2009-11-08

Kineserna fattar

Kineserna fattar det som vi i Europa missar.

17 kommentarer:

  1. Kineserna vill ta över marknaden i afrika. USA och Kina har länge slagits om Afrikas resurser. Alla krik i afrika handlar om råvaror och energi.

    Kineserna fatta, tjocka dumma gubbe, du borde ha stryk. Kineserna vill förslava Afrika och du säger att de fattar. Rasistjävel!

    SvaraRadera
  2. Rättelse:
    Alla krig i afrika handlar om råvaror och energipolitik.

    SvaraRadera
  3. Hur herr Anonym får detta till att HAX skulle vara rasist begriper jag inte. Däremot fattar jag att Anonym verkar fått en låda full av invektiv som måste användas upp.

    SvaraRadera
  4. Afrika behöver investeringar!

    Afrikas tragedi är att vi först behandlade kontinentens folk för jävligt under tiden vi hade kolonier, sedan ödelade delar av deras agrarekonomi med missriktat bistånd och CAP, står bredvid och ser på när det begås folkmord, sätter upp skyddstullar, begränsar deras möjlighet till frihandel och av förment miljöomsorg försöker hindra kontinentens utveckling.

    Den afrikanska drömmen är utveckling.

    Därför behövs det investeringar.

    Och om man kan investera i länder som behöver utvecklas - varför tacka nej till en win-win-situation?

    Afrikas värsta fiender är i dag den vänster som hoppar omkring och försöker stoppa frihandel, hindra globalisering och som är direkt utvecklingsfientliga.

    SvaraRadera
  5. Så anonym menar att det skulle gå bättre för Afrika om ingen investerade där?

    SvaraRadera
  6. För att återkoppla...

    Europa skulle kunna vara med och bygga det nya Afrika. Vilket både Europa och Afrika skulle vinna på.

    Men vi skiter i dem.

    Kineserna ser däremot möjligheten att göra investeringar som gynnar båda parter.

    Om 30 år kommer vi i Europa att förbanna oss själva för att vi inte var med på tåget. Då kommer många länder i Afrika att vara ekonomier i snabb utveckling. Men med kinesiska som affärsspråk.

    SvaraRadera
  7. Hur mycket ger Europa i förmånliga lån/bistånd då? Är du säker på att det är mindre?

    Sen är frågan vart lånen går. Har inte Kina hjälpt Sudans president Omar al-Beshir?

    Hur som helst är det väl bra att Kina försöker, Europa har ju redan försökt och misslyckats kapitalt.

    SvaraRadera
  8. Den första anonyma kritikerna verkar vara rejält oinsatt i hur världen fungerar och ser ut. Känns som ytterligare en sån där idiot som bygger hela sin världsbild på vad som står i "proletären". Att han dessutom vill spöa upp folk vars åsikter han inte accepterar är oroväckande.

    SvaraRadera
  9. Kineserna är smarta. Väldigt smarta. Nihao! Svårt att inte känna beundran för hur de kunnat utveckla sitt land så snabbt och så effektivt. Tråkigt att det skall gå till med diktatur, men förhoppningsvis så kommer deras samhälle att reformeras allt eftersom de tar till sig mer av den västerländska livstilen. Hoppas.

    SvaraRadera
  10. Anonym skriver>
    "Kineserna fatta, tjocka dumma gubbe, du borde ha stryk. Kineserna vill förslava Afrika och du säger att de fattar. Rasistjävel!

    08 november, 2009 14:08"


    Läge att nu göra som Gudmundson, moderera kommentarsfältet

    SvaraRadera
  11. Man ska nog inte underskatta känslorna om Europa börjar kolonisera Afrika igen, fast den här gången med plånboken.

    Annars är det ju helt rätt tänkt att gå in med kapital i Afrika, på så många sätt.

    Ett väldigt konkret exempel annars vore att erbjuda hela Afrika att gå med i EMU.

    SvaraRadera
  12. Kinas generösa äventyr i Afrika handlar om att säkra energitillgångar. Det finns gott om gas, olja och andra naturtillgångar i Afrika. USA har använt brösttoner mot kina när de ger förmånliga lån i dollar till länder i afrika och sas. spelar skjortan av världsbanken och IMF. Kinas no-strings-attached lån och ibland gåvor gör att USA inte får samma chans till kontroll. "China is playing a game of securing oil at its sorces" så låter anklagelsen från USA, när det är precis detta USA självt sysslat med i decennier. Som lästips vill jag ge en länk till artikeln Darfur? It's the oil stupid.. av Journalisten F.W Engdahl som skrivit om energifrågor och geopolitik sedan 70-talet.

    /Kluris

    SvaraRadera
  13. Vad skulle Europa kunna göra i Afrika ?? Europa är inte ett dugg välkommen i Afrika på grund att de flesta länder i Europa har varit kolonialmakter och inte är välkomna där .
    Kineserna är , än så länge inte så kända som kolonialmakt men trots att de är en aning subtilare än européerna var på den gamla tiden ,så är det ändå ett slags kolonialmakt de visar ändå och vi får se fram i tiden hur det hela utvecklar sej . I alla fall , de lånar pengar men köper samtidigt ALLT som går att köpa när det gäller råvaror i Afrika , rakt framför näsa på Europa och även USA .

    SvaraRadera
  14. Tanken att stackars Afrika alltid behöver hjälpas av oss övermänniskor som bor i Europa är inget vidare sympatisk.

    Afrikas problem är dåliga lagar som sätter stopp för entreprenörer och skapar en massa korruption.

    Samma sak med folkmorden och våldet. Lagar hindrar t ex de förtryckta i Darfur att köpa vapen. Iom detta är de försvarslösa mot diverse våldsverkare, vilka alltid kommer ha vapen då de antingen skiter i lagarna eller stöds av ondskefulla stater.

    SvaraRadera
  15. Lån är väl inte samma som (fri)handel?? Och absolut inte lika bra.

    Längre ned i TT:t nämns investeringar, vilket är bra - men heller inte är lån.

    Storskaliga lån till afrikanska länder tenderar att generera en viss sorts handel, t ex import av Mercedesar.

    Kanske har "kineserna" fattat nat, men Jiabao - icke.

    SvaraRadera
  16. Tror vi i väst bäddar mot ett framtida krig mot Kina. Om det blir med gevär eller ekonomi, är svårt att säga. Faktum är att ekonomisk krigföring är betydligt mer framgångsrikare än militär sådan. Om det inte handlar om atombombskrig då förstås.

    SvaraRadera
  17. Vem krigar vi isåfall helst mot? USA eller Kina?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.