2009-06-30

Fildelare får betalt?

Är det någon som begripit sig på affärsmodellen som presenteras av företaget som vill köpa The Pirate Bay – där både upphovsrättsinnehavare och fildelare skall få betalt?

Den nya ekonomin är spännande. Men det börjar luta åt att även jag är för gammal och gaggig för att begripa mig på den.

25 kommentarer:

  1. Om man tror att operatörerna kommer att betala för fildelningen så är det nog dags att tänka om. Ända sedan 2000 har innehållsleverantörerna med både morötter och hot om piska försökt att få operatörerna att betala för trafiken som innehållsleverantörerna skapat i deras nät. Att få dem att betala för mindre trafik är nog lika svårt om det inte skulle vara rena nätinvesteringar vill säga. Dessutom med all rätt. När operatörerna försöker tänka utifrån något mediaparadigm så blir resultatet ungefär likadant som när staten försöker driva företag.

    SvaraRadera
  2. Jag ställer mig också skeptisk till modellen, en stor del pga företaget inblandat ger kraftiga dot-com-vibbar. Däremot trevligt att TPB-besättningen går vidare mot nya projekt - som jag med spänning ser fram emot.

    SvaraRadera
  3. jag har tänkt på något liknande för ungefär ett år sedan och hoppas att dem lyckas kombinera bittorrent eller liknande teknik med pengar OCH sedan att alla blir nöjda efteråt.

    SvaraRadera
  4. Jan Andersson (S), före detta EU-parlamentariker, bloggar om Piratpartiet:

    Välkommen till den europeiska vänsteroppositionen,Piratpartiet!
    Piratpartiet har beslutat sig för att tillhöra den gröna gruppen. Jag som socialdemokrat tycket att man gjort ett bra val.De gröna tillhör västersidan i europaparlamentet

    Dock verkar det inte som om piratpartisterna inte har det minsta koll på det politiska läget i europaparlamentet när man påstår att de gröna inte finns varken till vänster eller till höger i parlamentet. Kanske beror det på att Nils Lundgren skötte introduktionen till parlamentet för Piratpartiet. Lundgren har drivit tesen att det saknas ett vänster-högerperspektiv i europaparlamentet. Så är det inte. Det kommer Piratpartiets ledamot Christian Engström att bli medveten om ganska snart. Den gröna gruppen är tydligt emot Barroso som ny ordförande för kommissionen. Detta är man för att Barroso är en högerpolitiker. De gröna är för en radikal miljöpolitik som ligger nära den socialdemokratiska gruppens politik och man är anhängare av en stark europeisk arbetsrätt. Jag kan faktiskt inte påminna mig ett enda tillfälle då vi socialdemokrater och de gröna varit oense i frågor som rör sysselsättning och arbetsmarknad

    Så om Christian Engström gör det han sagt han ska göra, nämligen att följa sin grupp i alla frågor som inte rör de frågor som man själv gick till val på har vänstersidan i Sverige fått en ny representant i europaparlamentet. Välkommen till vänsteroppositionen i europaparlamentet , Christian Engström.

    2009-06-25, 17:58 Permalink
    Andra bloggar om: Europaparlamentet

    SvaraRadera
  5. Jag tror det kommer fungera på följande vis.
    Att genom pengarna ska komma delvis från ISP pga den teknik dom erbjuder ISP som minskar överbelastning med 30-120%, samt intäkter från annonsering. Sen kan jag bara spekulera om donationer och direktförsäljning från artisterna (typ special edition och signerade ex )
    Och jag antar att fördelningen kommer att ske via en stim-princip på antal nedladdningar.

    Jag själv tror på idén då jag själv och Richie har kommit med liknande idéer.
    Det tråkigaste är att de var tvungen att köpa upp Pirate Bay för dess varumärke att stå på.

    Hade varit perfekt om dom hade kontaktat bredbandsbolagen direkt och skapat en helt ny torrentsite.

    Mhv Svålen
    Svålen

    SvaraRadera
  6. Svålen har rätt. Här är mitt första utkast till sån här idé: http://www.piratpartiet.se/richie/20060624

    SvaraRadera
  7. om det var så väll som att "donationer och direktförsäljning från artisterna (typ special edition och signerade ex )
    Och jag antar att fördelningen kommer att ske via en stim-princip på antal nedladdningar.
    " är det som gäller.

    men jag gissar att en låt kommer kosta 10kr. var 7kr går till artistens företag, 1kr går till seedern och 2kr till tpb. då kommer det falla pladask...

