2009-04-27

Politiskt självmord...

Lagrådsremissen om teledatalagringen kommer inom två, tre veckor. Kanske redan nästa vecka.

Även regeringens förslag till / tolkning av FRA 2.0 sägs komma inom den närmaste månaden. [Edit: Den har just lagts fram. Se kommentarerna]

Två riktigt heta potatisar som handlar om integritet och övervakning. Mitt under EU-valrörelsen!

Hmm... Man kan i vart fall inte anklaga regeringen för att vara inställsam.

Grattis Piratpartiet!

19 kommentarer:

 1. Lagrådsremissen för FRA 2.0 är iväg.. Ser inte ut att vara så stora ändringar vid en snabb anblick

  http://www.nyteknik.se/multimedia/archive/00046/Lagr_dsremiss__Signa_46466a.pdf

  SvaraRadera
 2. Nä, det står klart att Linberg, Ohlsson och de andra har blivit dragna vid näsan.

  Nu måste skiten rivas upp!

  SvaraRadera
 3. @Mats:

  Precis. Vrålblåsta. Av sina egna partikollegor i FP, M och C. Och lika blåsta är vi väljare som numera har V, MP och framför allt PP kvar att rösta på när det gäller frågor om demokrati, rättssäkerhet och medborgarrätt. S har över huvud taget aldrig intresserat sig för medborgare som individer, bara som kollektiv. Som en bieffekt av allt jidder sedan den 18 juni 2008 kommer jag hädanefter ALDRIG att skicka blommor eller annan uppskattning till någon politiker i riksdagen. Totalt ryggradslösa mähän är inte värda ett vitten!

  SvaraRadera
 4. @ cnab

  Av någon konstig anledning kastade mitt huvud om bokstäverna - jag läste "lagårdsremissen" och tänkte på Erlandsson som är en konstig figur - nu skall han få EU att förbjuda svanskupering på hundar för det är förbjudet i hela Sverige. Men småpojkar får vilken kvackare som helst skära förhuden av. Var hittar man politiker som ägnar sig åt väsentligheter som att vända ut och in på medborgares privatliv och stjäla deras pengar för att köpa kristallkronor för 19000 till sitt trista kontor med.

  SvaraRadera
 5. Tänk om detta hänt i Ryssland. Då hade det blivit ett jävla liv

  http://www.resume.se/nyheter/2009/04/27/det-ar-olyckligt/index.xml

  SvaraRadera
 6. @ Bäjkon

  Det där var riktigt otäck läsning! Typiskt för TV4 dock.

  Missa inte Bonnier-dokumentären ikväll. Kan bli hur pinsamt som helst. Hur fräscht känns det att en privatägd TV-kanal visar en dokumentär om sin ägare? Skulle gissa att den åker på en hel del anmälningar.

  SvaraRadera
 7. Angående PP, vad är HAX åsikt? Är de värda att rösta på, är det värt att gå med?

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 9. Annonym 17.33:

  Hur skulle det se ut om SVT visat en dokumentär om sina ägare? SVT är ju "fri television"

  SvaraRadera
 10. Bäjkon:

  MSM tycke inte ha några problem med att den största reklamfinansierade tv-kanalen stänger ute Junilistan.

  Vad kan vi vänta oss härnäst att DN vägrar ta in annonser från Junilistan?

  Det är tur att HAX skriver om EU nu när gammelmedia inte vill/vågar.

  SvaraRadera
 11. Angående reklam i tv4 - jag antar att 'MSM' inte reagerar så mycket för att de vet att det inte är Junilistan som skall hållas utanför - det är ju SD. Jag tror inte ens det är en bedömning av SD's politik, utan mer en ekonomisk kalkyl - folk skulle folkstorma mot tv4 om de tvingades se SD-reklam i rutan. Gissar att möjligheten att sälja reklam i direkt anslutning till SD:s reklamspottar även skulle påverkas.

  Förespråkaren för det fria ordet i mig tycker att det här är ett skitbeslut.

  Pragmatikern i mig rycker på axlarna för att Junilistan är ett ganska ointressant parti för mig. Men jag slipper gärna att bombarderas med reklam från SD. Antar att 'MSM' i första hand är pragmatiker =)

  SvaraRadera
 12. Det är väl förvisso ett övergrepp att utestänga SD också?

  Om du tycker Junilistan är ett ointressant parti eller inte är väl irrelevant. Själv skulle jag inte kunna tänka mig att rösta på något FRA-kramarparti som m, fp, kd eller c (hej - quisling-Federley). men väl på Junilistan eller Piratpartiet. Däremot skulle jag tycka att det var fördjävligt om exemepvis folkpartiet vägades köpa reklamtid.

  SvaraRadera
 13. Anonym: "Angående PP, vad är HAX åsikt? Är de värda att rösta på, är det värt att gå med?"

  Har svårt att tro att HAX skulle rösta på ett parti som bara intresserar sig för en bråkdels procent av all lagstiftning. Vill piratpartiet ha EU-skatt? Vill piratpartiet ha mer eller mindre jordbrukspolitik? Vill piratpartiet ha fler eller färre regler för företag? Vill piratpartiet förbjuda glödlampor, rökning, varmvattenberedare, kylskåp, kärnkraft, prostitution, bensindrivna bilar, säljakt, all annan jakt, nötkött, båtar i skärgårdar, reklam-TV, IKEA, helgöppna butiker, hus utan hiss, buller i städer, handel med omvärlden, och privatimport av alkohol? För att nämna en bråkdel av de frågor där piratpartiet har för avsikt att avstå i omröstningar...

