2010-05-06

Kort om SWIFT och PNR

I går röstade Europaparlamentet om det fortsatta arbetet med SWIFT (överföring av bankdata till USA för terroristjakt) och PNR (Passenger Name Records på flyget).

SWIFT
Parlamentet höjde integritetskraven rätt markant. Flera viktiga tillägg röstades dock ner. De handlade till exempel om att man inte får överföra data i bulk, inte får överföra data till tredje land och tidsbegränsning av hur länge man får spara data. Så trots förbättringarna blev det inte tillräckligt bra.

Detta var dock bara förhållningsregler till kommissionen inför fortsatta förhandlingar med USA. I slutändan måste Europaparlamentet ändå säga ja eller nej till ett nytt avtal.

PNR
Här beslutade man helt enkelt att skjuta frågan på framtiden till dess man får bättre garantier vad gäller integritet och demokratisk insyn / kontroll.

Vid lunchtid i dag kommer den amerikanske vicepresidenten, Joe Biden, att tala i parlamentet – gissningsvis för att flirta med ledamöterna bland annat vad gäller de ovanstående frågorna.

4 kommentarer:

  1. Kan inte EU-parlamentet föreslå Biden att USAs SWIFT skickar alla amerikanska data i klump till EU, om det nu är så ofarligt och viktigt?

    SvaraRadera
  2. Biden... låter nästan som något man använder i Frankrike...

    Han är ju den där köpte mannen som Hollywood har i vita huset.

    SvaraRadera
  3. Joe Biden är en ökänd lobbyist. Han har intima band med upphovsrättsmaffian, och är en fanatisk anhängare av ACTA i sin värsta form.

    Som alla lobbyister har han en charmig och insmickrande yta. Men kärnan är oböjlig, fundamentalistisk. Kontroll och repression är en passion.

    SvaraRadera
  4. Det är så svårt att veta vad Biden tror och vet och vad som är en produkt av systemet.

    Den som har varit senator så länge har väl lärt sig att hantera politiska nödvändigheter.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.