2010-04-02

Vad Ask sa...

En läsare, Johan T, har roat sig med att skriva ut justitieminister Beatrice Asks "kuvert-uttalande". Tack.

Att läsa detta är faktiskt ännu värre – på flera olika sätt – än att bara höra henne säga orden. Dumheterna staplas på varandra.

Det råder liksom ingen tvekan om vad Ask tycker. Eller att hon brinner för saken. Och det finns exakt noll utrymme för att det skulle ha varit en felsägning. Vilket kan förklara hennes lama och förvirrade pudlande efteråt.

Läs och bedöm själv. Här är utskriften av Beatrice Asks uttalande om skamstraff för misstänkta sexköpare...

"Stupstocken var väl kanske att gå lite långt. När det gäller straffen så är det ju så här att utredaren har ju fria händer att också titta på påföljderna, naturligtvis, vid den här översynen av sexualköpslagen, som pågår. Det kommer nu under året hennes förslag, så att innan det kommer vill jag inte ge något [svar].

Däremot så har jag en egen idé som... alltså, jag tror ju.... alltså, vi kan ju höja straffen och det kan möjligen vara ett sätt att få polisen att bli mer aktiv i frågorna. Fast jag tycker egentligen att det är jobbigt att det alltid är i relation till påföljderna allting ska ske. Jag skulle kunna tänka mig att ha väldigt grälla färger på kuverten och verkligen skicka hem till folk som var misstänkta för detta. För jag tror att det värsta som kan hända många utav dem som är ute och köper sex, det är att någon i omgivningen får reda på att de varit ute i... detta.

Alltså, om frun får reda på det eller om grannen får reda på det, alltså, vi borde ha... ja... greddelina, eller vad vi nu ska hitta på för färg, kuvert. Ja, det är en jättebra färg. Alltså, förstår ni? Det ska vara tydligt. Du är misstänkt, faktiskt, för att ha varit ute och köpt sex. Det är inte tillåtet. DET tror jag skulle ge mycket större effektivitet än ett par års fängelse. Och det är lite granna egentligen det här att få skämmas på torget.

Och jag tror att det där är någonting som man ska fundera mycket mer på när det gäller påföljder. Ibland är det ju bättre när det gäller den här typen av brott, där det faktiskt handlar om attityder, att hitta alternativ. Så det tycker jag nog att... jag har lite idéer där... men de är inte färdiga. Men jag tror faktiskt att det skulle vara mer effektivt. Jag tror att det är mer risken att bli upptäckt än det eventuella straffet när det gäller dem som är ute och letar prostituerade, som är grejen. /---/

Det var ett fruktansvärt långt svar. Som sagt. Det är möjligt att straffet ska höjas. Vi får se vad den där utredningen föreslår innan vi är där. Men jag tror att vi ska tydliggöra dem som varit ute direkt, så att de får skämmas mer."

Utredningen om sexköpslagen, som Ask hänvisar till, har för övrigt fått tydliga förhållningsregler. Den får inte komma fram till att sexköpslagen är dålig eller att den bör avskaffas.

19 kommentarer:

 1. Det är på riktigt *värre* än när man hör det från seminarieinspelningen.

  Det återstår absolut *inga* tvivel hos mig att hon vill föra Svenskt rättsväsende mot medeltiden.

  SvaraRadera
 2. Skrämmande. Det är nästan värre än Margot Wallströms famösa tv-intervju. Saker blir mer tydliga på print.

  SvaraRadera
 3. Fortfarande ingen som plockat fram den här (vad jag sett). http://www.youtube.com/watch?v=uR9z7QwnZ1A
  Är tydligen en domare i Delaware som för några år sedan utdömde straffet att sexförbrytare måste bära en t-shirt det står sexförbrytare på. Enligt lite googlande så ska detta straff tydligen pågå i två år (Nu var det ett tag sedan så den tiden lär ha gått ut nu). Känns som något för Tant Gredelin i alla fall.

  SvaraRadera
 4. Är tydligen en domare i Delaware som för några år sedan utdömde straffet att sexförbrytare måste bära en t-shirt det står sexförbrytare på.
  ----------------------------

  Att det är möjligt Det beror på att Usa är friare än andra länder. Liberalare.

  SvaraRadera
 5. Fredrik har sanningen i en liten Ask. Kanske sätta om den i annan miljö? Behöver ansas och vattnas väl. Kallvatten rekommenderas.
  Hinkvis.

  SvaraRadera
 6. Ask kan inte bli mer tydlig i detta. Hon vill(e) uppenbarligen straffa misstänkta innan en rättvis rättegång.

