2010-02-10

Reinfeldts SWIFT-soppa


I eftermiddag debatterar Europaparlamentet det så kallade SWIFT-avtalet. I morgon blir det omröstning.

Här kan du följa en livesändning på nätet, på valfritt EU-språk. Dagens debatt är planerad till kl 15 och morgondagens votering till kl 12-13. (Efter eftermiddagens SWIFT-debatt fortsätter parlemantet med en debatt om terroristbekämpning i ett vidare perspektiv. Då kommer bland annat nakenskanning på flyget upp.)

SWIFT-avtalet är en verklig soppa. Och vid grytan står den svenska regeringen, eftersom Sverige var ordförandeland för EU förra halvåret.

Den 30 november i höstas - på självaste Stora Nasse-dagen - ingick EU:s ministerråd, under svensk ledning ett ettårigt avtal med USA. Det gick ut på att ge amerikanska myndigheter tillgång till data om europeiska banktransaktioner i SWIFT-databasen. Motivet var som vanligt war on terror.

Genom att trumma igenom avtalet den 30 november kringgick ministerrådet att Lissabonfördraget (som trädde i kaft den 1 december) skulle ge parlamentet medbestämmande över avtalet och dess innehåll. Det svenska ordförandeskapet ville helt enkelt slippa en massa demokratiskt tjafs.

Datum för SWIFT-avtalets ikraftträdande var den 1 februari i år. Men både ministerrådet och kommissionen har släpat benen efter sig - så att parlamentet inte fått den information som krävs för att kunna behandla frågan innan detta datum.

Men avtalet, som sådant, måste alltså ändå godkännas av parlamentet - även om det nu sker i efterhand.

Nu, när de folkvalda inte fått medbestämmande vad gäller innehållet, kan parlamentet bara säga ja eller nej till hela paketet. Ministerrådet hoppas att ledamöterna skall vika ner sig när de ställs inför ett i princip fullbordat faktum. Men här i parlamentet är folk skitförbannade...

Som ordförande för EU:s ministerråd lyckades Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt alltså:
  • Köra över och reta upp Europaparlamentet.
  • Ge den demokratiska processen en örfil.
  • Frånsäga sig möjligheten att parlamentet kan göra ändringar som skulle kunna rädda SWIFT-avtalet.
  • Skapa en situation där USA nu går in för att vrida om armen på EU:s lagstiftande församling.
  • Sälja ut EU:s medborgares integritet och våra företags känsliga affärsdata till främmande makt.
Det blir alltså helt tokigt, vilken åsikt man än har om SWIFT-avtalet.

I förra veckan röstade Europaparlamentets utskott för medborgerliga rättigheter nej till SWIFT-avtalet. I dag är det, som sagt, debatt i plenum. Och vid lunch i morgon äger huvudvoteringen rum.

Oavsett hur voteringen går, så har Reinfeldt lyckats skaffa sig många nya ovänner. Han har lyckats vara både "ond" och inkompetent samtidigt, typ.

Skall man leta efter något snällt att säga, då är det väl att Reinfeldts kantighet kan komma att leda till ett blankt nej till SWIFT-avtalet istället för en urvattnad kompromiss, vilket annars hade legat i farans riktning. Men det bygger alltså på att det verkligen blir ett nej i morgon. Och om det kan man bara spekulera. Detta är en rysare.

Aftonbladet: Han sålde ut Europa
Piratpartiet röstar nej till SWIFT-avtalet
Brusselsblogger, Klamberg, SWIFT-poster på denna blogg

8 kommentarer:

  1. In the discussions about the SWIFT agreement many people mentioned the privacy concerns with regard to the banking data of European citizens. But in reality European companies and industry will be much more affected than citizens because businesses are likely the ones to have the majority of trans-border transactions running through SWIFT.

    The bulk transfer of data opens the door to industrial espionage on European businesses’ financial transactions - something that the US of course will never openly admit - but can they withstand this outstanding opportunity? (The German industry federation has warned already in November about this - without success it seems.)

    SvaraRadera
  2. Det hade varit underbart kul och stasiFredriks fadäs ledde till att han blev satt på pottan i slutändan...

    SvaraRadera
  3. Reinfeldt? Sveriges regering och samtliga 27 andra regeringar, kunde kanske tilläggas. Men piratpartiet tycks vara federalistiskt och vilja ha mer "demokrati" i EU - det vill säga överstatlighet i stället för mellanstatlighet (makt hos parlamentet, inte regeringarna). Bra att det nu är utrett.

    SvaraRadera
  4. Glöm inte: Brottet Trolöshet i Förhandling med Främmande makt straffas med upp till livstids fängelse.

    Om jag vore miljardär skulle jag sätta landets bästa advokater på att driva enskilt åtal genom alla instanser mot landsförrädaren Reinfeldt.

    SvaraRadera
  5. Sedan har vi 19 kap. 14 § andra stycket BrB:

    Den som underlåter att avslöja högförräderi, trolöshet vid förhandling med främmande makt, spioneri, grovt spioneri eller grov obehörig befattning med hemlig uppgift, dömes ock till ansvar enligt vad i 23 kap. sägs; och skall till sådant ansvar dömas jämväl om han icke insett men bort inse att brottet var å färde.

    Är det någon som insett att brottet "trolöshet vid förhandling med främmande makt" är å färde, men inte gjort sin plikt och anmält det till åklagare än? Då är det nog medhjälp, vilket i princip också kan ge livstid...

    SvaraRadera
  6. Reinfeldt. Det är ju otroligt pinsamt att man röstat på honom för ~ 4 år sedan. De Nya Moderaterna gör verkligen skäl för namnet :-|

    SvaraRadera
  7. I valet 2006 velade jag mellan PP och att rösta bort GP. Det var, som jag såg det då, inte ett lätt val men min röst föll på PP till slut.

    Direkt efter valet kändes det lite bortkastat mtp att PP inte ens fick en procent, men idag är jag oerhört tacksam att jag la min röst som jag gjorde. Det kunde lika gärna blivit nåt av de borgerliga partierna och då hade jag också känt mig oerhört lurad och besviken.

    Fast iofs, jag känner mig lurad och besviken i alla fall! Jag trodde, i min enfald, att med Bodström borta skulle det bli mer ordning igen. I helvete heller...

    SvaraRadera
  8. "Anonym sa...

    Reinfeldt? Sveriges regering och samtliga 27 andra regeringar, kunde kanske tilläggas. Men piratpartiet tycks vara federalistiskt och vilja ha mer "demokrati" i EU - det vill säga överstatlighet i stället för mellanstatlighet (makt hos parlamentet, inte regeringarna). Bra att det nu är utrett.
    "


    Ahahaa, neeee jag är inte bitter. *fniss* Behåll ditt skitsnack för dig själv pliz? :D

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.