2010-04-01

EU: Medborgare göre sig icke besvär...


En av lockvarorna för EU:s Lissabonfördrag var så kallade "medborgarinitiativ" - som lovade att kommissionen kommer att lyfta en fråga om minst en miljon medborgare kräver det i en namninsamling.

I takt med att regler nu utformas för hur detta skall gå till - så urholkas reformen allt mer. Att väcka ett medborgarinitiativ kommer att bli krångligt och byråkratiskt.

Dessutom kan EU-Kommissionen välja att helt strunta i sådana här medborgarinitiativ. Om de styrande tycker att ett initiativ är korkat, att det strider mot "europeiska värden" eller om det stider mot fördraget (t.ex. att stoppa flyttcirkusen) - då blir det stopp direkt.

11 kommentarer:

  1. Kommentera Mattias Svenssons utspel!

    SvaraRadera
  2. Det är väl knappast oväntat. Noter dock att Malmström sade att detta gjorde Lissabon nödvändigt.

    SvaraRadera
  3. Kan vi inte prova att dra ihop en namninsamling innan det blir for krangligt overhuvudtaget?

    Den kan exempelvis vara om att inte krangla till mojligheterna for medborgarinitiativ eller att gora initiativet till ett starkare instrument.

    -P

    SvaraRadera
  4. Kan man lyfta datalagringsdirektivet på detta viset då? Och kanske ännu viktigare, kan man lyfta det så många gånger som krävs för att bli av med eländet?

    /Smen

    SvaraRadera
  5. http://www.youtube.com/watch?v=KAp0RvEVD9w

    Här säger ju Ask något ännu värre

    SvaraRadera
  6. Vi väntar på ett besked från Regeringen. Fumla nu inte med sanningen utan ta det rakt av!!

    SvaraRadera
  7. @Smen

    Ja, det kan man definitivt.

    SvaraRadera
  8. Kommissionens förslag är lite blandad kompott av lyckade och mindre lyckade saker.

    Nu ska det här godkännas av bl.a. parlamentet, så jag hoppas att ni kan påverka lite.

    Det krävs 750 gånger antalet ledamöter i EU-parlamentet i varje enskilt land. Det är en enkel och rimlig regel. Gränsen 1 miljon underskrifter är satt i fördraget.

    Att det ska behövas nio EU-länder är sådär. Ett "betydande" antal länder står det i.

    Det är bra att man tillåter insamling online. Annars skulle detta vara helt dött.

    Ett års insamlingstid är också okej samt att förslaget ska registreras hos Komissionen efter 300.000 underskrifter kan vara bra om de gör en portal där man kan gå in och läsa vilka initiativ som pågår. Gärna borde det kompletteras att när förslaget läggs upp officiellt så får man gratis översättning till alla officiella EU-språk.

    Mindre bra är att det bara är de som är röstberättigade till EU-parlamentet som får skriva på. För att kontrollera det måste man samköra mot röstlängden. Med traditionella papperslistor blir det ett nära oöverstigligt hinder.

    Dessutom utesluts ju de yngre medborgarna vilket innebär att EU missar en chans att väcka ett demokratiskt engagemang hos yngre för EU.

    Varför skulle inte yngre få tycka till om EU? De ska ju leva längst med det här.

    Kontrollen av underskrifter är extremt byråkratisk. Jag skulle gärna se att man inför en "äkthetspresumtion", dvs. man förutsätter att allt gått rätt till och det blir de nya nationella myndigheternas uppgift att påvisa fusk. Särskilt som det ändå ska föreskrivas straff för sådant fusk.

    I svenskt hänseende vore det mer lämpligt att den nya myndigheten gav ut "Allmänna råd" om hur en insamling ska utföras för att den ska bli godkänd.

    Det är i alla fall viktigt att man kan lämna öppet för varje land att låta organisatörerna genomföra insamlingarna på det sätt man finner mest effektivt, så länge som det sker på ett förtroendefullt sätt.

    Regeln att den nationella myndigheten ska förstöra alla personuppgifter inom en månad efter granskning är tänkvärt, men torde vara grundlagsstridigt i Sverige.

    SvaraRadera
  9. Ang. direktdemokrati på democracy-international.org.

    Kapitel 5 (pdf) om hur folkinitiativen i Schweiz funkar.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.