2010-04-16

Teledatalagringen blir en valfråga!


Teledatalagringen / EU:s datalagringsdirektiv innebär att data om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelanden och internetuppkopplingar kommer att registreras. Dessutom kommer våra mobiltelefoners positioner att lagras, vilket gör att vi alla får en personlig spårsändare. Rena DDR-fasonerna, fast värre.

De borgerliga partierna har lagförslaget klart i byrålådan [PDF] och tänker sjösätta det om de vinner valet. (Även om det knorras en del inom centerpartiet.) Sossarna, med Thomas Bodström i spetsen, är alldeles till sig och kan inte vänta med att få införa teledatalagringen. (V) och (mp) har velat runt oroväckande mycket även om de just nu har landat i att säga nej. Återstår att se vad de kommer att tycka om de hamnar i förhandlingar med (s) om platser vid Maktens bord.

Och nu hälls det bensin på brasan. Ett hemligt EU-dokument visar att teledatalagring varken leder till färre brott eller till fler uppklarade brott. I Storbritannien har uppgifter från teledatalagringen begärts ut närmare en halv miljon gånger och används där bland annat i jakten på fildelare. I Tyskland har verksamheten omöjliggjort anonymt surfande. Och de franska myndigheterna fullständigt frossar i information från datalagringen.

Mycket talar nu för att datalagringsdirektivet kan komma att rivas upp eller omarbetas av EU.

Men det hindrar inte gammelpartierna. Sossarna går på i ullstrumporna. Och från borgerligt håll säger Ulf Wallentheim, som är ämnesråd på justitiedepartementet "Det är ingen som ifrågasätter polisens behov av uppgifterna."

Ingen som ifrågasätter... Borgarna har tappat koncepten, fullständigt.

Alltså: Teledatalagringen är en våldsam integritetskränkning. Den har ingen påvisbar positiv effekt. Däremot används den i fall som inte står i proportion till massövervakning av ett helt folk. Till och med EU har drabbats av eftertankens kranka blekhet. Datalagringsdirektivet leder dessutom till skevheter på EU:s inre marknad.

Lik förbaskat tänker sossarna och de borgerliga partierna envisas med att baxa igenom teledatalagringen i Sverige.

Därför behövs Piratpartiet i riksdagen! Piratpartiet är inte berett att sälja ut sina principer i utbyte mot makt. Piratpartiet tar ansvar i integritetsfrågorna. Piratpartiet står upp för rättsstatens principer, när andra viker ner sig. Piratpartiet behövs för att stoppa teledatalagringen.

Nu ser vi till att göra en valfråga av detta!

20 kommentarer:

  1. Heh, men polisen har ju alltid behov av uppgifter.

    Inte för att dom alltid gör rätt när dom har alla uppgifter, eller ens vet vad dom ska göra med alla uppgifter, men det får väl lagstiftas om senare jö. :p


    Borgarna har inget koncept längre egentligen. Alliansen körde ju hårt med konceptet att vara bättre sosse än sossen själv. Man var pragmatisk, dvs i meningen att ta det som uppenbarligen funkade.

    Men nu? lol

    Inbördes beundran handlar ju mer om dimplomati när det kommer till kritan, och nu stirrar kritan hela alliansen i ansiktet, och det ända som hitills inte punkterat skutan är Sahlin och Ohly, å då står nog Herr Ohly för en ganska stor portion av dilemmat. (Sahlin må vara Sahlin, men Sahlin i sig är inte ett större problem för S än att Mr Göran kunde köra 3ggr om, trots allt.)

    Tänk att om PP fångar upp alla frihetliga ideologer så är dom antagligen för få för att ens slå vänstern i riksdagsvalet. (Så bra har folk det ändå, trot dom i alla fall, trots all byråkratisk anti-liberalism och byråkratisk anti-demokratism.) Det säger ganska mycket om hur mycket folk helts röstar på det parti dom alltid röstat på... eller i alla fall inom samma värderingsblock.

