2010-01-19

Italien kräver tillstånd för Youtube

I Italien har man lagt fram ett lagförslag, som innebär att medborgarna tvingas ansöka om tillstånd hos myndigheterna för att få lägga upp videoklipp på nätet.

Den italienska regeringen har verkligen inget grepp om hur det där med internet fungerar. Och ingen känsla för yttrandefrihetens värde.

Uppdatering: Se även Berinder, som också har internationella länkar.

Uppdatering 2: Se även Karl Sigfrid, Techrisk och The Industry Standard.

(Tipstack: Ssargon)

18 kommentarer:

  1. Tror nog de ändrar sig rätt fort när de blir attackerade av en miljon småflickor som vill mode-vlogga. :P

    SvaraRadera
  2. Det är precis där man hamnar om man tar iden om att visst material är tillåtet och annat inte (upphovsrättsskyddat) alltför allvarligt. Slutet för (omodererat) användargenererat content alltså. Det tillsammans med att länkar kan vara olagliga (http://tinyurl.com/yk5jq78) innebär slut på webben och sociala media om trenden inte bryts. Kabel-TV here we come!

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Skickar in min egen kommentar från förra veckan, med fungerande länk, Italien vill kräva licens för videobloggar

    SvaraRadera
  5. Hade Chavez gjort detta skulle vänstern ha applåderat...

    SvaraRadera
  6. Den stora frågan är väl hur de ska kunna följa upp en sådan lagstiftning.

    Ska de snoka på nättrafiken nu igen?

    Jag utgår från att om de försöker fälla någon för detta så kommer de att åka på en fetsmäll i ECHR.

    SvaraRadera
  7. Det är bara två år sedan som inte en käft tog det för givet att man fick använda andras intellektuella egendom utan tillstånd.

    Idag är det en självklarhet att man fritt ska kunna tjäna pengar på andras arbete utan att dessa ersätts för det och detta drivs hårdas av nyliberaler som säger sig ytterst värna om individen och äganderätten.

    Snacka om intellektuellt haveri.

    SvaraRadera
  8. @Johan Tjäder:
    Lawful interception (LI) ger dem de tekniska möjligheterna att övervaka och kontrollera trafiken, och om lagen går igenom blir det juridiskt möjligt (allt som definitionsmässigt är kriminellt får övervakas och spåras via LI). Visst kan de få på nöten av ECHR, men det lär ju ta några år.

    Här finns en svensk presentation om LI som bl.a. tar upp vilka svenska myndigheter och företag som är drivande inom detta område.

    SvaraRadera
  9. Kan nog inte annat än hålla med Yamiko. Hög risk för att den myndighet som kommer hantera detta kommer att helt kollapsa.

    Påminner mig om när den belgiska polisen var på studiebesök i Sverige och fick lära sig om hur svensk polis hanterade fartkameror.

    Väl hemma i Belgien satte de upp kameror på de mest trafikerade vägarna. Kamerorna fick ganska snart stängas av eftersom det genererade så mycket arbete att polisen inte hade tid med annat än att skriva ut böter.

    En stat som reglerar allt och allting kommer tillslut på bli så ineffektiv att den inte klarar få någonting vettigt gjort.

    SvaraRadera
  10. Micke: Snacka om att vara oinsatt om du inte kan göra skillnad mellan det som rapporteras här och det som du tar upp.

    Men du kanske anser att det är okay att censurera allting människor emellan som inte går via statliga kanaler?

    SvaraRadera
  11. Jonaas V: Kan vi få slippa inlägg liknande dina. Patetiskt.

    SvaraRadera
  12. Allvarligt talat. Är det inte hög tid internetföretag, helt oavsett bransch, att helt gå över till krypterade protokoll (läs: https)? Visst, myndigheterna ser att där finns trafik men de har inte en aning om vilken trafik.

    /Rickard

    SvaraRadera
  13. Eduronflux,

    knappast.

    SvaraRadera
  14. Tja, man har väl redan förbjudit kebab så det är ett steg i samma riktning som tidigare. http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/food_and_drink/article5622156.ece

    SvaraRadera
  15. Anonym 14:42

    länken funkar inte.

    Men det är väl för att kebabreceptet är upphovsrättsligt skyddat. Om vi inte skyddar recept hårt så kommer ingen ha incitament att skapa nya recept eller pröva något nytt när de lagar mat. Tänk på kockarna!
    </sarkasm>

    /Werner (som vet att recept inte går att skydda...)

    SvaraRadera
  16. Werner,

    jag minns inte hela storyn om kebab i Italien och alla detaljer. I stort sett går det ut på att varje restaurang måste ha en viss del italiensk mat i sitt utbud. Om jag minns det hela rätt gäller det inte över hela landet utan det är bara i vissa städer.
    Anledningen är att stoppa personer av arabiskt ursprung att driva restaurang.
    Jag tror jag hörde detta på econtalk som finns på econtalk.org.
    Det finns andra olustiga saker i Italien, t ex att man låter grisar urinera där det skall byggas moskéer. Att agera på ett sådant sätt är att vädja till människors lägsta känslor. Detta är dock långt ifrån youtube-licens.

    SvaraRadera
  17. Skicka klippet till "kompis i annat land" - som lägger upp det.
    Så var det fixat...
    //WR

    SvaraRadera
  18. Werner: Vi ska nog vara glada för att recept inte går att skydda med upphovsrätten :-)

    Tänk så mycket god mat mänskligheten gått miste om ifall ingen fick ändra ett recept och sprida resultatet fritt till andra...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.