2010-03-15

Gammelpartierna börjar bli oroliga

Nu flörtar moderaterna, genom Karl Sigfrid, med miljöpartiet - i integritetsfrågorna.

Det är uppenbart att gammelpartierna insett att de tappat greppet om integritetsdebatten. Och att de är oroliga för att Piratpartiet skall knipa röster från dem i höstens val. Men deras utspel tycks mest förvirra, både i sak och vad gäller spelplanen.

11 kommentarer:

  1. I stället bör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand söka samförstånd med allianspartierna, som har varit kritiska till direktivet ända sedan det tillkom.

    Jaså? Hur förklarar Sigfrid att alliansregeringen har en färdig proposition för att införa teledatalagringen, som man bara väntar med att lägga fram till efter valet, då? Känns lite som att Sigfrid hävdar att vi alltid varit i krig med Eurasien, va?

    SvaraRadera
  2. Har allianspartierna varit kritiska till direktivet ända sedan det kom? Var det inte moderaterna som ville ha en längre lagringstid än vad direktivet krävde, men blev övertalade av de andra borgerliga partierna att korta ner den?

    Vad gör egentligen Sigfrid i Moderaterna? Stundvis verkar han alldeles för vettig för det moralkonservativa statskramande partiet.

    SvaraRadera
  3. Ask kör över lagrådet ang. drogtest på minderåriga.

    SvD

    SvaraRadera
  4. Scary Devil Monastery15 mars, 2010 16:02

    @ANNM

    Karl Sigfrid bars väl ut när han senast opponerade sig mot Reinfeldt och FRA...så det är bara på nätet han säger vad han tycker numera.

    Och inte ens det om han tror att MP tillsammans med M skulle bli integritetsvänligt...

    SvaraRadera
  5. Lagrådets yttrande

    Det vanligaste torde bli att den unge avkrävs ett urinprov.[...]Detta upplevels regelmässigt som mycket integritetskränkande. Det väcker frågan om det remitterade förslaget är förenligt med proportionalitetsprincipen. Detta innebär som bekant att tvångsmedel får tillgripas endast om skälen för åtgärden uppväger det intrång eller men i övrigt som åtgärden innebär för den misstänkte eller för något annat motstående intresse.
    [...]
    Lagrådet tar inte intryck av argumentet att kroppsbesiktningen sker i den unges eget intresse.
    [...]
    Lagrådet tar däremot intryck av den oro [...] från [...] Lunds universitet för att drogtester ska användas som ett repressivt instrument. Att denna oro inte är obefogad framgår av den debatt som nu förs med anledning av ett polisiärt hot om urinkontroll av en bloggare som filmade ett polisingripande i Stockholms tunnelbana.
    [...]
    Enligt Lagrådets mening motsvarar det remitterade förslaget inte de krav som proportionalitetsprincipen ställer.

    SvaraRadera
  6. Bara för att komplettera din kommentar med det Beatris

    "Lagrådet har också varnat för att urinprov under tvång kan användas av polisen som en slags bestraffning."

    Fru Ask:
    "Den kritiken avvisar Ask och menar att polisen har viktigare saker för sig än att ägna sig åt att trakassera unga."

    Öhööö? Vad var det Stockholms polisens ungdomsrotel i Hornstulls T-Bana för inte så länge sedan?

    I vilken värld lever Fru Ask? Inte den verklighet som vi andra lever i alla fall. Tror Fru Ask att resten av poliskåren är lika hövliga mot vanligt folk som hennes eget säkerhetsfolk?

    Suck...några röster bland unga och de som värnar privatfriden lär knappas M få - Länge leve Piraterna! :)

    SvaraRadera
  7. HAX,
    med risk för att verka en dysterkvist, så förstår jag inte riktigt resonemanget. Hittills, har PP inte synts till i någon av de opinionsmätningar som publicerats. Så länge inte PP ger något som helst utslag på opinionsmätningarnas richterskala, så kan alliansen sova vidare.

    SvaraRadera
  8. Ask är seriöst slut i huvet!

    SvaraRadera
  9. Man kan väl pissa på poliserna om de försöker tvinga en.

    SvaraRadera
  10. @jens

    Jadu, det är både rätt och fel.

    Piratpartiet har det svårt i opinionen och det är väl som vanligt så att man inte ens frågar om piratpartiet särskilt, utan man kan bara svara övrigt eller aktivt nämna piratpartiet för att det ska ge resultat. Det kan finnas ett systematiskt fel här.

    Sverigedemokraterna däremot får rätt bra med stöd. Aftonbladeteffekten håller i sig.


    Men "gammelpartierna" har insett att frågan har sprängkraft, och det varje gång regeringarna åker på någon ny knäpp i EU-parlamentet.

    Så samtliga partier undviker så gott det går att skapa uppmärksamhet i dessa frågor, eftersom de vet att det finns ett klarare och starkare alternativ.

    SvaraRadera
  11. @Jens: Förklaringen heter Bonnier och att opinionsinstituten drivs av människor som är lika påverkbara som alla andra.

    //Nicke Nick

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.