    Titta på Mp. Lokalt går dom ju framåt, som på räls nästan lol. Men på riksnivå är inte folk riktigt redå att gå över blockgränsen, inte ens de interna "blockgränserna".


    Folk är inte kloka i huvudet när det kommer till politik, fråga vem som helst. ;-)


    //ST

    SvaraRadera
  2. Väl Rutet!

    Kullenberg: jag kunde ladda ner pdf utan problem. är väl bara att ladda upp på så många lämpliga ställen man orkar? :)

    SvaraRadera
  3. Polisen behöver inte mer information. De behöver börja agera utifrån den information de har.

    Några exempel:
    1.) Jag blev utsatt för ett inbrott och genom en rad lyckliga omständigheter fick jag tag på mobilnumret till tjuven. Jag kontaktade operatören som sa att de hade uppgifter om ägaren av mobilnumret och att de gärna skulle dela med sig av denna information till polisen om polisen kontaktade dem. Jag gav detta till Stockholmspolisen som inte ens testade att ringa upp numret eller kontakta operatören utan la ner utredningen omgående.

    2.) Jag blev utsatt för ett bedrägeri och hade både telefonnummer och bankkontonummer till bedragaren. Det har nu gått 1,5 år sedan anmälan och det har inte hänt någonting alls hos Stockholmspolisen.

    3.) En släkting blev utsatt för inbrott och konfronterade inbrottstjuven som var en lokal smågangster. Tjuven erkände och min släkting spelade till och med in erkännandet och gav det till polisen. Gotlandspolisen gjorde ingenting utan la ned undersökningen.

    Mina frågor är:
    * Vad vi ska ha polisen till när de inte kan göra något åt andra brott än rena trafikförseelser?

    * Varför ska vi ge polisen mer information när de inte ens kan ta tillvara på den information de redan har?

    /Byggaren

    SvaraRadera
  4. Anonym: Det är ju konsekvensen när politiker prioriterar vissa brott åt polisen.

    Dom ligger under press att lösa den typen utav brott och därför struntar man i andra brott så långt man kan.

    I förlängningen är det förödande för rättsamhället då det skapa en känsla av maktlöshet hos medborgarna som kan leda till exempelvis medborgargarden.

    SvaraRadera
  5. Ovanstående om poliskritik.

    Det är omvända roller nu.

    I går stod moderaterna för lag och ordning.

    I dag är det socialdemokraterna som står för lag och ordning.

    Om ett halvår är Thomas Bodström(S) justitieminister.

    SvaraRadera
  6. Åtminstone jag tänker rösta på PP för integritetens skull. Att vänstern vill annektera medborgarnas möjligheter till oberoende visste vi sen gammalt. Men på Alliansen är jag heligt förbannad. Jag kommer aldrig igen att rösta på något alliansparti ty deras förtroende är förbrukat många generationer framåt.

    /Gustav

    SvaraRadera
  7. RIAA MPAA försöker få till stånd en förordning där s.k. "Spyware" skall vara inlagt i persondatorer för att på så sätt kunna övervaka så ingen använder olagliga kopior av upphovsrättsskyddat material.

    Så nu räcker det inte med att dessa har större befogenheter än polisen. Nu vill de även ha fri insyn i alla datorer som används världen över. Och jag som trodde att 1984 skulle komma genom galna politiker. Tvärtom verkar det vara industrin som kommer att lägga beslag på vår integritet.

    Så länge människor använder Operativsystem från Open Source, som Linux t.ex., så lär det nog vara svårt att få igenom en sådan här sak. Däremot skulle det knappast vara svårt att få Microsoft och Apple att lägga in sådana bakdörrar, eftersom båda dessa har intressen i att musik, video och programvaror inte piratkopieras. Men bara beteendet från nämnda organisationer visar på att vi handgripligen får börja försvara vår personliga frihet från de som tror sig kunna lägga beslag på den utan vidare.

