2009-04-10

EU som överideologi



DN Debatt skriver junilistan om en ny rapport – som visar att borgerliga och socialistiska svenska ledamöter i Europaparlamentet röstar lika i 90 procent av fallen. Länk»

Detta är intressant. Om man tittar på de tre stora partigrupperna i Europaparlamentet, så saknas det ideologisk klangbotten i samtliga. Socialisterna ägnar mycket tid åt att skyffla krav från särintressen upp på EU-scenen. Den liberala gruppen är så socialliberal att det är svårt att finna något som är liberalt alls inom den. Och konservativa EPP-ED är en konflikträdd koloss som präglas av ett starkt inflytande från kristna / katolska partier med allt vad det medför.

Om jag skall våga mig på en snabb analys, då är det snarare så att det är de borgerliga grupperna som anpassar sig till socialisternas krav än tvärt om. När det inte bara handlar om rent principlös pragmatism kring direkt onödiga saker som byråkratin har krystat fram, vill säga.

Gemensamt för de tre grupperna är att man har EU som överideologi. Så väl svenska borgare som socialister går, i EU, glatt med på saker som de aldrig skulle ha accepterat i den svenska riksdagen. Och i regeringsställning har båda blocken visat att de är beredda att försvara vilka dumheter som helst, bara för att de kommer i form av påbud från EU.

Detta är väldigt frustrerande, inte minst som 50-80 procent av de svenska lagarna är sprungna ur beslut i EU.

Hur gör man om man vill motsätta sig det som sker – när det inte finns någon opposition att stödja?

Och om det finns någon verklig enighet förenad med tankeverksamhet bakom kulisserna – då känns det ibland mer rimligt att den borde vara svensk snarare än gruppöverskridande på EU-nivå. Svenska ledamöter gör emellanåt rätt bra saker tillsammans – till exempel när det gäller internets frihet, offentlighetsfrågor och frihandel. Men de gör det, ofta, då i strid med sina egna partigrupper i Europaparlamentet.

Frågan junilistan ställer är viktig: Vad är det för idé att rösta på den ena eller andra om alla ändå gör nästan samma sak i parlamentet?

Men jag är inte säker på att en röst på junilistan är lösningen på problemet. Min analys handlar mer om att det finns ett desperat behov av ideologisk input i den liberala gruppen och i EPP-ED.

Det kan fungera. Ibland när man sätter sig och diskuterar en sakfråga ur ett principiellt eller ideologiskt perspektiv med en MEP från till exempel Frankrike eller Tyskland – då brukar man efter en stund komma till punkten där ledamoten utbrister "Jaaa... Du tänker såååå!"

35 kommentarer:

  1. hoppas verkligen att de uttalar det"jaaaaaa du dtänke zååå!" i de fall det händre...

    SvaraRadera
  2. Stämmer HAX analys?

    Jag har fått intrycket av att Norden + UK/Irland rätt ofta hamnar på samma linje (oavsett parti). En relativt liberal linje av att rösta mot ökad överstatlighet.

    Även om det säkert finns massor av exempel där den svenska bänken i EP röstat ja till ökade dumheter.

    Så frågan är vilket tendens som är starkast (och jag litar inte på Junilistans sätt att analysera frågan)?

    SvaraRadera
  3. Jag ser två problem med Junilistans debattartikel.

    Först ska sägas att man inom EU i ända sedan Brysselfördraget har velat undvika att skapa "förlorare". Frågor stöts och blöts i utskott, partigrupperna och i parlamentet tills dess att en "för alla" acceptabel lösning hittats. Att därför säga att "alla tycker lika" genom att titta på slutomröstningar är ganska ointressant. Se istället till hur debatten fördes innan den gick till slutomröstning.

    För det andra så är det tusentals frågor som tas upp varje år och ett fåtal av dem görs med elektronisk omröstning. Resterande görs genom handuppräckning där en ögonblicksöversikt görs för att avgöra vinnande val. (Normalt sett främst genom att man tittar på gruppledarna för att anta att resten av gruppen som sitter bakom röstar lika.) De val som Junilistan tittat på är slutval och jag vill åter igen säga: Titta på diskussionen och valen bakom.