    SvaraRadera
  8. https://www.flashback.info/showthread.php?t=712393

    här är en torrentsite listning till alla som är arga på piratebay för detta.
    jag vet att folk här är resonabla, men det verkar som vissa kommer misstolka detta med piratebay/piratpartiet.. jag vet inte om jag orkar ge en förklaring i värmen.
    då kan man posta den här länken istället :)

    SvaraRadera
  9. Trick, (tror jag de hette om jag kommer ihåg rätt), var ett företag som år 2000 med de största svenska innehållsleverantörerna i ryggen försökte få just ISP:na att betala för innehåll som distribueras i deras nät. Pengarna skulle sedan fördelas genom en formel baserad på unika användare och sidvisningar. Det var bara ett problem. ISP:na skrattade både Trick och innehållsleverantörerna i ansiktet. Varför betala för något som de får gratis? Samma sak här. Varför skulle ISP:na betala för något som innehållsleverantörerna kommer att tillhandahålla gratis ändå? Bara för att man skapar ett värde betyder inte att man kommer att få betalt.

    SvaraRadera
  10. Det är väl lätt att konstatera vad som står till: Företaget är helt åt helvete. Affären är helt åt helvete. TPB, R.I.P.

    Over and out!

    SvaraRadera
  11. Det här bevisar ju bara att Piratpartiet, TPB och allt vad piraterna står får - och kämpat för - vunnit en enormt stor seger!

    Att det däremot är ett litet svenskt företag och inte något stort, som t ex SONY, Universal eller liknande som köpt, är lite konstigt.

    TPB är ett så otroligt stort varumärke att om de får detta att funka, så kommer det att bli världens bästa och största distributionsplattform. Det blir VHS för internet!

    De som är negativa är de som ser allt i svart-vitt.

    Som piratpartist OCH konstnär så ser jag BARA positivt på detta.

    Anledningen till att GGF köper TPB är ju för att de nu har chansen att skapa en standard för - och kapa åt sig merparten av - för internetdistributionen av media.

    Om man anser att man inte ska göra affärer med Storbolagen pga någon fånig princip så kanske man ska fundera på vilken värld man lever i. Även vi pirater måste kompromissa - och det måste även vi konstnärer.

    Den här affären gagnar alla!

    SvaraRadera
  12. TPB levde anmärkningsvärt länge och har gjort stor nytta i att ställa saker på sin spets, fått många att tänka en vända till. Det är många som fått tänka till om de verkligen vill offra allas rätt till privat kommunikation för sin egen vinnings skull, tyvärr är det ännu fler som ännu inte vågat utmana sina kognitiv och inse vad som står på spel. TPB var en happening. En happening stänger man inte ned med lagar och polismakt, sådana tar slut när deltagarna ledsnar, går hem, drar vidare osv.. Time to move on.

    Det anmärkningsvärda är att industrin inte insåg hur lätt det var. Tror nog att de lagt ut långt mycket mer deg på jurister, lobbyister och diverse kostymers resande hit o dit än vad priset för TPB var. Fildelning som sådan kommer givetvis inte att upphöra, lika lite som att folks behov av privat kommunikation kommer att upphöra, testa att besöka en skolgård.. Eller varför inte en arbetsplats, vilken som.

    Kommer nästa happening att bli ett ett svenskt varumärke? Knappast, det rätt stora försprång sverige en gång hade, som lade grunden till att TPB kunde uppstå just här, det har våra slarvat bort i sin iver att gå diverse kostymer till mötes. Ur många aspekter är vi idag på efterkälken. Så nästa grej kommer att uppstå någon annan stans, antagligen inte i västvärlden, det är jag helt övertygad om.

    -- Många Nick

    SvaraRadera
  13. Det här med Försäljningen av Pirate Bay undrar jag verkligen vad det handlar om. Är detta steg 1 emot ett pengafritt samhälle för oss vanliga medborgare, i så fall är vår frihet nog illa ute. Någon kommer ju kontrollera detta enorma gratis utbud.