    Länk:
    RIAA, MPAA would like to scan your hard drive for infringing content
    .

    SvaraRadera
  8. Därför behövs Piratpartiet i riksdagen! Piratpartiet är inte berett att sälja ut sina principer i utbyte mot makt.

    Med betoning på sina principer. Det är villiga att kompromissa i alla andra frågor bara för att få makt.

    Det är därför man som liberal aldrig kan rösta på dem. Risken är stor att man får ett ännu mer oliberalt Sverige.

    SvaraRadera
  9. Tanken att PP på något magiskt sätt skulle vara befriade från maktberusningen som drabbar alla politiker som får makt är tämligen skrattretande.

    Sanningen är att det enda reella val som finns är valet mellan att stödja staten, och alla de skadligheter den hittar på, eller att inte göra det.

    Röstar du, då stödjer du staten.

    SvaraRadera
  10. Per Almkvist: Hitintills har Apple vägrat BlueRay pga att Mac OS X har en kärna som är öppen källkod. BlueRay kräver nämligen att DRM;et är inbyggt i operativssystemets kärna.

    Så jag tror nog att du kan ta bort "knappast vara" i ditt inlägg när det gäller Apple iallafall.

    SvaraRadera
  11. Anonym: Och röstar du inte så säger du "gör vad ni vill, jag bryr mig inte". Tills den dag ingen röstar och alla ställer sig utanför riksdagen med facklor och grepar iofs men det är långt borta.

    SvaraRadera
  12. @Anonym 17 april, 2010 11:32

    "Polisen behöver inte mer information. De behöver börja agera utifrån den information de har."

    Jag skulle rekommendera läsning av Bruce Schneier angående data mining.

    Data mining är en usel metod att undersöka brott på. Exempelvis, låt oss säga att man använder sig av metoden att spåra alla som kopplat upp sig mot sidor misstänkta för att innehålla barnporr i syftet att ta fast pedofiler.
    Låter för en icke IT-kunnig som ett perfekt verktyg. Men det här är vad du får i håven:

    1) Folk som surfat in på en sida som blivit hackad till en misdirect mot fel mål.
    2) Folk som surfat på en sida där någon enda av de ad-banners/popups som laddats kommer från en hackad server.
    3) Folk som fått fel sorts trojan på sin PC.
    4) Folk vars grannar kör en wardrive (har hackat) deras trådlösa nätverk.
    5) Folk som hamnar i filtret p.g.a. dålig timing mellan DHCP-uppdatering.
    6) Nätverkstekniker eller glada hemmafixare som kört exempelvis namebench eller DNSBench för att hitta den snabbaste DNS-servern samt filterstatus på denna.
    7) Folk som kör TOR/Privoxy.

    Med flera.

    I stället för att man får fram mer fakta får man fram ett par tusen fler misstänkta att sålla mellan. Det är därför ingen IT-tekniker vid vett och sans tror på data mining.

    En syn som för övrigt delas med underrättelsetjänster som Mossad.

    Det ger mer att ha ett fåtal säkra källor att undersöka än att ha fri tillgång till tusentals extra villospår som kräver ett hundratal timmars arbete bara för att sortera bort.

    SvaraRadera
  13. @minata

    Moderaterna må i Gösta Bohman's dgaar ha stått för en rättsstat och grundlag.

    Idag är både S & M lika ruttna på det området. Vad sedan gäller Bodström vill de flesta när de tänker efter lika litet ha en justitieminister som personligen ger order till polisen (i direkt strid mot lagen) som de vill ha en justitieminister som inte förstår sig på oskuldspresumptionen.

    Både Bodström och Ask är rättsvidriga och det åligger varje man som tror på rättsstaten att behandla de grundlagsvidriga alster de kastar ur sig med det förakt de förtjänar.

