2009-11-03

EU: Superstaten ännu ett steg närmare



Tjeckiens författningsdomstol har godkänt Lissabonfördraget, i sin reviderade form. Nu står, i princip, bara en sak mellan oss och EU som en federal stat - den tjeckiske presidenten Vaclav Klaus namnteckning.

Gissningsvis skriver han under snart. Men man kan inte vara säker. Visserligen har Klaus 26 andra EU-länders ledare flåsande i nacken. Och visserligen har han alla partier i det tjeckiska parlamentet utom ett emot sig. Men, hans linje har stöd av 65 procent av det tjeckiska folket. Och Vaclav Klaus har man inte där man sätter honom. Vilket gör väldigt många väldigt nervösa. Ett förslag har redan diskuterats om att ändra den tjeckiska författningen för att "befria" presidenten från uppdraget att skriva under internationella avtal, om det skulle behövas.

Skulle Klaus skriva på, då kan allt gå väldigt fort. Det svenska EU-ordförandeskapet säger att fördraget då kan träda i kraft redan den 1 december. Då kan EU förvandlas till en federalstat inom en månad, med "president" och allt. Då överförs makten över juridiken, rättsväsendet och polisen till EU. Då får EU:s politiker rätt att utöka sina maktbefogenheter utan att någonsin behöva fråga folket om lov igen.

Ironiskt nog sammanfaller denna process med 20-årsminnet av Berlinmurens fall. Återigen har man börjat bygga system med centralstyrning, superbyråkrati, övervakning och kommandoekonomi i Europa.

SR Ekot - DN

9 kommentarer:

  1. this is how freedom dies

    SvaraRadera
  2. Kommunisn, Feminism och pessimism är att vänta.

    SvaraRadera
  3. Jag är långt ifrån positiv till alla delar i EUs "utveckling" men jag är nyfiken på ordet Superstat? Vad betyder det?

    Det är oftast använt av dem som tyckte att Högsta Sovjet var den förnämsta formen av demokrati, men hur definierar man en superstat?

    Menar man kort och gott "federal statsbildning" så tycker jag man ska säga det istället?

    SvaraRadera
  4. Folket skall ha sitt förtryck för att kunna längta till friheten

    SvaraRadera
  5. Det är klart han skriver under. Sen är diktaturen färdigbyggd. Då får vi President och Hög Representant - med oinskränkt makt. Precis som på 30-talet. Inte ens regeringen bestämmer utan några enstaka regeringsrepresentanter från varje land. Folkviljan har reducerats till ett försumbart minimum. Det är en diktatur helt enkelt. Och med de regeringar - eller snarare små diktatorer - som sitter ute i Europa så kan klappjakten på flyktingar börja och rasismen kommer att breda ut sig - var så säker. Mycket obehaglig situation. Stort utrymme för informell och godtycklig maktutövning bakom kulisserna dessutom.

    SvaraRadera
  6. Att EU-motståndet är avväpnat kan vi tacka Göteborg 2001 för - dels de tillresta extremisterna som kastade sten och verkade vara där för att posera inför kameror, man undrar nästan vem som betalade dem för att komma och förstöra som legitimation för fortsatt repression, dels medierna som tigit ihjäl EU-frågan (där undrar man också vem som satt munkavle på media och vem som beordrat dem att gå med på en sån deal), dels undrar man hur bushs direktstyrning av Europa egentligen gått till när det gäller hela patriotactpaketet.

    Den här minimala mängden makthavare - Presidenten, den Höga Representanten och de få makttunga regeringsrepresentanterna - kommer att ha en fruktansvärd oinskränkt makt att besluta över Europas 495 miljoner invånare.

    Detta är precis hur Hitler kom till makten på 30-talet - riksdagens makt - lagstiftningsmakt - lämnades över till regeringen som sen kunde utse Hitler till rikskansler, varpå han på rekordtid införde ett helt paket av repressiva lagar som installerade diktaturen - och kriget var inte långt borta. Precis som nu - intensifieringen av krigföringen i Afghanistan står för dörren och häromdagen läste jag en kommentar i ett kommentarsfält - någon som beskrev hur obehagligt det kändes med alla affischer i Stockholmsområdet med rekrytering till kriget i Afghanistan. Det är farliga krafter som EU ska leka stormakt i - grannen är Pakistan som är lierad med Kina. En krutdurk. Ryssland står givetvis snett leende emellan. Enorma krafter kan sättas igång och det kan verkligen bli en instabil politisk situation där risken för utvidgning av kriget i Afghanistan kan bli överhängande. Sverige kommer inte att ha någonting att säga till om ifall Natos generaler bestämmer sig för att använda "mindre kärnvapenattacker" heller, då de överväger att avskaffa nationella veton samt införa principen om ”No role in decision-taking on NATO operations for alliance members who are not taking part in the operations”.

    SvaraRadera
  7. För grejen är ju den - att i och med Lissabonfördraget så är vi med i NATO och därmed en kärnvapenmakt - så alliansfriheten är helt och hållet avskaffad, utan en endaste liten diskussion om saken fast det finns många med synpunkter. Dessutom ökar sårbarheten för terrorattacker i och med detta.

    Vilket även kan användas som skäl för ytterligare repressiv lagstiftning.

    SvaraRadera
  8. Är inte EU otäckt likt Kina? Med valbara småpåvar som lyder under ej valbar President & company? Egentligen vet jag inte riktigt hur Kina funkar.... Nån som vet?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.