Jag är rädd att jag måste svika mina principer mot överstatlighet. I just detta fall. Skälet är enkelt: Det var inte vi som började!
Upphovsrättslobbyn, fransmännen och en rad andra särintressen förde in frågor i telekompaketet som inte har där att göra. Och då måste vi spela samma spel. Inte minst som det är väldigt ont om tid.
Men vi måste komma ihåg att detta är en balansakt på slak lina. De tillägg som nu måste in i telekompaketet kan mycket väl komma att rivas upp eller ersättas med raka motsatsen – efter valet, nästa år eller om tio år. Detta kommer att bli en strid utan slut. Är vi bara medvetna om detta – och beredda att hålla ut år efter år – då kan det hålla.
Därför känner jag att jag måste svälja mitt motstånd mot överstatlighet i detta fall.
Vi måste se till att 166:an går igenom i Europaparlamentet den 5 maj.
I vårt arbete skall vi dock veta att diskussionen om överstatlighet är väldigt viktig för många av de ledamöter som skall fatta beslutet om en dryg vecka. De måste övertygas. Och där måste vi slipa på fler och bättre principiella argument som kan vara relevanta för dem. Input efterlyses.
Plus att vi måste lära oss en sak: Att komma in tidigare i beslutsprocessen. Dels för att stoppa vansinnigheter på ett tidigt stadium. Dels för att i framtiden slippa ta till överstatliga grepp i panik på slutsträckan.
Vilket kräver att vi är många fler, som lägger ner mycket mer tid på detta...
Jag förstår och respekterar Ditt resonemang och även jag kommer att försöka ligga på och kontakta parlamentsledamöter. Men jag vidhåller:
SvaraRaderaVi silar mygg och sväljer kameler.
Vägen till frihet går inte genom Bryssels korridorer!
Lars Jonsson: Det är knappast som om vi kan förändra det NU. Det bästa är att arbeta med det vi har, och göra det bästa av det. Inte att drömma oss bort till en utopi utan EU, som kanske aldrig kommer. (Tja, då måste ju typ vänsterpartiet och junilistan få egen majoritet i riksdagen.)
SvaraRaderaRealiserbara mål är bra mål. Det finns ingenting som hindrar dig från att sprida anti-EU-propaganda samtidigt som du arbetar med EU om att göra något snällt.
HAX: Ja!! Nu börjar vi ju komma igång riktigt ordentligt. Nästa gång kommer vi nog att vara mycket mer förberedda. Wikisidor är ett perfekt sätt att synkronisera oss. Det skulle behövas en websida som beskriver hela EU-maskineriet på ett fint, grafiskt sätt (pilar och ifyllda cirklar, typ). Utan en zillion paragrafer.
Jag har kommit fram till samma sak som du. Jag skrev något liknande som svar på ett bloginlägg från Karl Sigfrid förra veckan. Jag vill inte ha överstatlighet heller, men i detta fall kanske det är bäst att få det här beslutet. Upphovsrättsindustrin kommer ju inte ge upp sin roll, och då kommer det vara mycket enklare att försvara internets frihet om det finns med i telekompaketet.
SvaraRaderaJag känner mig lite förvirrad, för exempelvis Josefsson går på att vi ska fixa Citizens' Rights Amendment. Du talar om 166:an. Är det inte så att 166:an kommer att sönderkompromissas och att vi behöver försöka fixa Citizens' Rights Amendment istället?
SvaraRadera// ui
@XOR,
SvaraRaderaWay ahead of you:)
Jag gör mitt bästa för att försöka påverka EU i 'rätt riktning' men i slutändan tror jag det är ett dödfött företag. Det är därför jag sprider min anti-EUpropaganda därhelst jag kan!
Men jag vill så ett litet tankefrö hos Dig:
Är det realiserbart att lämna EU? Inte? Omöjligt? Utopi? Du får det att verka som att vårt EU-medlemskap är lika ofrånkomligt som tyngdlagen!
Framtiden lär utvisa hur det går. Under tiden gör jag mitt bästa för att kritisera EU från ett liberalt perspektiv. Det är i mina ögon beklagligt att vänstern nästan har monopol på EU-motståndet i Sverige.
