2010-04-26

Simpsons stödjer South Park


Den tecknade tv-serien South Park har utsatts för hot efter att (nästan) ha avbildat profeten Muhammed.

Och nu skrider den tecknade tv-serien Simpsons till kollegornas försvar. I senaste avsnittet är Barts text på svarta tavlan i förtexterna "South Park – We’d Stand Beside You If We Weren’t So Scared".

Låt se... Arga killar i pyjamas är förbannade för att folk ritar av killen som gav dem deras variant av ett kringsvävande andeväsen, som de blint förväntas lyda. Till exempel är de förbannade på en tecknad tv-serie. Varvid en figur i en annan tecknad tv-serie ger dig in i debatten.

Vart tog verkligheten vägen? Eller, jag menar... Vi snackar mysticism och tecknade figurer här. Som påverkar politiken och människors liv. Vars "handlande" får konsekvenser i verkligheten. Det är en smula fascinerande, milt uttryckt.

8 kommentarer:

  1. Verkligheten?
    Jag har nog inte varit där...

    SvaraRadera
  2. Kan annars tipsa om http://www.facebook.com/event.php?eid=113257775375783

    SvaraRadera
  3. Framförallt är det fascinerande att varenda gång en muslim hotar någon för att denne ska ha visat för lite respekt för deras gud (eller deras guds främste människa som tydligen ska behandlas om en gud) så blir det en jäkla massa tjafs.

    Southpark har hotats tusen gånger av kristna fundamentalister i deras eget land utan att någon brytt sig eller jämfört med andra som mördats av kristna fundamentalister (så långt inget konstigt, det går många tusen kristna hot på varje politiskt kristet dåd). Men när man skojar med Muhammed och nån 15-åring som bor i ett tegelhus i nån jävla öken blir förbannad och hotar, då blir det världsnyhet och man konstaterar att manusförfattarna nog snart är döda precis som nån annan jeppe som dog.

    SvaraRadera
  4. Man kan ju också jämföra det med Jonathan Swift's Gullivers Resor. I den kritiseras myndigheterna i England i en barnbok för att undvika den censur som fanns.

    SvaraRadera
  5. profanum-vulgus: har du något belägg för vad du säger? T.ex för den exakta siffran "tusen gånger"? Vilka kristna politiska dåd refererar du till?

    Det som är mer kontroversiellt än hoten i South Parks historia och skillnaden mellan att håna hunden Muhammed (var tvungen :) ) och Jesus är att South Park blev stoppade från att visa Muhammed förra gången. För att visa på det absurda avslutade mat och trey episoden med att grovt förlöjliga Jesus, minns inte exakt men en massa exkrement var inblandat.

    Vi i väst har alltså infört en självcensur mot att kritisera vår tids största, mest fundamentalistiska och mest våldsbenägna sekt. Just för att den är våldsam! Nä, det är dags att vi sätter stopp och börjar stå upp för våra värderingar.

    SvaraRadera
  6. Så, då så, har vi nu lärt oss hur media fungerar en gång för alla?

    They are playing us all, and earning a shitload of money doing it.

    SvaraRadera
  7. förövrigt profanum, hotet kom från en NewYork grupp kallad revolution muslim om jag inte har fel. Så nej hotet kom från amerikansk mark inte öken.

    SvaraRadera
  8. LD. Vad menar du med "They are playing us all"? Att Salman Rushdie var ett skämt? Att Fortuyn och van Gogh inte mördades? Att inte andra är mordhotade på allvar?

    Jag tror att du och delvis bloggar är ett skämt -- i alla fall vissa kommentarer i sådana. ;)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.