  Det är egentligen inte bara oskuldspresumtionen Ask vill bryta mot. Ask vill bryta mot rätten till rättvis rättegång, artikel 6 i europakonventionen om mänskliga rättigheter.

  SvaraRadera
 7. Utredningen om sexköpslagen, som Ask hänvisar till, har för övrigt fått tydliga förhållningsregler. Den får inte komma fram till att sexköpslagen är dålig eller att den bör avskaffas.

  Alltså, det där är ju jävla märkligt, egentligen. Hur är det överhuvudtaget möjligt att tillsätta utredningar och förbjuda dem att komma fram till en viss slutsats? Vad är då alls poängen med att göra en utredning -- för skattebetalarnas pengar?

  Att ge utredningar ett ramverk, en uppsättning frågor att besvara, det är en sak -- och det kan naturligtvis också begränsa utredningen -- men att tala om vad en utredning får eller inte får komma fram till är bara bisarrt.

  SvaraRadera
 8. "Däremot så har jag en egen idé som..."
  "jag tycker egentligen att det är jobbigt att det alltid är i relation till påföljderna allting ska ske"
  "Det ska vara tydligt. Du är misstänkt [...] Det är inte tillåtet"
  "jag har lite idéer där... men de är inte färdiga."

  Hon säger ju tydligt att hon har funderat i dessa banor under en längre tid. Därmed kan hon inte pudla bort det genom att säga att det var "stundens hetta" som fick henne att tänka snett eller nåt sånt. Helt uppenbart är det hennes ärliga åsikt att misstänkta men inte dömda ska hängas ut.

  SvaraRadera
 9. http://peterharold.wordpress.com/2010/03/25/bea-det-var-varre-an-vad-jag-trodde/

  I mina ögon är Beatrice Ask på väg att bli De Nya Moderaternas svar på socialdemokratins Mona Sahlin. Skall vi rent av frukta att Beatrice Ask blir (m):s nästa partiordförande?

  SvaraRadera
 10. Skrämmande att ens fängelsestraff nämns när det handlar om sexuella tjänster mellan samtyckande vuxna. Något som är lagligt i övriga EU skulle alltså potentiellt kunna skicka en person i fängelse i Sverige. Det stinker totalitärstat lång väg.

  Sex Workers Rights Sweden

  SvaraRadera
 11. Först säger hon rakt ut att det ska göras vid misstanke. Och sedan i sista meningen understryker hon ju att det är viktigt att det hela sker direkt "Men jag tror att vi ska tydliggöra dem som varit ute direkt, så att de får skämmas mer."

  Alltså är det något som hon funderar över ordentligt att det ska bestraffas redan vid misstanke, just för att det skulle ge "bättre effekt".

  SvaraRadera
 12. Finns inte en chans att man röstar på Alliansen så länge hon hon kvar sin post, aldrig att jag röstar på dem, ALDRIG. Samtidigt så är ju de rödgröna lika lockande som en sur socka. Det blir att rösta blankt helt enkelt.

  SvaraRadera
 13. För att diskutera själva sakfrågan: Är det inte pinsammare att sitta i fängelset än att få hem ett gredelint kuvert som betyder att man är misstänkt för att ha köpt sextjänster? Varför skulle tanken att få hem ett gredelint kuvert vara mer avskräckande än tanken att sitta i fängelse?

  (@Anonym: Är det inte bättre att rösta på liberala partiet än att rösta blankt? Jag menar, om du nu ändå ska släpa dig till vallokalen?)

  SvaraRadera
 14. Man kan alltid rösta på piratpartiet

  SvaraRadera
 15. Gredelina stavas inte med två d, det ser dumt ut.

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Har varit på ett möte för anonyma sexmissbrukare och där fanns en person som berättade om hur han som vanlig trebarnsfar tog bilen och åkte o plockade upp en hora ibland. Han led enormt av detta missbruk och det var tydligt att det var som alkoholism, det är inget man så lätt kan sluta med utan hjälp, så skamstraff hjälper nog inte, snarare tvärt om, kanske gör det ännu mer komplicerat. Samhället behöver avdramatisera sexmissbruk och informera om det, samt erbjuda ännu mer stöd och hjälp till drabbade och deras anhöriga.

  SvaraRadera
 18. Ja, det där var ju helt fantastiskt. Hönset ska avgå ögonaböj, bara. Hon är en skam för regeringen.

  - Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera
 19. Idén att starffa en två kontrahenter i ett i och för sig omoralisk men frivilligt och till ömsesidig förnöjelse ägnat avtal är sjuk.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.