    Angående att vara svensk så är det snarare sekundärt. MEP:s är först och främst partigruppsmedlemmar och utskottsmedlemmar och därefter nationsmedlemmar. Så brukar de i alla fall tolka sig själva. En svensk MEP tillbringar avsevärt mer tid med sina 2-3 utskott och sin partigrupp än med övriga svenskar.

    Slutligen så vill jag betona att Junilistans fråga saknar grund. Det handlar inte om att alla tycker samma sak, utan att man i slutänden har kommit till konsensus. Vägen dit är den intressanta.

    SvaraRadera
  4. Putte:

    I ekonomiska frågor brukar även britter, tjecker och balter vara bra.

    Å andra sidan är britterna som regel förfärliga när det gäller internet och övervakning.

    Emil:

    Naturligtvis är det så. Och det är ett problem. Inte minst som "worst practice" (de som har flest högljudda särintressen på sin sida, de som mest frenetiskt försvarar ett visst förbud på "moraliska" grunder m.fl.) brukar vinna till slut.

    Folk måste vara tuffare och mer medvetna redan i ruta ett, i utskotten.

    Den seger vi ju faktiskt har vunnit (nej till bloggreglering) avgjordes ju i allt väsentligt i parti- och utskottsarbetet och inte i plenum.

    SvaraRadera
  5. Junilistan behövs verkligen i EU-parlamentet. Bara det att väljarna uppmärksammas om att (S) och (M) röstar så lika och att det inte finsn en verklig opposition är positivt. tack vare detta får vi igång en debatt - och kanske på sikt mer självständiga svenska EU-parlamentariker, som representerar väljarna i bryssel, istället för att företräda EU-byråkratin i Sverige.

    SvaraRadera
  6. "EU som überideologi" blir det väl då? :)

    SvaraRadera
  7. HAX verkar vara "köpt", för hur många annonser han haft inte från t.ex. Fjellner och Hökmark (båda M) på denna blogg?

    Och behöver det inte bli mer konkurrens i EU-parlamentet, alltså att det inte bara är de två största grupperna som styr och ställer med det mesta?

    När man läser bloggar om Junilistans utredning slås man av att flertalet som reagerat är olika politiker eller politiska byråkrater, som verkar känna sig hotade av lite konkurrens. Det måste kännas lite jobbigt när någon vågar granska och kritisera dem? Att de säger en sak i Sverige, men gör något helt annat i Bryssel.

    Och kan man inte komma med några direkta argument (förklaring) varför man röstar lika i ca 90 % av fallen så utmålar man motståndaren (Junilistans företrädare) som bakåtsträvare, lögnare, rasister, enbart nej-sägare, icke pålästa med mera.

    Sedan att Junilistan egentligen företräder den linjen som majoriteten röstade ja till i folkomröstningen 1994, dvs. ja till Eurpeiska Gemenskapen (samarbete mellan självständiga stater - inte Union) det talar motståndaren mindre om ... självklart ...

    Jag tror Junilistan kan klara 2 mandat i EU-valet den 7 juni.

    SvaraRadera
  8. Hm... En EU-avlönad kille som jobbat för både vänsterpartiet och socialdemokraterna innan han fick anställning av junilistan skriver "rapport" och denna blir sanning. Pust. Om junilistan åker ut ur EU-parlamentet och Sverigedemokraterna kommer in, så lär han stå först i kö när tjänster ska delas ut. Man måste ju försörja sig.

    Socialdemokrater och moderater röstar precis som i riksdagen för det mesta ungefär likadant. Läggs ett förslag om att det är bra med vackert väder, så är det svårt att rösta mot. Men i de väsentliga frågorna är röstbeteendet annorlunda. När det kommer till onödig lagstiftning och regleringar. Då röstar socialdemokraterna vanligen för och moderaterna mot.

    Och junilistans ledamöter sitter längst bak i lokalen och tittar på. Efter votering lämnar de in röstförklaring och skickar sedan pressmeddelande och hävdar att de har förändrat världen. Eller försökt.