    Jag fattar faktiskt inte vad som är på gång, grymt förvirrad av det här. Läs nyhetsklipp. Först tänkte jag att Pirate Bay sålt för att undvika att dömas i hovrätten. Att de släpper Pirate bay om man reformerar sidan till en betalsida. Så slipper man protesterna. Men nu snackar man även om att fildelaren ska få betalt, vadå betalt hur då? Det är något skumt på gång. Eller?

    Pirate Bay-köparen: Ny fildelning ger alla betalt
    http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3FO%3DRSS%2
    6ArticleId%3D2009%255C06%255C30%255C343315

    Listat bolag köper Pirate Bay för 60 Mkr
    http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3FArticleID
    %3D2009\06\30\343286%26sectionid%3DDinapengar%26o%3Dexpressen

    Köparen i bitter konflikt med Staël von Holstein
    http://www.metro.se/2009/06/30/48498/koparen-i-bitter-konflikt-m
    ed-stael-v/

    Börsbolag köper Pirate Bay
    http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/internet/article600928
    .ece


    Vad är på gång egentligen. Undrar vad detta handlar om. Fattar ingenting.
    Man blir väl lurad igen som vanligt, men jag skulle vilja veta hur jag blir lurad den här gången som konsument.

    Här är en obekräftad kommentar om Pirate bay försäljningen som jag hitta på internet av anonym skribent.

    !Nu har TPB gjort sitt ! Grabbarna kan dra sej tillbaka med feta bankkonto och garva läppen av sej . Det de flesta inte visste om var att det hela var ett spel för galleriet iscensatt av USA för att världens regeringar skulle kunna kläcka ut nya lagar för att kunna kontrollera internet och ingenting annat. Folk är och har alltid varit väldigt lättlurat."

    Ja inte farao vet jag om detta stämmer, men man kan ju undra. Var Pirate bay en rökridå. Låter för enkelt för mig, men kanske har Pirate bay blivit kapat på senare tid. Ja allt är väldigt snurrigt just nu. Kan någon annan ge klarhet.

    FÖRVIRRAD

    SvaraRadera
  14. Konsumentverket brukar säga ungefär så här: Om ett erbjudande låter för bra för att vara sant - så är det nog inte sant...

    SvaraRadera
  15. Marknadsvärdet på annonserna på TBP om den inte hade en illegal stämpel; skyhöga.
    Annonser på TPB, stor inkomst.

    -Stimliknande distributionsmodell till de mest nedladdade samt de som laddade upp av inkomsten.

    följden, gratis nedladdning (bekostad av reklamen/annonser och andra möjliga inkomster)
    för gemeneman

    lägreandel "piratkopiering" då företag skulle välja att ladda upp själva.

    DET är den enkla modellen de talar om.

    sluta krångla till det.

    SvaraRadera
  16. det är intressant vad som händer angående Pirate Bay.
    Hans Pandeya på Global Gaming Factory som nu ska ta över Pirate Bay, blir starkt smutskastad av pressen.

    Ett uttalande är:
    – Ingen från familjen Wallenberg vill ta i honom med tång.

    jasså vill inte Wallenberg ha med honom att göra, vad innebär det? Att Super monopolet Wallenberg känner sig hotade av denna man?

    Pirate Bay-köparen är en bluff!
    http://www.realtid.se/ArticlePages/200906/30/20090630101501_Real
    tid980/20090630101501_Realtid980.dbp.asp

    ALLO

    SvaraRadera
  17. Jag har en stark känsla av att en idé kan vara att sälja nedladdningsstatistik till musikbranschen – så att de kan veta om det är någon mening att låta en artist stanna till i Bollnäs på sin turné.

    Och jag är inte säker på att jag gillar idén. Registrering är registrering är registrering.

    Eller också är det så enkelt att upphovsrättslobbyn helt enkelt låter en bulvan köpa upp TPB för att bli av med dem...

    SvaraRadera
  18. Tror Niclas har helt rätt. Det stora problemet är dock att få med bolagen på det hela. Dom har ju hitills satt hälarna i backen när dom inte får exemplarförsäljning. Och därmed är det stor chans att ggf inte klarar sig och ifpi kommer att gråta krokodiltårar för att inga legala tjänster överlever.

    Nä, det enda som kan bryta denna onda cirkel är lagstiftning. Monopolen måste förminskas så att marknaden kan återhämta sig.

    SvaraRadera
  19. Napster köpte man ju också ut.

