2010-03-18

Ödesvalet 2010


Det går rätt bra för Piratpartiet i Europaparlamentet. Vi fick fram så starka rättssäkerhetsgarantier som var lagligt möjligt, när det gäller telekompaketet. Vi har varit med om att slå fast att grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter är det överordnade värdet när Stockholmsprogrammet kommer att rullas ut. Vi var med om att säga nej till SWIFT-avtalet. Vi bråkar om datalagringsdirektivet. Och vi har varit pådrivande vad gäller parlamentets krav på öppenhet m.m. i förhandlingarna om ACTA-avtalet. Ser man till copyrightfrågorna, så har vi just nu många väldigt intressanta saker i pipelinen.

Men dessa segrar och detta arbete måste hämtas hem även på nationell nivå. Och det måste ske under den kommande mandatperioden. Därför är höstens riksdagsval ett ödesval.

FRA-lagen måste rivas upp. Här krävs piratinflytande, eftersom inte ens de rödgröna egantligen säger nej till FRA - utan bara säger nej till den nuvarande utformningen.

Teledatalagringen måste stoppas. Sossarna hoppar upp och ner i iver över att datalagringsdirektivet skall implementeras så snart som möjligt. Alliansen har lagförslaget klart och väntar bara med det till efter valet, av rent taktiska skäl. Och (v)+(mp) har velat fram och tillbaka i frågan på ett sätt som känns oroväckande.

IPRED-lagen måste rivas upp eller omarbetas. Det är inte acceptabelt att ge privata aktörer större befogenhet än polisen. Det är fel att sätta rättssäkerheten ur spel. Och det är orimligt att offra integriteten bara för att underhållningsindustrin vill det.

Upphovsrättslagstiftningen måste moderniseras och anpassas till ett uppkopplat samhälle med hyperdistribution. När marknaden förändras måste dess aktörer anpassa sig till detta, istället för att springa till politikerna och kräva speciella förmåner.

Internets frihet måste försvaras om vi vill kunna ta tillvara på alla informationssamhällets fantastiska möjligheter.

Frågor som rör SWIFT, ACTA, EU:s nya övervakningsbyråkrati, datalagringsdirektivet patentfrågor m.m. är ständigt på tapeten i EU. Därför är det oerhört viktigt att den svenska rösten i EU:s ministerråd (regeringen) verkligen står upp för integriteten, rättssäkerheten, yttrandefriheten och de medborgerliga fri- och rättigheterna. Och att våra representanter ser och uppmuntrar informationssamhällets potential. Detta komemr bara att ske på allvar om Piratpartiet får inflytande över politiken på nationellt, svenskt plan.

Allt detta måste ske nu, 2010! Det går inte att vänta till efter riksdagsvalet 2014. Då är det för sent. Då har de integritetskränkande lagarna redan cementerats fast i systemet. Då har rättssäkerheten underminerats ytterligare, mer koroporativistisk särlagstiftning införts och då har det fria, öppna samhällets fiender stärkt sitt grepp.

Därför behövs Piratpartiet i riksdagen. I år.

Det är dessutom nu, när folk har Piratpartiets framgångar i EU-valet i färskt minne, som vi kan rida på framgångsvågen. I år betraktas vi som vinnarna som tog sig in i Europaparlamentet. Kommer vi inte in i riksdagen i höst - då kommer vi bara att bli ihågkomna som ännu ett litet parti som inte lyckades ta sig in i politiken på riktigt. Det är rätt mycket vinna eller försvinna över det här.

För, allvarligt talat: Skall man protestera när de börjar inskränka medborgarnas rätt till privatliv, urholka rättssäkerheten, begränsa yttrandefriheten och kastrera informationssamhället? Eller skall man vänta tills det är för sent?

22 kommentarer:

  1. Jag tror att hela den där pirat-vinkeln, som var ett genidrag i att skapa initial uppmärksamhet och ruska om, kommer att vara den akilleshäl som gör kommande val till precis den besvikelse du är rädd för.

    Anton.

    SvaraRadera
  2. "IPRED-lagen måste rivas upp eller omarbetas."

    Omarbetas - det är socialdemokraternas linje.

    Välkommen till de RödGröna.

    SvaraRadera
  3. minata: Vi behöver inte fler värdelösa dårar i riksdagen så de rödgröna är ingenting att ha.

    Sen är ju du en utav de nyttiga idioterna vilket troligtvis betyder att ditt inlägg här bara är trams som vanligt.

    SvaraRadera
  4. Anders Troberg18 mars, 2010 12:26

    Exakt. Det är nu det gäller. Det är inte så att allt är kört om vi inte kommer in (speciellt inte om vi missar med en mycket knapp marginal), men nästa val blir betydligt motigare om vi inte kommer in nu.

    Face it, man har egentligen bara en chans att visa att man kan komma över 4%. Tror folk inte att man klarar det så betraktas det som en "bortkastad röst". Första valet räknas inte, då var vi nya och hann inte organisera oss och hann inte få fart på media. Någon sådant ursäkt har vi inte nu, nu måste vi visa att vi klarar det.