  SvaraRadera
 14. Hej Ida - ja jag håller med om att det är irrelevant vad jag tycker i frågan. Lika irrelevant som vad du kan tänka dig att rösta på för partier.

  Dessutom tyckte jag att det framgick att jag inte tyckte att det var särskilt bra beslut. Det är ju förmodligen ett rent kommersiellt beslut, och jag skiter verkligen i den kanalens ekonomi. Men det var väl det enda sättet de kunde komma på att tjäna pengar på politisk reklam utan att samtidigt riskera att förlora pengar/goodwill på att släppa in SD. Gissar jag.

  Trots det kommer jag som det verkar att njuta av en SD-fri vår i tv4. Wee!

  SvaraRadera
 15. @ Anonym 19:05

  Lol, och den skulle handla om vem då? Staten eller dig och mig kanske? Det är ju vi som äger SVT.

  Du kan få ett nytt försök om du vill.

  SvaraRadera
 16. Anonym 21:15:

  Övriga partier skiljer sig dock extremt lite i ja, alla frågor. De enda som, som jag ser det, är ens värda att överväga är utstickare som PP. Makten lägger idag grunden för enorm dystopisk potential i framtiden, PP är ett möjligt självförsvar.

  SvaraRadera
 17. Nu förstår jag inte att "IPRED-lagen" och Lag (2003:389) om elektronisk kommunikation skulle stå i motsatsställning!!! IPRED-lagen stadgar att operatörerna kan beordras att lämna ut uppgifter. Lagen om elektronisk kommunikation stadgar att det inte ska finnas någonting att lämna ut!

  I Lag (2003:389) om elektronisk kommunikation står :

  6 kap. Integritetsskydd

  ...

  Behandling av trafikuppgifter

  5 § Trafikuppgifter som avser användare som är fysiska personer
  eller avser abonnenter och som lagras eller behandlas på annat
  sätt av den som bedriver verksamhet som är anmälningspliktig
  enligt 2 kap. 1 §, skall utplånas eller avidentifieras när de inte längre behövs för att överföra ett elektroniskt meddelande, om de inte får sparas för sådan behandling som anges i 6 eller 13 §.

  6 § Trafikuppgifter som krävs för abonnentfakturering och betalning av avgifter för samtrafik får behandlas till dess att fordran är betald eller preskription inträtt och det inte längre lagligen går att göra invändningar mot faktureringen eller avgiften.

  ...

  13 § Den som tillhandahåller ett allmänt kommunikationsnät eller en allmänt tillgänglig elektronisk kommunikationstjänst får

  1. på begäran av en abonnent temporärt åsidosätta skydd mot
  nummerpresentation för att kunna identifiera störande samtal samt lagra sådana uppgifter som identifierar den anropande abonnenten och hålla dem tillgängliga för abonnenten på
  begäran, samt

  2. för Polisen eller en regional alarmeringscentral som avses i
  lagen (1981:1104) om verksamheten hos vissa regionala alarmeringscentraler åsidosätta skydd mot nummerpresentation
  och tillhandahålla sådan organisation lokaliseringsuppgifter
  vid nödsamtal, utan samtycke eller trots vägran från abonnenten
  eller användaren.
  Jag var fullständig även om §13 inte är tillämplig på dessa fall. Trafikuppgifter... "skall utplånas eller avidentifieras när de inte längre behövs för att överföra ett elektroniskt meddelande"Är det som Peter Danowsky sysslar med stämpling till brott? Operatörerna skall "utplåna eller avidentifiera". Är Peter Danowsky inte läskunnig? Är det LAGTROTS eller stämpling till LAGTROTS som han sysslar med? Att en advokat kan uppföra sig så???

  Det är bara för operatörerna att sätta igång och radera!

  NU!!!
  Om operatörerna inte raderar kunduppgifter i enlighet med "Lag (2003:389) om elektronisk kommunikation" så kanske de skulle utsättas för att få smaka på en polisanmälan?

  Om ett par av oss konsekvent polisanmäler alla de operatörer som inte följer denna lag:
  Telia, Com Hem, och andra så kanske vi kan få fason på detta avsiktiga förakt för svenska lagar!Piratpartiet behövs - prata med din granne!
  (Han som surfar på ditt "Ipredia")

  SvaraRadera
 18. Nu visar det sig att Junilistan även utestängs från redaktionell tid i TV4.

  De kör en serie där ett parti får presentera sig varje söndag. Dock gäller detta bara riksdagspartierna, inte de partiet som sitter i EP.

  Det visar sig också vara så att den rabatt som riksdagspartierna får för annonsering är 84% (dvs de betalar 16% av orginarie pris)

  http://scabernestor.blogg.se/2009/april/politisk-censur-i-tv4.html

  SvaraRadera
 19. Nu nappar gammelmedia efter att bloggarna uppmärksammat dem på detta http://st.nu/opinion/ledare/1.996172

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.