    Med socialdemokraten och skogsprofessorn Sören Wibe i topp på partiets lista lär det bli ännu värre. Sverige ska ut ur EU, men så länge Wibe får sitta i EU-parlamentet finns det inga gränser för vilka dumheter man kan vara för. Som sist han satt i parlamentet, när han var socialdemokrat, och ville att EU skulle köpa alla vapen i Albanien. Just ett snyggt legacy.

    När EU-kommissionen inte tyckte att det var en bra idé att köpa alla vapen i Albanien, då det möjligen skulle göra Albanien till världens främsta vapenexportör, blev Wibe rosenrasande och skrev arga brev till kommissionen.

    Det vore antagligen bättre att skicka Linda Rosing till parlamentet. Hon skulle göra mindre skada.

    SvaraRadera
  9. Jo, förresten. Sören Wibes assistent på tiden det skulle köpas vapen i Albanien, då Wibe var socialdemokrat, är samma kille som nu jobbar för junilistan, men med välavlönad EU-anställning, och skriver deras "rapporter".

    SvaraRadera
  10. Genast blev EU, för folket, av folket...

    SvaraRadera
  11. @Anonym 23.34


    Och det du skriver har du belägg för antar jag?

    Eller är du bara ytterligare en åsiktsmaskin som inte klarar av att se ett parti som framgångsrikt för sina väljares mandat?

    SvaraRadera
  12. scabernestor

    Nämn ett som gör; framgångsrikt för fram sina väljares mandat..

    Jag har nog aldrig upplevt, kommer nog aldrig att göra. Det är lite av den indirekta demokratins dilemma. Tror du att du kan komma runt det är du en fåne

    SvaraRadera
  13. Scaber Nestor: "Och det du skriver har du belägg för antar jag?"

    Fråga nr 16 från Sören Wibe (H‑0963/97)

    Angående: Uppköp av vapnen i Albanien

    Med jämna mellanrum kommer rapporter om våldet i Albanien. Sedan upproret i våras och de plundringar som då skedde, cirkulerar miljontals handeldvapen i landet. Detta har lett till att rena banditgäng behärskar stora områden och att våld och laglöshet breder ut sig.

    Jag har upprepade gånger föreslagit att EU skall anslå medel för att köpa upp de vapen som finns i landet. Detta förslag har hittills i stora drag negligerats, inte primärt för att det är orealistiskt utan för att det är okonventionellt.

    Min fråga till rådet är om man är beredd att ta något initiativ i detta avseende. Anser man att ett uppköp av vapnen i Albanien är en helt orealistisk politik, eller kan man tänka sig att överväga att vidta denna åtgärd?

    SvaraRadera
  14. Re: Anonym 08:51

    Vore väl ett utmärkt sätt att bli av med mycket vapen för småpengar om de vore praktiskt genomförbart. Ett konkret sätt att göra något åt våldet i området där nere istället för att bara skicka ned pengar till herionhandlarna som EU gör idag...

    (EU bränner ju en del andra stålar på värdelösa projekt och på detta får de säkert bort en hel del vapen iallfall)

    /E

    SvaraRadera
  15. Vad är motsvarande siffror för riksdagen då?

    SvaraRadera
  16. Ääähh..har du inte glömt ett parti Henrik i din partianalys?

    ""Det handlar inte om att alla tycker samma sak, utan att man i slutänden har kommit till konsensus. Vägen dit är den intressanta.""

    Politikerna kommer alltid till "konsensus" de enda som tycker annorlunda är stora delar av befolkningen. jag vill själv anmäla avvikande uppfattning, jag tycker inte som riksdagspartierna i EU-frågan, jag har inte uppnått "konsensus". Detta ord blir väl snart ett skällsord antar jag.

    SvaraRadera
  17. Annonyms kritik mot Wibe har jag hört live också - i det närmaste identisk med den han skriver här. Du hette avsändaren Per Heister och satt på EPPs kansli Bryssel.

    Hej Per.

    SvaraRadera
  18. Förslaget om att köpa upp alla vapen i albanien är ju att jämföra med Gunnar Hökmark (m):s att köpa upp allt knark i Afgahnistan.

