Regeringen återkommer nu med förslaget om att de så kallade Tsunami-banden skall hemligstämplas i 70 år. Några nya argument sedan samma förslag lades fram för två år sedan har man dock inte presenterat. Regeringen gör helt enkelt bara ett nytt försök.
Det sedan tidigare kända argumentet att regeringskansliets verksamhet kan skadas om banden blir offentliga är rent absurt. Menar man, på fullt allvar, att regeringskansliets verksamhet och dess e-posttrafik inte tål öppenhet och insyn?
Jag ser två tänkbara förklaringar. Antingen ägnar sig regeringskansliet verkligen åt så mycket dumheter och fulspel att det skulle bli skandal om det kom ut. Eller också har regeringen lovat att skydda den förra socialdemokratiska regeringen från verkliga pinsamheter i sak, i något slags byteshandel.
Några andra skäl till att Alliansregeringen skyddar regeringen Persson är svåra att se. Hemlighetsmakeri är illa i sig. Och det blir ännu värre, när man tänker på att det handlar om vår tids kanske värsta genomklappning för statsapparaten. Vilket är en byk som fortfarande behöver tvättas ordentligt och offentlig – tills alla frågetecken är uträtade.
Hur var det nu... Den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta. Eller?
SvD | SR Ekot
Klart det finns en anledning att hemligstämpla banden. Precis som med Estonia-information och ekonomisk översikt gällande partiledare, finns det riktigt bra anledningar.
SvaraRaderaVArför inte ta upp den märkliga gravsättningen av Estonia. Regeringarnas vägran att inte bärga båten utan i stället täcka över den med cement. Förbudet mot dykning?
SvaraRaderaDet finns andra teorier angående Tsunamin.
Ett amerikanskt experiment med HAARP-vapen, en teknik som sägs kunna framkalla jordbävningar och väderförändringar, gick fel. Tekniken finns i Alaska, men kan också ha funnits på den amerikanska basen Diego Garcia som ligger nära jordbävningsområdet.
Det här verkar tillkrånglat på ett desperat sätt? Från början var väl problemet att just de aktuella banden gått förlorade.
SvaraRaderaSvd: "I lagtextförslaget sägs att en säkerhetskopia bara är till för att kunna återskapa information som gått förlorad i myndigheternas ordinarie system. ... [på] tsunamibanden finns information som inte längre existerar någon annanstans."
Men då är det väl lämpligt att från säkerhetskopian återställa ("restore") den förlorade informationen och sedan fråga sig om den är offentlig handling? Och det är den väl?
"VArför inte ta upp den märkliga gravsättningen av Estonia. Regeringarnas vägran att inte bärga båten utan i stället täcka över den med cement. Förbudet mot dykning?"
SvaraRaderaså långt rätt, sen kommer HAARP och då undermineras allt :)
menmen, tänkte just skriva att estonia är ett liknande fall som regeringen ville täcka över, bokstavligen.
/WAl
S har väl hållhakar på borgerligheten som de avstår från att offentliggöra i utbyte mot detta.
SvaraRaderaDen som inte har något att dölja ..... ha ha ha
@/WAl
SvaraRaderaJag är böjd att hålla med @Think outside the box i viss mån. Att hemligstämpla och smussla med sådan här information antyder att det kan vara en STOR skandal man vill dölja. Experiment med väderförändringar som i värsta fall kan framkalla förödande klimatförändringar har gjorts och görs nog fortfarande flitigt.
// tyckare
Jag tror att det är så här,
SvaraRaderaRegeringen Reinfeldt har gått fruktansvärt illa åt Lars Danielsson för skeenden i samband med katastrofen. En studie av bandet kan ju ha lett till att han inte alls burit sig dumt åt. För att inte skada sitt rykte vill regeringen hemligstämpla i 70 år. När allt då släpps lever ingen som var med och det hela är fullkomligt ointressant.
Tycker det luktar riktigt mycket skunk!
SvaraRaderaVarför ska det hemligstämplas för?
Undrar vad alla anhöriga mm tycker?
Carl Frick,
SvaraRaderasnarare är det tvärtom. Om banden släpps fria får vi reda på varför Danielsson ljuger. Det är uppenbart att han ljuger eftersom han inte kommer ihåg någonting om den dagen förutom att han cyklade till jobbet. Men om han hade cyklat till jobbet så hade han munnits de speciella väderförhållanden som var den dagen. Och han hade kommit ihåg att det var jobbigt på jobbet. Men han minns bara att han var där. Förmodligen har han ljugit för att skydda sig själv och någon annan som inte heller skötte sig. Danielsson-affären är tyvärr en affär med totalt mörkläggning, man förstörde telefonloggarna, man förstörde e-post-loggarna, bara de här banden kom undan. I en rättsstat hade man grävt fram sanningen och straffat de skyldiga, med avsked eller annat straff. Det gör man inte i Sverige.
