2009-09-25

Så sänker vi FRA!

Hörupp! Läs! Handla! Sprid!

Med ett år kvar till riksdagsvalet och partiernas interna nomineringsarbete i full gång, så börjar det bli en smula nervöst inom borgerligheten.

Därför är det inte speciellt troligt att det går att få ihop minst fyra riksdagsledamöter som röstar för att FRA-lagen skall rivas upp. De skulle helt enkelt stoppas från att kandidera igen av sina respektive partiledningar.

Däremot är det fullt realistiskt att få minst åtta borgerliga ledamöter att avstå i voteringen.

På så sätt slipper de aktivt rösta med (s). Och ett visst utrymme för samvetskval finns fortfarande i de borgerliga partierna. Resultatet av att minst åtta borgerliga ledamöter trycker på avstår-knappen blir det samma som fyra borgerliga röster för motionerna – det vill säga att FRA-lagen rivs upp.

Jag upprepar: Det är fullt realistiskt att få ihop minst åtta borgerliga riksdagsledamöter som avstår. Inte kvittar ut sig, utan aktivt trycker på avstår-knappen. Jag vågar påstå att det redan finns ledamöter som går att sätta upp på den listan. Men det krävs fler. Gärna fler än åtta.

För att detta skall ske, så måste det bli lite glöd i FRA-frågan igen. Då måste vi börja bloggbäva, då måste media göra ett ryck på så väl ledar- som nyhetsplats – och då måste folk höra av sig till sina riksdagsledamöter.

Skriv till "dina" borgerliga riksdagsledamöter. Skriv brev, skicka vykort eller sänd personliga mail (mailbombning med identiska massmail kommer dock inte att fungera lika bra som individuella meddelanden). Eller ring dem. Här är hela listan.

Berätta för dem varför du vill att de skall riva upp FRA-lagen. Och gör klart att om de inte tänker rösta för motionerna om att riva upp – så hoppas du och ber dem att i vart fall aktivt avstå i voteringen den 14 oktober.

Efter en del möten nu under mitt korta Stockholmsbesök är jag säker på att detta är ett möjligt och fullt realistiskt sätt att riva upp FRA-lagen. Men det förutsätter att vi handlar på bred front. Nu!

22 kommentarer:

 1. Det räcker väl med att ledamöterna råkar låsa in sig på toaletten eller svimmar på sitt tjänsterum för att slippa.

  Finns det någon medicinskt kunnig som kan tipsa om något trovärdigt tillstånd där man tillfälligt
  får andnöd, kallsvettas, blir vit som ett lakan osv. i ca 30 minuter (eller något ämne som framkallar detta tillstånd utan att vara farligt)?

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. HAX; Du får gärna återpublicera mitt trafikdata-inlägg i sin helhet på din blogg, det kan nog få genomslag! Högerklicka på inlägget, View Source, gå till HTML-läge när du skriver inlägg, paste:a in. Viola! :)

  Mitt inlägg om trafikdata, rikt på bilder!

  SvaraRadera
 4. Ser nu att Staffan Danielsson efter en tids tystnad skrivit kort om FRA på sin blogg:

  "Idag har det varit försvarsutskott, där integritetsförstärkningarna vad gäller signalspaningen behandlades. (Ja, kära uthålliga kritiker, jag vet att staten alltfort bereder sig tillträde till kablar över landsgränsen för att kunna förebygga och möta allvarliga utländska hot mot landets och medborgarnas säkerhet). Jag återkommer och diskuterar den oro som har förts fram beträffande den signalspaning [som bedrivs] för att hänga med den tekniska utvecklingen."

  Det sista syftar alltså på FRA:s inhätmning av trafikdata inom den s.k. utvecklingsverksamheten. Frågan är om de har ändrat något kommatecken där eller?

  SvaraRadera
 5. Att vara sjuk hjälper inte, då kvittas man själv samt en från oppositionen ut - det tar ut varandra. Det var därför Karl Sigfrids utkvittning den 18 juni 2008 inte hjälpte ett dyft- det ledde bara till att en nejröstare blev utkvittad: nettoresultat 0. Att vara sjuk, kvitta ut sig gör ingen nytta.

  Att avstå som HAX föreslår blir en halv nejröst, det gjorde ju Birgitta Ohlsson. Än bättre med en hel nejröst som Camilla Lindberg.

  SvaraRadera
 6. Politik är sannerligen Det Möjligas Konst. :-)


  /LD

  SvaraRadera
 7. När IPRED-lagen röstades igenom 25 februari i år avstod Siv Holma(V) att rösta. Där finns ett exempel.

  SvaraRadera
 8. Har skrivit mail till ett 10-tal troliga borgerliga FRA-kritiker, men allt jag hittills har fått tillbaks är tystnad...
  Tyvärr kan jag inte säga att jag är lika hoppfull som HAX.

  /A

  SvaraRadera
 9. Minata,
  När FRA-lagen röstades igenom avstod Birgitta Ohlsson, kanske ett mer närliggande exempel.

  SvaraRadera
 10. A,
  Kanske fastnar alla mail till riksdagen innshållande ordet "FRA" i "spamfiltret" ?

  /Kurt ,på skämthumör. (har alltid haft svart humor).

  SvaraRadera
 11. Ledamoten kan bli "sjuk" 10 minuter
  före själva voteringen och sen skylla på detta (eller fastna inne i en hiss utan att ha med sig sin mobiltelefon eller hamna på en toalett som går i baklås).