    SvaraRadera
  5. För oss som håller med om integritets- och internetrelaterade men undrar var ni står i övrigt, vad är svaret i riksdagsvalet?

    I EU-parlamentet tyckte jag personligen att det var en god idé att rösta in en medborgerlig lobbygrupp. I riksdagen vågar jag inte rösta in några som skapar en ännu större vänsterförskjutning i alla andra frågor.

    SvaraRadera
  6. @Johan Y

    Största lycka är att riksdagsledamoten Rick Falkvinge(PP) röstar JA till ett införande av förmögenhetsskatten.

    SvaraRadera
  7. Måste nog tyvärr hålla med Anton ovan. Ordet pirat var initialt bra och skapade behövd uppmärksamhet. "Reclaim the word-aspekten" är också fullt relevant, men det tar nog tyvärr alldelens för lång tid för det. PP har nog underskattat styrkan i den socialpsykologiskt mentala biten kring ordet. Det krävs en fullgången politisk generationsväxling för det, alltså något i stil med 20-30 år. Men vi kan ju alltid hoppas att 4-5% inser att det är en meborgarrätts-rörelse som maskerats bakom ordet Pirat.

    -steelneck

    SvaraRadera
  8. Fredrik Larsson18 mars, 2010 13:24

    @ Anders

    Hej Anders

    PP har bara en inriktning. Allt som inte har med PPs kärnfrågor att göra skall beslutas av samarbetspartierna emot att PP får igenom sina krav.

    Jag är som du skeptisk till en vidare vänstervridning men kommer att rösta PP ändå eftersom ja inte kan se skillnad på ett vänster/kommunistiskt förtryck och ett höger/teknokratiskt/fascistiskt förtryck.

    I vilket fall är det medborgarna som får sina rättigheter och friheter om- eller avskurna.

    Så om PP kommer in och tvingas samarbeta med Röd/grönt för att få igenom sina krav så får vi ta in en Blå majoritet nästa gång för att städa efter dom.

    Mvh
    Fredrik Larsson

    SvaraRadera
  9. Det är bättre än vad vi kunde drömma om att PP i EP fler gånger lyckats hamna mitt i centrala frågor med hög profil där EP satt ner foten mot Kommissionen och där Parlamentet gått på samma linje som vi.

    Ur ett branding-perspektiv är PP ett jättebra namn. Det är ovanligt, väcker uppmärksamhet och skiljer ut oss från alla andra partier. Jämför bara med trötta partinamn som: demokratisk, moderat, social, rättvisa, framsteg, union, kristdemokratisk, folk, nya.

    SvaraRadera
  10. Det finns ett litet problem bara:

    Media skriver och visar mera av SD än dom gör om PP!

    Detta måste ändras omedelbart!

    SvaraRadera
  11. Tyvärr HAX är nog PP dessvärre kört i kommande val. De flesta medborgare vet knappast ens om att ni existerar. Sorgligt men sant.

    SvaraRadera
  12. @Hugo

    Du har säkert rätt. Men det krävs bara 4 % som väljer PP för att det ska bli åka av.

    Jag tror att nästan alla opinionsinstitut låter PP ingå i kategorin "Övriga". Det minskar antalet spontansvar, eftersom man får riksdagspartierna presenterade för sig som alternativ. Piratpartiet får man komma ihåg själv.

    Men visst, det kommer att bli tufft. Och en del missnöjesväljare har nog gått till SD. (Tack Aftonbladet - inte)

    I EU-valet fick PP 225 915 röster. I ett riksdagsval är det ganska precis vad som krävs för 4 %. Så man behöver värva lika många nya som man tappar från förra året, för att ro hem det där. Det kan faktiskt gå. Det hade varit värre om man dessutom hade behövt hämta upp säg 1 % väljare ytterligare.

    SvaraRadera
  13. Det är onekligen stora och viktiga frågor som står på spel. Tyvärr är det väl med väljarna som man stoppar i kallt vatten som hettas upp. Man märker inte att det blir för hett förrän det är försent.

    Media borde se till att Piratpartiet får vara med i valdebatten på samma villkor som de nuvarande riksdagspartierna. Det är ett parti som nått över spärren i ett nationellt val. De frågor som är på programmet har visat sig vara brännheta på europeisk nivå. Och det har en implikation mot medias förutsättningar att verka.

    Det är nu som partiledarutfrågningar och debatter planeras. Det är dags att skriva en rad till SVT och andra.

    SvaraRadera
  14. Jo, en sak till apropå att det går bra för Piratpartiet i EU. Det gör det, men vad som är större är dessa piratfrågor har visat sig så lämpliga att använda som vapen i den allmänna maktkampen mellan Parlamentet och Rådet/Kommissionen.