Om man vill vrida det ett varv till. Genom att överklaga så kan man "trovärdigt" skjuta på ett offentliggörande av banden närmare valet.
SvaraRaderaTill Kari Lantto:
SvaraRaderaI vilken annan verksamhet som helst vore det självklart att återskapa originaldokumentet från säkerhetskopian, men detta är politikens värld. De har något att dölja och därför kommer dokumentet inte att återskapas. Lagförslaget säger ju faktiskt rakt ut att de inte har för avsikt att göra det!
Det är en och samma härskarklass, lögnen om höger/vänster är bara för att dra uppmärksamheten ifrån slaveriet. Självklart är det en fråga om samarbete mellan "högern" och "vänstern".
SvaraRadera70 years is not an arbitrary number. It is linked to life expectancy, and thus to protect someone from embarrassment within his/her lifetime. This is usually intended for the victims.
SvaraRaderaOne can wonder, exactly what kind of embarrassment we are trying to spare the tsunami victims.
There is something more sinister at play. I would speculate in the way the government handled the affair. I am sure that a lot of S people would like nothing more than to 'never hear about it again, for as long as they live'.
Kari Lantto:
SvaraRaderaProblemet här är att den ursprungliga handlingen, tsunamimailen, har gallrats, dvs. någon - oklart vem - har beslutat att dessa mail inte har något relevant intresse enligt arkivlagen.
Frågan är då om säkerhetskopian av dessa mail är en allmän handling i sig själv. Utredningen Säkerhetskopiors rättsliga status (SOU 2009:5) anser att en säkerhetskopia inte bör vara en allmän handling, eftersom privata handlingar också sparas. Om säkerhetskopior anses vara offentliga handlingar betyder det att en massa privata meddelanden som skickas inom myndigheterna blir offentliga, vilket inte har varit avsikten.
Utredningen föreslog därför en ändring av grundlagen så att säkerhetskopior inte automatiskt betraktas som allmänna handlingar. Däremot kan en myndighet välja att arkivera säkerhetskopian och då blir den en allmän handling.
Faktum: Sossarna styr landet oavsett regering.
SvaraRaderaJag kan bara tänka mig en annan sak som har lika högt skyddsvärde som de där banden och det är upphovsrättsskyddade alster. Kanske det finns ett par originalinspelningar av Lasse D när han sjunger julsånger på kontoret och därför ska de begravas i 70 år...
SvaraRadera/A
Danielsson skyddar ju Göran Persson. GP måste ha gjort något som är så djävligt att det inte ska komma ut under inblandades livstid.
SvaraRaderaJag lyckas inte ens gissa vad det kan vara. Kanske har han sagt eller skrivit någonting föraktfullt om t.ex. svenska turister.
Är det nån som har en teori som inte är helt sinnesrubbad om varför Reinfeld skulle känna starkt för att skydda person i 70 år?
SvaraRaderaInte oväntat, Fredrik är en sosse
SvaraRaderaTvålen tilltvingar sig våra email och vi får inte se hans. Vem tror han att han är? Napoleon?
SvaraRaderaEn liten ytterligare detalj. Vad säger att det om 70 år finns program och hårdvara som faktiskt kan läsa banden när de blir offentliga? Vem kommer att minnas att de ens existerar? I mina ögon är sekretess-stämpeln bara ett aningen elegantare alternativ till kvarnen.
SvaraRaderaTsunamibanden går inte att läsa om 70 år enligt Nyt de vitttrar sönder inom 10 år.
SvaraRaderaGoogla:
Sanningen går förlorad - tsunamibanden förstörs.
http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article47127.ece
Citerar artikeln direkt här nedan:
Sanningen går förlorad
- tsunamibanden förstörs
Av: Monica Kleja, Ann Norrby
Publicerad 7 november 2007 00:00
Tsunamibanden klarar inte att hemlighållas i 70 år. Redan efter tio år börjar de tappa information, enligt tillverkaren. Därmed kan sanningen om flodvågskatastrofen gå förlorad för alltid.
Läs mer
Mer att läsa på Ny Teknik.se
* Tsunamibanden blir tillgängliga
Ny Teknik kan i dag avslöja att innehållet på tsunamibanden riskerar att förstöras med tiden av tekniska skäl.
Banden är gjorda av HP, Hewlett Packard, i formatet Super DLT, enligt Per-Arne Jönsson, servergruppchef på regeringskansliets förvaltningsenhet.
På HP garanterar man bara lagring av magnetbanden i max tio år.
- Det skulle aldrig fungera i 70 år. Jag rekommenderar bara lagring i tio år, men då måste banden också förvaras på rätt sätt, säger dansken Steen Andresen, nordisk lagringsspecialist på HP i Danmark.
Enligt honom är förutsättningen för lagring av innehållet under flera år att banden förvaras i rum med kontrollerad temperatur och luftfuktighet.
