadera
 31. Om de var snabba att ta bort den sa betyder det givetvis att det verkligen fanns nagot icke-publikt om FRAs nya 24kV-matning. Tack for bekraftelsen, FRA!
  Vem blir forst med att lagga upp dokumenten pa Wikileaks?

  SvaraRadera
 32. Så du har hittat ritningar på ett el-skåp som ska stå på Lovön! Vilket scoop! Vilket el-scoop!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.