Jag håller med Dig om att man måste gräva där man står och att man får utkämpa de slag som står framför en. Men min huvudsakliga poäng är att EU innebär en evig uppförsbacke om vi vill ha ett mer frihetligt samhälle.
Mvh Lars
Varför hålla på och dalta med fascist politrukerna i eussr överhuvudtaget?
SvaraRaderaBättre vore väl om vi stod fria att stifta våra egna lagar och själva administrera våra 25 miljarder.
Skitbra att du väckte frågeställningen. EN dags raflektion kan vi väl hinna med. :)
SvaraRaderaNu bygger vi!
Jag har även tidigare funderat över telekom-företagens roll i det här. Den verkar minst sagt dubbletydig. Dels vill de förmodligen stycka upp nätet och förvandla oss till "konsumenter" - men samtidigt kan det inte ligga i _någon_ telekomjättes intresse att bedriva polisverksamhet på order av någon regim och verkställa deras filterings- och avstängningsdrömmar, och dessutom stå för fiolerna. Kanske är telekom-företagen den svagaste länken i den politiska kontroll- och övervakningskedjan. Politiker kan visseligen ta beslut, men telekomföretagen måste lägga sig platt och agera angivare och kollaboratörer för att (i alla fall Hadopi-lagen) skall kunna verkställas. Konsumentmakt? Man bör kanske stödja telekom-företagen och uppmuntra total obstruktion från deras sida. De vill _inte_ ha Hadopi-lagen på halsen av helt egennyttiga skäl. ETNO stöder reservationslöst 138an.
SvaraRaderaFörstår fortfarande inte var problemet ligger i att man mellanlandar i Sverige med ett gäng brottslingar? Planet kan störta om man inte mellanlandar.
SvaraRaderaPackard Bell
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaLars Jonsson, Jämtland:
SvaraRaderaJust det. Vi silar mygg och sväljer kameler. Telekompaket och annat är ändå futtigt i sammanhanget.
Anti-EU är så ute. Då har man verkligen inte fattat nånting om vart världen är på väg.
Tur då, Johan Tjäder, att det finns upplysta människor som Dig som fattat vart världen är på väg..
SvaraRaderaJag fick svar från Erik Josefsson att CRA innefattar både 138:an och 166:an i intakt form - därför lobbar jag för det.
SvaraRaderaVilken underbar tanke; en värld där immaterialrättsfrågor är var lands sak att besluta över, liksom alla andra statliga stöd till industrier, intressegrupper och behövande eller förtjänande personer.
SvaraRaderaOm motståndarna till medborgarskyddet kan gå med på att delegera alla immaterialrättsfrågor till det nationella planet skulle det naturligtvis vara väldigt bra.
Men när grupperingar med ett och ett halvt århundrades överstatliga strategier plötsligt pratar om nationell bestämmanderätt klingar det rätt tomt.
När man samtidigt sitter i hemliga överstatliga förhandlingar i ACTA med frågor som kommer att tangera precis dessa områden är ironin kväljande, kvävande.
För någon som faktiskt tror att något stöd för subsidiaritetsprincipen hos dessa grupper går åt något annat håll än till deras fördel finns det inte så mycket att säga. Mer än att det här är en chans att påpeka att överstatlighet kanske inte alltid går deras väg och väcka något som helst intresse för faktiska konstruktiva lösningar med demokratisk förankring, istället för dekret från ovan.
@ Lars Jonsson
SvaraRaderaJag håller helt och hållet med dig.Vi har gett oss in i fiendeland om vi ska lägga till massa paragrafer i ett dokument som handlar om detaljstyrning i princip hela Europa.
Jag är klassiskt liberal, ska rösta på PP och sen försöka få Sverige ur fascist-EU så snabbt det bara går.
Anaïs, "Kanske är telekom-företagen den svagaste länken i den politiska kontroll- och övervakningskedjan."