- Är det för torrt riskerar banden att krackelera. Banden måste också ligga i sina plastfodral så att de inte nås av smuts och dammpartiklar, säger han.
Enligt Steen Andresen kommer det inte heller att finnas bandstationer eller bandrobotar som kan spela upp informationen om 70 år.
- Redan om tio-femton år har vi fått tre-fyra nya bandformat, och vi har bara kvar reservdelar i tio år efter att en bandstation gått ur tiden, konstaterar han.
När de 119 så kallade tsunamibanden hittades i oktober i fjol låg de i kartonger i ett säkerhetsskåp i Rosenbad. De hade då legat där sedan i början av 2005. Efter detta har de förvarats inlåsta i skåp i ett larmat rum. Ett 20-tal band kopierades av den återinkallade Katastrofkommissionen. I dag existerar det alltså omkring 140 tsunamiband i Rosenbads säkerhetsskåp.
Màra Eiche, chef för enheten för arkiv och bibliotek på regeringskansliet, säger att back-up-banden bara är "korttidsförvarade".
- De är inte arkiverade, och vi vet ju inte om de kommer att bli det, säger hon.
Det finns inga miljö- eller hållbarhetskrav på förvaringen. Det som finns är säkerhetsbestämmelser med krav på exempelvis larm och lås.
På så sätt kommer banden också att sparas om de inte får status som "allmänna handlingar", enligt Màra Eiche. För allmänna handlingar gäller nämligen arkivlagens regler om hur dokument ska omhändertas och sparas för framtiden.
- Om de inte blir allmänna handlingar så håller de så länge de håller, säger hon.
Informationen på tsunamibanden skulle egentligen ha gallrats bort men bevarades på initiativ av förre förvaltningschefen i det politiska tumult som bröt ut efter tsunamikatastrofen.
Enligt regeringen ska banden inte anses vara allmänna handlingar och därmed inte arkiveras.
Om de - tvärtom - ska arkiveras kommer de att långtidslagras hos Riksarkivet som ser till att det görs på beständigt vis.
Som Johan Tjäder mycket riktigt påpekar: det är viktigt att hålla isär olika frågor här.
SvaraRaderaAtt säkerhetskopior i sig inte är allmänna handlingar är väl ändå väldigt naturligt? Hårddisken i min laptop är heller inte en allmän handling. Det är innehållet i säkerhetskopian respektive hårddisken som eventuellt kan vara allmänna handlingar. Och det är ju bra att det förhållandet utreds och förtydligas.
Det är så här den verkliga politiken förs.
SvaraRaderaHållhakar och insynsskyddad politisk byteshandel.
Demokraturen lever o frodas. Lite ytligt rösträttssmink är ett billigt pris att betala för politikeradeln. Dom gör ändå som dom vill.
/LD
Det politikerna vill pådyvla resten av svenska folket med massövervakning & massavlyssning står de själva inte ut med en enda sekund.
SvaraRaderaPolitikerföraktet frodas och de undrar varför. Skrattretande
Varför ska någon meil trafik bland politiker i tjänsten vara hemlig. Allt borde va offentlig handling. Har man något att dölja ska man fråga sig varför.
SvaraRaderaAnonym 5 oktober, 2009 19:55:
SvaraRaderaDet är nog så att tjänstemän på regeringskansliet skickar en hel del privata mail också - barnpassning, skvaller och kärleksbrev.
Katastrofkommittén går ganska ingående in på de problem som väcks när det gäller tjänstemännens integritet i fråga om säkerhetskopior av mail i Tsunamibandsutredningen (SOU 2007:44)
Det mest konstiga är att Sverige har alltid krävt öppenhet och transparens av tex EU , men ,här hemma , så fort någonting är det minsta känsligt för makteliten , så lägger man locket på och hemlighetsstämplar det hela . Simsalabim , inga fler diskussioner .DE vill inte visa OFFENTLIGA handlingar men våra Email och telefonsamtal , som är högst privata , vill de snoka i , är det inte fantastiskt ??Och så , alltid en massa lögner , hur kan man styra ett land genom att ljuga sina medborgare rakt i ansiktet , mest hela tiden ? Det låter ju helt sjukt.
SvaraRadera@johan Tjäder
SvaraRaderaDu är verkligen naiv som går på den där finten. Vem som helst fattar att politikernas rop på integritet helt plötsligt samtidigt som de själva tar den ifrån folket är rena tramset.
Man hittar på vad som helst för att dölja innehållet. De finns en mycket upprörande skandal som gömmer sig på de där banden, som folket helt enklet inte får veta för då kommer alla etablerade partier åka ur riksdagen på en gång i nästa val.
Anonym 06 oktober, 2009 03:24
SvaraRaderaMenar du att tjänstemän på regeringskansliet inte skriver privata mail på jobbet?