    Vilket man kan se direkt. Det finns i Sverige bara ett fåtal % som blir piratpartister för sina åsikter...men av Sveriges uppskattade 8 miljoner internetanvändare bjuder 2 miljoner på civil olydnad i form av fildelning och omfattande kryptering/anonymisering. Oavsett partitillhörighet betraktas lagförslagen från både M och S med axelryckningar och inget mer.

    Mot den bakgrunden framstår både Ask och Bodström som tandlösa papperstigrar. Bodström har visserligen ett eget arbete där han förstått att mjölka sin ministerpost för allt vad han är värd i form av gratisreklam för sina deckare...men vad gäller Ask tvivlar jag på att hon ens har kompetensen att placeras i arbetsmarknadsmässig "åtgärd" när hon väl sparkas ut ur regeringen.

    SvaraRadera
  14. Papperstiger - Nej!

    Thomas Bodström(S) vår tids Olof Palme fixade fram uppdaterad upphovsrättslag där ordet tillgänglighet är nyckelordet. Året är 2005. År 2006 - The Pirate Bay-razzian. Och sedan tog Ask över.

    Thomas Bodström är etta på Stockholms läns riksdagslista för socialdemokraterna. Och om fem månader - Sveriges justitieminister.

    Papperstiger - Nej!

    SvaraRadera
  15. @minata

    Du föredrar kanske "brottsling"?

    I 11 kap. 7 § regeringsformen stadgas:

    Ingen myndighet, ej heller riksdagen eller kommuns beslutande organ, får bestämma, hur förvaltningsmyndighet skall i särskilt fall besluta i ärende som rör myndighetsutövning mot enskild eller mot kommun eller som rör tillämpning av lag.

    Bodström är inget annat än en populistisk brottsling, vilket Palme inte var.

    Att han sedan inte är åtalbar för brottet i fråga pekar bara på att vi har klara problem med vad vi gör när en minister bryter mot lagen och överskrider sina befogenheter.

    SvaraRadera
  16. Socialdemokratins valspråk är följande:

    Politik är att vilja!

    Socialdemokraterna står på polisens sida och Piratpartisterna står på brottslingens sida.

    SvaraRadera
  17. Byggaren,

    Det du beskriver är brott mot individ.

    Det detta ska användas till är brott mot staten eller statens kassakista.

    SvaraRadera
  18. @minata

    "Socialdemokratins valspråk är följande:

    Politik är att vilja!

    Socialdemokraterna står på polisens sida och Piratpartisterna står på brottslingens sida."

    Då socialdemokraterna vill att polisen och staten skall stå enade mot folket har det onekligen blivit så. Socialdemokraterna VILL ha DDR tillbaka. Den politiken för de framgångsrikt.

    Att Alliansen snott det kortet gör inte saken bättre.

    Men det är fullständigt sant som du säger, i en tid där en regering förklarar 20% av Svenska befolkningen vara brottslingar, trots att inte ens peer-reviewade forskningsprojekt ens lyckats bevisa att det dessa 20% ägnar sig åt orsakar samhället någon skada.

    Men minata, folket som helhet håller inte med om att 2 miljoner svenskar är brottslingar, och anser inte att polisen borde lägga ned krut på harmlösa företeelser.

    Jag förstår att du harmas svårt över att vi i piratpartiet anser att polisen borde ägna sig åt att lösa mord, inbrott och våldtäkter istället för att lägga resurserna på att jaga fildelare.

    SvaraRadera
  19. @minata

    Vi får dock respektera din åsikt att du vill stå på mördares, rånares och våldtäktsmännens sida.

    Vill du kasta korkade och infantila slagord utan realistisk backning eller annan argumentation än acklamation, minata, så finner du dig bemött med den respekt dina uttalanden förtjänar.

    Tag alltså - vänligen - din uttjatade och missvisande dogma, och börja mässa den på nästa partimöte i S. Att skandera exakt samma slagord tio gånger i följd på olika inlägg belyser andefattighet och intet annat.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.