SvaraRaderaKanske, eller kanske inte eftersom dom följer minsta gemensamma nämnare.
http://www.integrity.st/
//ST
Kolla vad Sidvind skriver. Tele2 vill inte lämna ut uppgifter och Danowsky säger: "– Alla i riksdagen har utgått ifrån att internetoperatörerna är lojala mot lagstiftningen och inte vill medverka till brott. Om Tele 2 intar den här attityden och det följs av andra operatörer blir det en skärpning av lagen i framtiden." Ojoj! Men vad kan de göra - om företag (och folk) bara inte lyder?
SvaraRaderahttp://mitt-i-steget.blogspot.com/2009/04/something-is-rotten.html
"Mitt-i-steget" menar jag förstås! sorry.
SvaraRadera"Plus att vi måste lära oss en sak: Att komma in tidigare i beslutsprocessen. Dels för att stoppa vansinnigheter på ett tidigt stadium. Dels för att i framtiden slippa ta till överstatliga grepp i panik på slutsträckan.
SvaraRaderaVilket kräver att vi är många fler, som lägger ner mycket mer tid på detta..."
Appropå detta så skulle du höra av dig (när du hinner), Hax ^^
"Appropå detta så skulle du höra av dig (när du hinner), Hax ^^"
SvaraRaderaWill do. Väldigt snart. Nu skall jag dock kollapsa en stund efter 10 timmar på raken i EU-parlamentet. Som gav det jag hoppades på... ;-)
Anaïs, "Ojoj! Men vad kan de göra - om företag (och folk) bara inte lyder?"
SvaraRaderaMen nu tänker du lite fel, operatörerna som inte lämnar ut, i.e. "förstör" uppgifterna, följer bara lagarna som konstruerades för dom från början.
Att sen nu nuvarande IPRED-lagstiftningen frontalkrockar är ju inte deras fel, och den lagen är inte heller till för dom. Även i USA har det gått åt det hållet, sen opererar ju förvisso vissa "upphovsrättsbolag" även som operatörer som ställer till det med "frivilliga" "pro-upphovsrättsinsatser", fast dom verkar mer och mer läggas på is, hmm.
Nu kommer ju förvisso upphovsrätts-lobbyn här att göra allt för att ändra lagarna till deras fördel. Men operatörerna kommer också att göra en hel del för att motverka det, dels går det emot nät neutraliteten, och dels pga att diverse lagar kommer att kosta operatörerna en hel del både direkt och indirekt (kostnader som inte är helt enkla att ta igen där konsumenterna har köpt långtids abonnemang, och har rätt att flytta till ny operatör ganska omgående, i praktiken.)
//ST
HAX, "Plus att vi måste lära oss en sak: Att komma in tidigare i beslutsprocessen. Dels för att stoppa vansinnigheter på ett tidigt stadium. Dels för att i framtiden slippa ta till överstatliga grepp i panik på slutsträckan."
SvaraRaderaDetta tordes nog vara det viktigaste, så att folk, generellt sett, har tid att ta del av behövlig information och sätta sig in i den, även om det bara är översiktligt för dom flesta, men ju fler som hinner ta del av informationen, destå fler hinner påpeka eventuella oegentligheter, ty fortfarande det folk inte vet någonting om kan dom inte ta ställning till, och inte många orkar ju, eller vågar, ta ställning till bristfällig information i sista minuten.
Inte för att det spelar någon större roll i det här fallet, men jag tror att det kommer att bli lite enklare i framtiden för folk att engagera sig, med en namnunderskrift, ju mer folk vågar, eller blir vana, att ta även "slentrianmässiga" beslut, vilket ju mest alltid verkar vara till fördel för nej sidan, å andra sidan, så länge det rör "obskyra" saker som det här. :p
//ST
Henrik: Var du emot att även 138an fördes in på EU-nivå?
SvaraRaderaDet framförallt viktiga är att skicka folk som begriper vad det är de förhandlar om!
SvaraRaderaPraktexemplet är ju när valjakten blev tillåten igen för att den svenske delegaten inte förstod vad h*n röstade.
Jag menar bara att operatörerna endast agerar i sann egenytta - men att denna egennytta just nu sammanfaller med våra intressen.
SvaraRadera