2009-09-24

Det är nog bra, men...

I Aftonbladets och Svenska Dagbladets Korseld har (s)-ledaren, Mona Sahlin, lämnat besked om FRA. Kind of. Så här säger hon...

"Vi , vänsterpartiet och miljöpartiet har ju lämnat ett gemensamt besked om FRA, att vi fortfarande är missnöjda med regeringens förslag. Vi tycker att man ska göra om från början - göra rätt. Vi kommer att riva upp den nuvarande lagen och ersätta den med en annan."

Och det är ju bra. Gör man om från början – under öppna, ordnade demokratiska former – då blir det säkert bättre.

Två saker dock.

För det första säger Sahlin inte nej till FRA som sådant. Kablarna kan ändå komma att kopplas in förr eller senare. Fast med andra regler.

För det andra vore det intressant att få veta vad Sahlin och (s) egentligen vill. Att ersätta en lag med en annan kan ju faktiskt betyda precis vad som helst. Vilken bild har sossarna av hur det borde se ut? På den frågan svävar de fortfarande betänkligt på målet.

Ja, ja... Nu börjar vi med att riva upp FRA-lagen från förra sommaren. För den är faktiskt sämre än i princip alla andra alternativ.

Länk»

15 kommentarer:

  1. Kort fråga: Hur många länder finns det utanför det gamla Sovjet som just nu har ett kommunistparti med i regeringen? På rak arm kan jag bara komma på Kina, Cuba och Nordkorea - och om det är så att det verkligen bara är de tre så är det ju något som borde lyftas fram gång på gång - det är ju inte snyggt sällskap vi riskerar att hamna som nummer fyra i om det är så.

    SvaraRadera
  2. I huvudet på Mona: "Ja, ja... Nu börjar vi med att säga att vi vill riva upp FRA-lagen, och skyller på borgarna så vi vinner valet".

    "Sen efter valvinsten säger vi att de bara gällde FRA 2.0... Och behåller FRA 1.O, Leni Björklunds och det sovje.. socialdemokratiska originalförslaget".

    SvaraRadera
  3. Kan nån tala om ifall Sverige är Sovjet nu också med FRA under moderatstyre eller blir Sverige Sovjet först när sossarna övertar Fra lagen från moderaterna efter nästa val?

    Känns lite osäkert.......

    SvaraRadera
  4. Korseld
    http://www.svd.se/multimedia/dynamic/00455/korseld_balk_619_455759b.jpg
    crossfire
    http://www.crossfire.nu

    någon fler än jag som ser några likheter i loggon. samma loggo som aftonbladet använder också.

    SvaraRadera
  5. Tja, Bodström erkänner ju att han gillar avlyssning så svaret är givet...

    SvaraRadera
  6. Svar: Sverige är sosselistiskt både nu och efter valet. Väggarna är helt inpyrda av (s)tanken, den blir man inte av med på en dag.

    SvaraRadera
  7. Problemet är fortfarande DEN POLITISKA KLASSEN som sådan och det system som skapar och vidmakthåller den.

    Allting som hamnar i parlamentet idag riskerar bli en del av den politiska klassen, oavsett ambitionen från början. Ett undantag är Ron Paul i USA. Varför skulle Piratpartiet bli ett undantag? Det riskerar bara att bli ett tillskott till den politiska klassen och stärka vänsterblocket i Riksdagen.

    Vad som behövs är ett parti som på IDEOLOGISKA grunder vill förändra detta system. När var opinonsläget i Sverige mer gynnsamt för ett RIKTIGT LIBERALT PARTI än idag?

    SvaraRadera
  8. @Anonym 17:38:
    Det finns en mängd till länder som har kommunistiska partier vid makten. V är dock inget kommunistiskt parti så tar man med vanliga vänsterpartier också så blir listan förstås mycket längre.

    SvaraRadera
  9. Om man nu vill "riva upp och börja om från början" så innebär det ju att de var S som gjorde fel från början. Vad är det då som ska åtgärdas som inte redan åtgärdats?

    SvaraRadera
  10. 1. Vad vill S + V + Mp ersätta FRA-lagen med? Samma lag med lite Sahlin-pannkaka och kajal?

    2. Flera forskare säger nu att man inte kan garantera integriteten om man vill ha ett fungerande FRA. Men Mona Sahlin påstår ändå att socialdemokraterna, kommunisterna och miljöpartisterna ska kunna göra det. Hur då?

    3. S + V + Mp vill "riva upp och göra rätt från början" - det innebär ju att det var dessa partier som gjorde fel en gång i tiden. Vad var det de gjorde fel i FRA-lagen som inte redan har åtgärdats?

    4. Menar Mona Sahlin att socialdemokraterna gjorde ett så dåligt grundarbete med FRA-lagen så att trots att man gjort över 40 förbättringarna så kränks medborgarnas personliga integritet så pass mycket att det är "under all kritik"?

    5. Om nu S + V + Mp gjorde grundarbetet så dåligt förra gången - att det krävs att man nu "river upp och gör rätt från början" - är de då verkligen de bäst lämpade att göra detta grundarbete igen?

    SvaraRadera
  11. Jag har aldrig fattat de två sista delarna av "Riv Upp, gör om, gör rätt"

    Vadå gör om och gör rätt? Jag säger riv upp, och låt bli att göra om, för det finns inget sätt att massavlyssna hela svenska folket "rätt".

    SvaraRadera
  12. Hax: "För det första säger Sahlin inte nej till FRA som sådant. Kablarna kan ändå komma att kopplas in förr eller senare. Fast med andra regler."

    T.o.m Sahlin begriper att FRA inte är skapat för att förfölja alla och envar.
    Varför vill du lägga ned FRA?

    /Johan

    SvaraRadera
  13. Ja, vad är egentligen att "göra rätt"?

    Till att börja med finns det inget motstånd i riksdagen mot att signalspaning sker i kabel eller överhuvdtaget mot civila kommunikationsnät.

    Då återstår frågan hur filtreringen ska gå till. Om den kan ske hos operatörerna skulle mycket vara vunnet. Detta är dock inte realistiskt av säkerhetsskäl. Möjligen skulle sossarna kunna tänka sig att viss polisiär signalspaning (för sådan blir det även med en rödgrön regering) hanteras på detta sätt. Men i allt väsentligt torde det bli massövervakning precis som nu.

    De enda viktiga punkterna som då återstår är trafikdatalagringen och utlandssamarbetet. Här kan man hoppas att v+mp får inflytande. Men hos S finns inget att hämta. Det är ju Bodström som drivit frågan om datalagringsdirektivet, medan man krtiserat FRA:s breda inhämtning av innehåll. Inte heller någon lagreglering av utlandsutbytet är att vänta från sossehåll.

    Oroväckande är också att sossarnas kritik har varit av annat slag. Man tycker att alliansen har begränsat FRA:s "kundkrets" alltför mycket. På den punkten finns det bara försämringar att vänta.

    Det ligger förstås alltid ett värde i en öppen och demokratisk process. Därför finns det skäl som talar för att man borde backa bandet. Men sett till slutresultatet är frågan om de rödgröna lyckas åstadkomma något annat än ytterligare en urvattnad variant av FRA 2.0.

    SvaraRadera
  14. Det är varken sossarna eller moderaterna som beställt FRA och oavsett vilka som vinner nästa val så kommer dom att leverera.

    Identifiera storebror.

    SvaraRadera
  15. Peter,
    Det är även miljöpartiet och vänsterpartiet som tycker att alliansen har begränsat FRA:s "kundkrets" alltför mycket. De har ju skrivit motionen tillsammans.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.