  SvaraRadera
 12. Vad jag förstår så hjälper det inte att "kvitta ut sig" Såvida man inte föranmäler sin avsikt att rösta nej och därför kvittar ut en ja-sägare.
  Man måste aktivt trycka på knappen "avstår" för att det skall räknas.

  SvaraRadera
 13. @Jerker Montelius
  Du har fel!
  Karl Sigfrid(M) spred ett pressmeddelande att det skulle bli ett nej den 18:e juni 2008. Men det gick tydligt snett och Karl Sigfrid(M) kvittade med en i oppositionen. Enligt ditt resonemang skulle Karl Sigfrid(M) kvitta med en Alliansbroder/syster.
  Karl Sigfrid har smitit från sin plikt tre gånger. Vad gör Karl Sigfrid(M) den 14 oktober? Smiter en fjärde gång.

  Rösta Röd-Grönt i valet så blir vi av med FRA-lagen à la Àlliansen.

  SvaraRadera
 14. Men FRA är ju bra! Varför ta bort det? Vi svenskar blir ju mer övervakade av utländska underrättelsettjänster än FRA! Gå på dem istället!

  SvaraRadera
 15. Liberal,
  Vi bor i Sverige och har inflytande över vad som händer här med våra skattepengar och myndigheter.

  Samma debatt pågår i andra länder och kritikerna där gör sitt jobb med varierande framgång.

  Vill du bidra eller sitta på sidobänken?

  SvaraRadera
 16. Man måste *trycka* på knappen i mitten. Den det står avstår på.

  Tröskeln för att göra detta är, just nu, *mycket* lägre än för att rösta med oppositionen.

  Vi måste använda detta till vår fördel.

  SvaraRadera
 17. Minata:
  Oppositionen är mycket tydliga, FRA kommer vara kvar, bara justerad. Detta har Mona lovat och enligt henne så är oppositionen överens.

  Gissningsvis handlar det om att riva upp lagen (visa att de gör något) slänga ihop ett nytt hafsverk, ändra namnet och tillsätta någon ny eller justera existerande myndighet/er med ytterligare offentligt anställda för att också visa på hur duktiga de är på att minska arbetslösheten.

  Det skulle förvåna mig något oerhört om sossarnas och kommunisternas variant är bättre, snarare gissar jag på att den blir sämre för all parter. Det kommer bli sämre underrättelse tjänst, mer byråkrati, och någon ny myndighet. Även om den inledningsvis kommer låta och se bättre ut så kommer de hålla på och mickla med det där i några år tills det ser mycket värre ut än borgerlighetens förslag. Det är så politikens värld fungerar.

  Det finns bara två sätt att helt bli av med detta vansinne. Endera röstar man pirat och hoppas att de hamnar i en sådan ställning att de kan stoppa upp det hela, eller också gör man uppror på det ena eller andra sättet. Hax m.fl. förslag om bloggbävningar etc. är ett mindre sätt att visa på handlingskraft, troligtvis inte tillräckligt, men en bit av pusslet. Mer kommer troligen att krävas. Om du däremot tror att rösta på oppositionen ändrar något är du helt ute och cyklar.

  SvaraRadera
 18. @Anonym 10.53
  "Har skrivit mail till ett 10-tal troliga borgerliga FRA-kritiker, men allt jag hittills har fått tillbaks är tystnad..."

  Anledningen till detta är förmodligen att batong-farbröderna/tanterna, inga namn nämnda, har utfärdat bannbulla.

  "En bannbulla är ett dokument där påven Reinfeldt kungör att någon blivit bannlyst. Med detta menas en kallad exkommunikation eller uteslutning av en individ eller en grupp människor från borgerlighetens gemenskap på grund av felaktig tro eller av moraliska skäl."

  Möjligen läses också mail-kommunikationen av andra än de avsedda mottagarna.

  Halleluja! Gud hjälper dem som hjälper sig själva. :-)

  (OBS IRONI)

  SvaraRadera
 19. @Dennis Nilsson

  Du har väldigt rätt. Enligt en av de få modiga FRA-kritikerna inom moderaterna är frågan död internt, och kritik anses meningslös eftersom det ändå ät "politiskt omöjligt" att driva ett förslag om att riva upp FRA-lagen.

  De interna kritikerna inom M har lagt sig platt.

  SvaraRadera
 20. @Anonym 16:26

  Motståndaren (Karl Sigfrid(M) i moderaterna mot FRA-lagen är en fegis. Han är stor i orden på bloggen men i riksdagen smiter han och åker hem för att grina!

  Jan Guillou hade rätt. Karl Sigfrid(M) blandar in intigritet i sin upphovsrättskritik men som Jan Guillou påpekade, han fegade ut när FRA-frågan röstades första gången. Källa debatten Guillou-Sigfid Expressen januari 2008.

  SvaraRadera
 21. @HAX

  Ja, men vad händet om en ledamot inte dyker upp i kammaren? Kvittningsmännen kan väl inte ha överblick över närvaron i realtid och snabbkräva att någon på S-sidan som redan sitter i stolen ska försvinna pga av att man tror sig sakna en person i det egna lägret?

  Hur många minuter är en votering öppen? Väntar talmannen till alla sitter i stolarna eller kör man en kvart efter utropet oavsett vad som händer?

  //En annan anonym

  SvaraRadera
 22. Det går förstås lika bra att maila ledamöterna om att FRA kan vara en bra grej och att det inte skulle skada om politikerna gav sig in i debatten och pedagogiskt förklarade det samt deklarerade att man inte tänker knata på i samma s-märkta nedrustningsspår ;)

  Johan

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.