    SvaraRadera
  19. Oj vilket avslöjande. Wibe gillar inte EU..

    Stora journalistpriset kommer att gå till "Annonym" AKA "Per Heister" i år

    SvaraRadera
  20. Det finns en ideoligi i EPP och i Sossegruppen - den heter "EU"

    SvaraRadera
  21. Ha ha rolig video (och bra analys av det överdimensionerade könsorganet EU). Här kommer en rolig video till av Gustafsson:
    http://www.youtube.com/watch?v=OWC2NzwU3y8

    SvaraRadera
  22. Markus: "Annonyms kritik mot Wibe har jag hört live också - i det närmaste identisk med den han skriver här. Du hette avsändaren Per Heister och satt på EPPs kansli Bryssel."

    Sorry Markus, som väl jobbar för junilistan, Per Heister är på semester. Det finns fler som bevittnat Sören Wibes haverier i EU-parlamentet på 90-talet. Måste vara svårt att vara någon sorts liberal och kampanja för den mannen. Men, vad gör man inte för pengar.

    SvaraRadera
  23. Anonym 15:18: "Förslaget om att köpa upp alla vapen i albanien är ju att jämföra med Gunnar Hökmark (m):s att köpa upp allt knark i Afgahnistan."

    Det har Gunnar Hökmark inte röstat för. Junilistans EU-avlönade stab får hitta på något bättre. Inger Segelström (s) tyckte däremot att det var en bra idé att köpa knark i Afghanistan.

    SvaraRadera
  24. Markus: "Oj vilket avslöjande. Wibe gillar inte EU.."

    Sören Wibe älskar EU om han får en plattform för sina stolligheter. Det finns inga gränser för vad skogsprofessorn vill göra i EU. Han är ju sosse. Han vill styra och bestämma. Han vill reglera och förstöra. Enda anledningen till att han är mot Sveriges EU-medlemskap är att han tror att man kan detaljreglera folks liv bättre i ett Sverige utanför EU. Han vill ha centraliserad välfärdsstat i stor skala, han vill ha kommandoekononomi, och han tror att EU motverkar det.

    Sören Wibe vill inte ha öppna gränser, inre marknad och konkurrens. Han är mot allt som är bra med EU och för allt som är dåligt.

    SvaraRadera
  25. Med tanke på anonyms detaljkunskaper om var Per Heister håller hus får man förmoda att Anonym också jobbar på EPP-kansliet.

    Svag dock att använda psedonym.

    SvaraRadera
  26. Det här handlar om att medborgarna i Europa måste få ett moget förhållande till EU.

    Den kompromissvilja som skapar dessa urvattnade beslut är ju en följd av att de som hamnar på den förlorande sidan ofta hamnar i en anti-EU-argumentation i stället för att argumentera mot den majoritet som står för beslutet.

    Sedan är det möjligen så att frågor som hamnat på EU-nivå inte alltid följer samma traditionella höger-vänster-skala som den nationella politiken. Kanske behövs det nya europeiska politiska partier.

    SvaraRadera
  27. Re: till anonym 11 april, 2009 21:58

    Signaturen "Markus" jobbar inte för Junilistan i Bryssel - vanligt namn.

    SvaraRadera
  28. Jag förstår att Moderatfunktionärerna i EPP-DE är avundsjuka på den EU-avlönade killen på Junilistan som skrivit rapporten om hur S och M håller ihop i Europaparlamentet. Till exempel Heister som nämnts här verkar mest sitta och fika i Europaparlamentet tillsammans med en annan Moderatkollega. Men de har i alla fall sin EU-lön.
    Vi ser nu hur M-folk på bloggar har citerat S-folk och tvärtom i frågan om Europaparlamentets kompromisspolitik. De håller ju ihop för ett mer överstatligt styrt EU.

    SvaraRadera
  29. Jag skulle ha viljat vara en fluga på väggen på det moderata (eller socialdemokratiska) EU-kansliet när de såg DN-artikeln.

    "Hur f-n kunde Junilistan få in detta? Vi var ju överens om att inte detta skulle komma fram!"