    Det är ju i och för sig inte omöjligt att man tänker sig att driva trackern komersiellt, särskilt om man tänker sig nån form av autenticering.

    Den som är seeder kan få betalt för det. En sån affärsmodell har faktiskt redan prövats men det slog inte.

    SvaraRadera
  20. Follow the money, Pirate bay köptes bort. Allt bråk med Pirate bay visa sig inte funka, då lätta eliten på plånboken och vips så var problemet med Pirate bay ute ur världen.

    Medierna smutskastar affären och fansen lämnar Pirate bay för att de svikit. Pirate Bay är slut, ännu en seger för upphovsrätts lobbyn som dessutom fängslar Peter Sunde och grabbarna och tar deras pengar. Eller blir de frisläppta och lever resten av sina liv på Bali i överflöd tills hela skiten går under.

    Ja försäljningen av Pirate bay luktar mer och mer illa.

    TOLLE

    SvaraRadera
  21. Jag börjar tror att denna affär är gjord för att misslyckas totalt, sedan köper ett stort media monopol upp Pirate bay och dödar det för gått. Kan inte se annat. Pirate bay fansen sticker och några nya kunder verkar de få svårt att få eftersom de smutskastas hårt av eliten. Möjligen är dagens uppköpare en bullvan till eliten som är med i detta skådespel för att misslyckas och sedan sälja till media monopolen som lägger ner allt.

    JL

    SvaraRadera
  22. Jag lägger mina pengar på att den affärsidé som killen har är en väl beprövad sådan som misslyckats många gånger tidigare.

    Filmbolag ger tillstånd till vissa filmer, sajten är en torrenttracker men säljer filmerna för en summa pengar, när man köper den tankar man hem rullen med hjälp utav ett torrentprogram. De som sedan seedar får betalt för detta. Alltså pengar till filmbolag för licensavgifter (förmodligen), pengar till seedare, pengar till sajten (mellanhand) och sedan jämnar förmodligen annonser ut lite.

    SvaraRadera
  23. Med 180.000 intressenter som är beredda att betala runt 50-lappen för IPREDator varje månad så är 60 miljoner en bra försäljningssiffra.
    Även om bara 25% av intressenterna i Beta-versionen går vidare och betalar handlar det om 27 miljoner om året i omsättning och då har de hela TPB-nätverket, deras servrar och varumärket att tillgå för reklam och att få ut budskapet om affärsmodellen.
    Men det som krävs är att det finns kapital att tillgå från början, vilket TPB inte har.

    Och då är även affärsmodellen för fildelningen väldigt intressant då den kan generera pengar till användaren och för artisterna som kanske slipper musikindustrin genom att distribuera direkt via TPB.

    Detta har potential att bli en miljardindustri.

    SvaraRadera
  24. "Beta-versionen går vidare och betalar handlar det om 27 miljoner om året i omsättning och då har de hela TPB-nätverket, deras servrar och varumärket att tillgå för reklam och att få ut budskapet om affärsmodellen.
    Men det som krävs är att det finns kapital att tillgå från början, vilket TPB inte har."

    Fast TPB skulle inte behöva några pengar för att utveckla detta heller. Det finns en rad företag som skulle döda för att göra ett joint venture tillsammans med Pirate Bay på detta. TPB skulle inte behöva satsa en krona då de skulle tillhandahålla den tunga biten, dvs marknadsföringen. Eller varför inte initialt ta in en befintlig lösning som en white label på intäktsdelningsbasis och marknadsföra som TPB's egen.

    SvaraRadera
  25. Problemet jag ser med denna modell är att det blir en form av pyramidspel. Ett pyramidspel där första inledande seeders (de som först köper filmen/musiken/whatever). Ju fler peers som ansluter sig och seederantalet sakta men säkert ökar så kommer intäkterna för dessa seeders att minska.

    Det hela kommer då att fortsätta på denna väg tills det är så pass mättat med seeders att det inte blir "lönsamt" att seeda en viss produkt och man hoppar på något annat.

    Var det föresten inte något svenskt bolag som körde igång med en liknande tjänst fast för filmer? Det utspelade sig ju nästan identiskt. Inledande seeders tjänar pengar, resten ingenting eller väldigt lite. Den tjänsten gick mig veterligen inte så bra.

    Hur som helst så ska det då bli intressant att se vad TPB killarna hittar på för nya projekt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.