2009-10-06

2010 - ett FRA-val?

Moderat partisekreterare

Jag undrar... Om regeringen skulle lyckas baxa igenom FRA 2.1 genom riksdagen nästa vecka – hur tänker borgarna då hantera frågan sedan? För den kommer ju inte att försvinna.

Riksdagsvalet 2010 kan mycket väl bli en nätrullare. Oppositionen kommer, med varierande grad av entusiasm, att lova att riva upp FRA-lagen. Samtidigt finns det en misstänksamhet mot (s) i frågan. Lägg sedan till frågor som IPRED och teledatalagringen – och det blir uppenbart för alla att det bästa sättet att rösta för integritet och rättssäkerhet är att välja Piratpartiet.

På sätt och vis krattar regeringen alltså manegen för (pp). Man borde kanske bara tacka och ta emot. Men det hela förbryllar mig.

Andra sidan av detta mynt är att om tillräckligt många borgerliga riksdagsledamöter trotsar regeringen i FRA-frågan – då gör de i själva verket sina partier en tjänst. Integritets-, rättssäkerhets-, internet- och fildelningsfrågorna kommer säkert att bli stora valfrågor ändå. Men FRA är trots allt juvelen i kronan, den stora symbolfrågan. Är det verkligen så smart att koppla in den automatiserade massavlyssningen av svenska folket drygt nio månader före ett riksdagsval? Är det så begåvat att just nu, i konkret handling bevisa att man saknar all fingertoppskänsla i dessa frågor?

Eller vänd på steken. Vilken gigantisk borgerlig borgfred skulle regeringen inte kunna proklamera genom att riva upp, göra om och göra rätt?

Men det är klart, det är inte lätt för Schlingmannisterna att erkänna att de gjorde en tavla – och att de gick in i väggen när de började driva en uppenbart icke-borgerlig politik i integritets- och övervakningsfrågorna. Speciellt när de vägrar tillmäta ideologi och principer något som helst politiskt värde.

I alla andra sammanhang är regeringen och dess spindoctors inte sena att kompromissa, fila ner vassa kanter och frontförkorta. Här gör de det rakt motsatta.

Detta kommer att bli mycket intressant.

16 kommentarer:

  1. Priorteringen mellan FRA-lag å ena sidan och partisympatier å andra är tamejtusan helt obegriplig. Att partiledningarna plötsligt skulle vakna och känna kaffedoften tror jag dock tyvärr är uteslutet.

    2010 kommer också vara året när The Pirate Bay-rättegången fortsätter och håller integritet/lobbying/Internetgrytan kokande.

    Och Motalliansen måste ju inta någon ståndpunkt inför valet, mer än att sitta på gärsgården.

    SvaraRadera
  2. Mina kontakter med nyckelpersoner i riksdagen visar att FRA-omröstningen kan gå lite hur som helst. Vissa av de tyngsta kritikerna ligger medvetet lågt.

    Det man säger till mig och andra är att det tillkommit argument mot lagen sedan överenskommelsen ifjol. Alla tillägg har inte heller blivit så bra, utan tvärtom vattnats ur under resans gång.

    Det gäller bara att hålla trycket uppe, så kan detta bli årets politiska skräll.

    SvaraRadera
  3. Om någon såg Jan Björglund i SVT morgon i går så var det väldigt tydligt att alliansen tänker sig kunna trumma hårt på "regeringsduglighet".

    Det blir ingen bra regering med de röd-gröna i majoritet har man tänkt sig att trumma ut.

    Nåväl, då är det inte så lyckat att ha back-benchers som röstar ner den egna regeringens förslag heller. Och Reinfeldt kan inte lägga sig heller, hur skulle det se ut? Reinfeldt måste helt enkelt ta striden och vinna den. Den gapskrattade Bodström i tv-sofforna är Reinfeldts mardröm.

    Med förra årets omgång i minnet, så är det inte konstigt om den borgare som tänker sig rösta nej helt enkelt håller käften om det tills dess det är dags att trycka på knappen.

    SvaraRadera
  4. Vi får hoppas att det går på samma sätt i verkligheten som det gick för personen på bilden "Moderat partisekreterare" som illustrerar blogginlägget. Först brände sig personen rejält i handflatan, men personen fortsatte ihärdigt sin kamp mot det goda och till slut blev det ännu hetare.

    SvaraRadera
  5. När jag ser sådana konstigheter från en regering så frågar jag mig alltid om det är något bakom som vi inte ser. Är det någon som håller tummen på ögat på reinfelt. t.ex.

    SvaraRadera
  6. De kanske inte räknar med att behöva hålla något val om 9 månader efter det att PP förbjudits som parti?

    SvaraRadera
  7. Karl SIgfrid ör nu för FRA

    SvaraRadera
  8. Det känns rätt tragiskt att ha ett mediaklimat där det nästan verkar vara viktigare att visa att man kan göra saker än vad man faktiskt gör. Vad är det för idiotjournalister som låter "regeringsduglighet" vara en fråga överhuvudtaget?

    SvaraRadera
  9. I alla andra sammanhang är regeringen och dess spindoctors inte sena att kompromissa, fila ner vassa kanter och frontförkorta. Här gör de det rakt motsatta.

    Det är just det som är så jävla dumt och irriterande. Det finns massor med frågor, LAS, skatter osv., där jag kunde önska att Hr. Reinfeldt och kompani lade lite krut och tog de tuffa politiska fajterna och debatten istället för att stryka medhårs, agera SAP Light och ducka för LO.

    Istället tar de rejäl strid och bränner massor med politiskt kapital i FRA-frågan! Det är så onödigt. Det var ett sosseförslag till att börja med och hela frågan kunde ha desarmerats med ett "vi tänker inte införa sossarna Bodströmsamhälle". Sen hade det varit slut. FRA hade aldrig blivit en stor fråga om inte regeringen hade gett sig så inihelvete på att driva igenom den tvärs emot opinionen.

    SvaraRadera
  10. Oavsett vilket block som vinner valet vore en omröstning som kopplar in kablarna till FRA 1. december GULD för piratpartiet.

    Det är självmål av alliansen att inte backa. Det är deras chans till fortsatt förtroende nästa val..

    SvaraRadera
  11. 2010 - ett FRAväl? snarare..

    SvaraRadera
  12. Det är svårt att veta vad de har för inre motivering.

    Ser de protesterna som högljudda men från en liten grupp som man kan strunta i?

    SvaraRadera
  13. Storebrors beställning är tillräckligt motiv både för den nuvarande och den förra regeringen att genomdriva lagen och ignorera protester.

    Fra lagen är ytterst inte en produkt av konstruktivt tänkande hos vare sig Bodström eller nån annan svensk politiker utan en beställning från strukturer som är större än vårt eget politiska system.

    Det ska mycket till innan vare sig regeringen eller oppositionen skulle bry sig om kritik som inte ens identifierar VARFÖR lagen är så viktig för politikerna.

    Börja med att fråga både regeringen och oppositionen vem storebror är och varför han styr svensk politik och lagstiftning.

    SvaraRadera
  14. Jag önskar att fler kunde börja använda ordet Intergritetsfientlig.

    Borgarna för en intergritesfientlig politik. De integritetsfientliga krafterna skall inte få dominera ett parti...etc.

    SvaraRadera
  15. Kul och se att Micke faktiskt kan skriva smarta inlägg också.....

    The FED kan ha ett finger med i spelet...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.