    Och det är ju tämligen riskfritt också. Det är ju nämligen en väldigt liten grupp som "drabbas" av Parlamentets linje och man framstår som försvarare av medborgarnas rättigheter. Och ju längre Rådet/Kommissionen fortsätter att hävda frihetsinskränkningar och inte vill ta debatten så kommer man inte bara att förlora i sak, utan även förlora mark i den interna maktbalansen.

    SvaraRadera
  15. vet många som valde PP i EU-valet, som inte kommer göra det i kommande riksdagsval.

    SvaraRadera
  16. Jag håller med men vill tillägga: Stärka demokratin i allmänhet, även utanför nätet och långsiktigt ökat medborgarnas makt över makthavarna, Stärka integriteten, även utanför nätet och avkriminalisera BRUKET av narkotika (förslaget pissprov av 12åringar och gategate är anledningarna till det). Det går fortfarande bekämpa knarket utan att själva knarkandet som handling behöver var olagligt, med dem orimliga följder det får

    SvaraRadera
  17. Och HAX beskyller andra för att vara domedagsalarmister... Missförstå mig inte, jag håller med honom i detta, men det blir lite löjligt.

    SvaraRadera
  18. @-steelneck:en meborgarrätts-rörelse som maskerats bakom ordet Pirat

    Det där var nog en ganska träffande formulering, men hur skall de som inte känner till PP kunna se igenom masken? Är inte det en onödigt hög tröskel? Jag tror att många som röstade Pirat i EU valet gjorde det i smyg, jag gjorde det. Jag skulle skämts ögonen ur mig om någon känt igen mig med PPs valsedel, en skrämmande tanke rent av. PPs namn gör att ni inte blir socialt accepterade, inte ens bland de som röstar på er, som mig och jag är inte ovanlig eller onormal./Kricko

    SvaraRadera
  19. Scary Devil Monastery19 mars, 2010 10:23

    @Anonym

    Själv skäms jag ögonen ur mig för att en gång i tiden ha trott på ordet "Moderat".

    För att vara mer saklig dock...i ett läge där båda blocken sitter och trängs i mitten - och vars huvudsakliga trätomål är om man skall eller inte skall få dra av hushållsnära tjänster på skatten...så vinner vi nog mer än vi förlorar på att vara just annorlunda.

    Folk börjar bli hjärtligt trötta på den slaka grå vadmalsdoftande mummelpolitiken som vid det här laget präglas enbart av inkompetens, falska löften och desperation.

    SvaraRadera
  20. It's funny how many parties seems to have the fight of their lives in the upcomming elections.
    And Presumably The pirateparty is no different. Insofar as it currently is NOT represented in the swedish parliament, it needs to be to be more than just a common intrest group.

    However, I would like to point out that even though an agressive stance on civl rights, internet usage etc. will appeal to a specific audience, Your party still needs to grow up and have an actual political program. Adopt a stance on other questions, like taxreforms, welfare, immigration etc. Otherwise you will always be seen as just a group of malcontent freeloaders, which I believe is not the image you're seeking.

    SvaraRadera
  21. Hansen: if PP starts taking a stance on tax reforms, welfare and other left-right issues, the party will alienate either side and thus render the party as useless. If one side already thinks they have the pirates support and the other side refuses to work with them because of ideological differences, there will be no need for anyone to listen the pirate party's demands. It would also threathen to split the movement, as pirate members and supports are spead out across the political scale and have widely differing beliefs on most things beyond the pirate party's program.

    Henrik, din text gör mig smått deppig när du skriver att det är försent år 2014. Jag känner mig nämligen rätt övertygad om att vi inte kommer in i år. Visst kommer vi göra bättre än 2006, men jag tvivlar på att det räcker hela vägen fram. Det betyder ju inte att vi inte kan växa på lång sikt. Stödet bland unga är starkt, vilket skolval och ungt val har visat. Miljöpartiet behövde tre val för att komma in. Men om det redan är försent 2014 så gör det förstås ingen nytta, men jag hoppas det är fel. Och jag hoppas förstås att jag själv har fel och pp faktiskt kommer in. Dom får min röst i alla fall :)

    SvaraRadera
  22. Har räknat lite. Det krävs mellan 225.000 och 230.000 röster för att komma in i riksdagen.

    Enligt scb är det 497.417 förstagångsväljare i valet 2010.

    Förstagångsväljarna är i åldern 18-22 och enligt SVTs vallokalundersökning vid EU-valet så var PP största parti bland väljare under 25 års ålder.

    Om 46,3% av förstagångsväljarna kan fås att gå och rösta på PP så kommer PP in i riksdagen bara med hjälp av väljare i åldern 18-22.

    Knappast orealistiskt, speciellt med tanke på att PP har störst coolfaktor genom sitt namn och redan bevisat sin förmåga att få förstagångsväljare att överge sofflocket.

    Samtidigt så visade också SVTs vallokalundersökning i EU-valet att hälften av PPs väljare var 25 år eller äldre, då det finns ju även andra som är villiga att rösta in PP än förstagångsväljare.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.