    Skulle också ha varit kul att vara med när Per Heister och hans sossemotsvarighet träffades på kvällen för att "krishantera" det hela.

    SvaraRadera
  30. Anonym 19.11: "Jag skulle ha viljat vara en fluga på väggen på det moderata (eller socialdemokratiska) EU-kansliet när de såg DN-artikeln.

    'Hur f-n kunde Junilistan få in detta? Vi var ju överens om att inte detta skulle komma fram!'"

    Både moderater och socialdemokrater i Europaparlamentet har haft påsklov på sistone. Precis som junilistans eurokrater rimligen har haft. Om nu inte Sören Wibe har fått för sig att påsk är ett kapitalistiskt påfund. Fick han inte vara med i vänsterpartiet?

    SvaraRadera
  31. Anonym 17:55: "Jag förstår att Moderatfunktionärerna i EPP-DE är avundsjuka på den EU-avlönade killen på Junilistan som skrivit rapporten om hur S och M håller ihop i Europaparlamentet."

    Nej, till skillnad från honom så brukar de inte behöva byta parti efter varje val. Vilket parti ska han jobba för den 8 juni? Vänsterpartiet igen? Sverigedemokraterna?

    SvaraRadera
  32. Vad f-n? Skall jag behöva betala skatt för att en massa nötter i Europaparlamentet sitter och kommenterar på en blogg?
    Linda Rosing gör mer nytta än vad ni gör.

    SvaraRadera
  33. Intressant att Heister, Larsson eller Fjellner eller någon kollega till dem bloggar anonymt här och bara kan lämna låga kommentarer utan att beröra sakfrågan - PPE-DE, PSE och ALDE sitter i EU-parlamentet och gör upp om mer makt och pengar till EU.
    Ett illustrativt och mycket typiskt exempel - Kindermannbetänkandet (A6-0015/2006) om genomförandet av EU:s skogsbruksstrategi. Enbart ett tyckande från EU-parlamentet i deras strävan att både utöka EU:s maktsfär såväl som sin egen på sikt.
    I betänkandet ställdes kravet om att EU skall få en rättslig grund för att ägna sig åt skogspolitik.
    Junilistan kunde inte köpa detta utan röstade nej. Men både (M) oh (S) röstade ja till betänkandet.
    Den anonyme M-anställde på denna blogg spekulerar om min politiska framtid. Starkt jobbat av någon som jobbar med Berlusconis parti i EP och efter nästa val även kommer att inkludera de italienska post-fascisterna i sin grupp. De senare är ju dock redan med i den allmänna kompromisspolitik som PPE-DE, PSE och ALDE för i EP.
    Under mina 14 år i EU-parlamentet har jag konsekvent avslöjat bluffarna som sosse- och moderatfederalister ägnar sig åt i EP. Hemma i Sverige snackar de om sin stora betydelse i EP och att de arbetar för företagande, sysselsättning och tillväxt. Men de undviker nogsamt att tala om att de är små kuggar i ett maskineri som målmedvetet arbetar på att avlöva medlemsstaterna på politiskt inflytande och dränera respektive länders budgetar för att få mer pengar till EU:s politiska områden som växer och växer.
    De enda argument mot min rapport jag läst är att (S) och (M) försvarar sitt kompromissandet med att det spelar en roll om det är en (M) eller en (S) som sitter och förhandlar i slutna rum i EP. Rösta alltså på en av dessa och ge dem en blank fullmakt att istta och förhandla - fast i grunden är utgångspunkten den samma från båda - EU ska in och peta i allt.
    Jan Å Johansson

    SvaraRadera
  34. Anonym: "Jan Å Johansson"

    Kul. Killen som har jobbat för nästan alla partier i Europaparlamentet har visat sig. Gärna EU-motstånd, men först en rejäl EU-lön.

    SvaraRadera
  35. Det är inget fel på en bra lön. Till skillnad från en del andra i EU-parlamentet jobbar jag hårt för min lön.
    Enligt vissa personer jobbar jag dock med "fel" saker.
    Intressant att Moderaterna inte kan bemöta i sak vår rapport. Anonyma insinuationer är allt man klarar av.
    Jan Å Johansson

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.